Waar voor velen het voorjaar pas begint met de officieel aangekondigde rokjesdag, een witbiertje op het terras of de grote schoonmaak, hanteer ik een ander criterium: het voorjaar wordt door mij ingeluid door de Boekenweek. Een boek in mijn ene hand, en het liefst een droog wit wijntje of speciaalbiertje in de andere.  Of het nu slecht weer is of niet, lezen kun je immers altijd.

Auteur: Sophiesticated

Dit jaar is het thema van de Boekenweek ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’; schrijvers laten zich los over de hoogte- en dieptepunten in hun leven, die soms dicht bij elkaar liggen. Ik kan hier helaas over meepraten, maar ik denk dat ieder mens in het leven grote hoogten en diepe dalen tegenkomt. Thema’s als de Tweede Wereldoorlog als dieptepunt komen voor, maar ook vrolijke thema’ als prille verliefdheden of de geboorte van een kind. Hier even genoeg over persoonlijke dilemma’s of historische drama’s, de Boekenweek zal er in ieder geval gevuld mee zijn.

Kees van Kooten is opgetrommeld om het Boekenweekgeschenk te schrijven, dat de naam De verrekijker zal dragen. Behalve alles wat gratis is (reizen op 24 maart met de NS én natuurlijk het geschenk bij aankoop van een boek in de boekhandel) zijn er genoeg leuke dingen te doen die week waar je wel voor moet betalen, al is het een klein bedrag. Kijkt u mee naar de agenda van Sophiesticated voor literaire tips.

Zaterdag 16 maart vindt in Nijmegen in de Vereeniging het jaarlijkse Boekenfeest plaats en ook ondergetekende is wederom van de partij. Ik kijk uit naar het interview met Dimitri Verhulst door Jasper Henderson. Verhulst, dat is iemand die het thema ‘zwarte bladzijden’ verdraaid goed begrepen heeft, carrièretechnisch gezien kent hij ook genoeg Gouden Tijden (met hoofdletters) aangezien hij al een Gouden Uil en een Libris in zijn prijzenkast heeft mogen zetten. Natuurlijk zal Boekenfeestcoryfee van dit jaar, Kees van Kooten, aanwezig zijn in het Nijmeegse Land om handtekeningen uit te delen en voor te dragen uit zijn oeuvre. Laten we vooral de plaatselijke goden en godinnen niet vergeten zoals de Nijmeegse Nieuwe en Op Ruwe Planken.

Behalve het Boekenfeest trek ik ook graag door de rest van het land. Zo ben ik 21 maart in Oss om daar een lezing van Peter Buwalda bij te wonen. Vorig jaar werd de beste man geïnterviewd bij de 2012 editie van het Boekenfeest, dit jaar hoop ik meer van hemzelf te horen en dan niet zijn mening over sport.

U moet weten dat ik de columns van mijn collega Von Wallenstein zeer kan waarderen en de afgelopen maanden veel heb bijgeleerd op sportgebied, maar die categorie kan mij over het algemeen minder bekoren.

Tot slot ben ik 18 mei, ver na de Boekenweek, aanwezig in Amsterdam bij de grootste leesclub van Nederland, georganiseerd door literair tijdschrift Das Magazin. Ik heb niet gekozen voor bestsellerauteur Herman Koch, nationale lieve oom Adriaan van Dis of bijna-beroepskomiek Brusselmans, ik zit dan bij het leesgroepje van Joost de Vries, schrijver van Clausewitz en recent De Republiek. Leuk detail is dat ik in april smachtend bij de brievenbus ga wachten totdat er een exemplaar van laatstgenoemde roman op de mat valt.

Literatuur is helemaal in, met of zonder Boekenweek, en ik vind dat helemaal niet erg. Tijdschriften als Das Magazin en Passionate Magazine zijn populairder dan ooit en spreken een jonger publiek aan dan de eeuwige hoogopgeleide babyboomer. Niets tegen deze groep, maar ik vind het een fijn idee om eens in een groep van gelijkgestemden te zitten die niet allemaal twee keer mijn leeftijd zijn.

Ik hoop ook op Incognitief een publiek te trekken dat het met mij eens is, of helemaal niet. Ongeacht of dat nu vijf lezers zijn of vijfhonderd. Een publiek dat het gewoon leuk vindt om literatuur te lezen en over te discussiëren. Dat niet alleen tips van mij ontvangt, maar deze ook aan mij teruggeeft. Op de eerste plaats zijn boeken en literatuur om plezier aan te beleven en over na te denken, en hopelijk kan ik anderen een beetje op weg helpen met mijn tips. Ik zou het ontzettend leuk vinden om andere literatuurliefhebbers tegen te komen op één van de genoemde evenementen. Mocht je iemand zien waarvan je denkt ‘die ziet er wel een beetje uit als Sophiesticated’, schroom niet mij aan te spreken, ik praat graag met je!