Na het lezen van een aantal recente romans vielen mij enkele zaken op. Ineens had ik het: het ultieme recept voor de postpostmoderne roman, geschreven in de jaren 2001-2013. Ben je van plan een succesvol debuut te schrijven? Hier heb ik alles waar je kindje aan moet voldoen. Houd mijn punten in het achterhoofd en je debuutroman zal zo een Libris of AKO’tje winnen.

Auteur: Sophie Dassen

Meervoudig perspectief: laat meerdere personages aan het woord

Niet compleet nieuw maar wel een beproefde vertelmethode in veel moderne boeken. Eén hoofdpersonage is ook maar saai en eenzijdig. Een alwetende verteller is natuurlijk al helemaal hopeloos ouderwets. Veel moderne succesromans laten meerdere personages om de beurt hun zegje doen. De lezer krijgt meerdere perspectieven voor zijn neus en daardoor lijkt (ik herhaal: lijkt) de roman objectiever. Uiteindelijk zijn alle perspectieven met elkaar verbonden en kom je soms pas op het eind de precieze verbintenissen te weten. Zeer handig hulpmiddel voor een schrijver om een spelletje met de nietsvermoedende lezer te spelen en meerdere verhaallijnen in te weven.

Het zijn bepaald niet de minste die de schrijvers in spe zijn voorgegaan. Bekend voorbeeld is Bonita Avenue door Peter Buwalda uit 2011. Buwalda vertelt het verhaal door drie verschillende perspectieven, die van de hoofdpersonages Siem, Joni en Aaron. Het leuke van Bonita Avenue is dat de namen van de personages niet bovenaan de hoofdstukken staan waardoor je soms moet gissen naar het juiste perspectief. Wie zegt dat de lezer het makkelijk moet hebben?

Een nog recenter voorbeeld, is VSV door Leon de Winter. Buwalda is niets vergeleken bij De Winter, die volledig uit de bocht is geschoten en de lezer opzadelt met minstens tien verschillende vertellers, waarvan de helft echt bestaat en de helft verzonnen is. Natuurlijk zijn alle vertellers met elkaar verbonden op allerlei ingewikkelde manieren en hebben ze vrijwel allemaal een mening over elkaar. De Winter is wel zo aardig geweest de namen van zijn personages boven de desbetreffende hoofdstukjes te plaatsen. Hij moest wel, anders was het verhaal compleet onleesbaar geweest.

Iets met nieuwsfeiten uit de jaren 2001-2013

Iets met de realiteit doet het altijd goed, met bekende nieuwsfeiten waarvan de lezer denkt: ‘O ja!’. Zeer dankbare onderwerpen die kenmerkend zijn voor de jaren 2001-2013 zijn natuurlijk de aanslagen op het WTC van 11 september 2001 en de nasleep daarvan. Daarnaast ook de oorlogen in Irak en Afghanistan en (moslim)terrorisme en de angst daarvoor. Beroemdste voorbeeld is Extremely Loud and Incredibly Close door Jonathan Safran Foer uit 2005. In deze roman staat een jongen centraal die zijn vader heeft verloren bij de aanslagen op de Twin Towers uit 2001. Safran Foer startte een schrijfrevolutie en maakte van het gat dat de aanslagen achter hadden gelaten een dankbaar onderwerp voor jonge schrijvers.

Ook in de Nederlandse literatuur zijn diverse vormen van terrorisme, de angst ervoor en activisme gebruikt als onderwerp. Zo wordt in Koetsier Herfst door Charlotte Mutsaers uit 2008 de vraag gesteld hoe Osama Bin Laden zo makkelijk als icoon van het ultieme kwaad werd uitgeroepen in de westerse wereld. Do, het vrouwelijke hoofdpersonage, is verliefd op Osama Bin Laden en draagt een foto van hem mee. Mede door deze voorliefde voor de terrorist en het feit dat Do een veganistische kreeftenbevrijdster is die geweld niet schuwt, werd Koetsier Herfst een controversieel boek. De allesverpletterende dierenliefde van Do deed natuurlijk denken aan een andere gewelddadige activist: Volkert van der G.

Moslimterrorisme vinden we weer terug bij De Winter, die in VSV de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B aan het woord laat en ook nog eens een aanslag op Amsterdam laat plegen. Ook Christaan Weijts laat in Euforie uit 2012 een aanslag plegen, ditmaal in Den Haag.

Ook in onze polderromans vinden we deze thematiek dus veelvuldig terug. Niet alleen het belangrijke nieuws uit de nu al roerige eenentwintigste eeuw wordt gebruikt, ook de algehele tijdgeest speelt een rol: een onwennig gevoel van ‘alles moet mogelijk zijn’, crisis, tijden van oorlog en verwoesting van idealen. Iets dat ook terug te vinden is bij Clausewitz door Joost de Vries uit 2010 en natuurlijk bij diverse werken van Arnon Grunberg, de favoriete ironische niet-idealist van lezend Nederland.

Last but not least: schrijf een dik boek

Dunne boeken schrijven is alleen weggelegd voor natuurtalenten die precies genoeg weten te vertellen. Ben je een debutant zonder schraptalent? Geen nood, dikke pillen zijn in. Arjen Fortuin sprak zijn wens voor het jaar 2013 al uit: maak alsjeblieft een eind aan het plofboek. Echter, voorlopig zie ik nog vrij weinig echt dunne boeken in de winkel liggen. De plofkip is wellicht verdwenen en de semi-biologische kippen en eieren liggen op dit moment na de paasdagen met een 35% kortingsticker weg te kwijnen in de koelschappen van Albert Heijn. Het plofboek viert nog steeds hoogtij, leve het plofboek!