In deze reeks heeft Sophie al meerdere romanpersonages op wonderschone wijze de revue laten passeren. Allen intrigerend, spannend en belangrijk op hun eigen manier. Vandaag zal ik het hebben over een personage dat een onderwerp aansnijdt dat bijna niet actueler kan, namelijk Alzheimer, in de volksmond dementie genoemd. In 1984 schreef J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman) zijn meesterwerk Hersenschimmen over een dementerende man: de 71-jarige Maarten Klein.

Auteur: Paul Aerts

Ik zal deze column opbouwen aan de hand van het verhaal, want dit boek kan een dergelijke beschrijving goed hebben, de magie ligt niet in het plot zelf. Maarten Klein is een op het eerste gezicht weinig boeiende man, hij had een saaie kantoorbaan in het land van de onbegrensde mogelijkheden, Amerika. Samen met zijn vrouw Vera woont hij in Gloucester, een onbetekenend kustplaatsje, vlak bij zijn oude werkplek in Boston, waarin rust en vrede hoogtij vieren. Maarten maakt lange wandelingen met zijn hond Robert die zonder zijn weten steeds moeizamer verlopen.

Aan het begin van het verhaal pakt Maarten het boek ‘Our man in Havana’ uit de kast. Dit boek wordt het leidmotief van zijn laatste levensfase. Steeds keert het boek terug en iedere keer begrijpt hij er minder van. Wat was er nou met dat boek? Waar gaat dat boek over? Boek… boek… boek? Langzaam takelt de oude man af. Hij weet niet meer waar hij zich bevindt, of hij Nederlands of Engels moet praten. De kinderen die naar school lopen worden langzaam weer zijn eigen kinderen, die allang een gezin hebben opgebouwd aan de andere kant van de wereld.

Het mooie van het plot is dat de twee belangrijkste wezens in Maartens leven prominent aanwezig zijn door de ogen van hemzelf. In zijn beschrijvingen merk je hoeveel warmte hij krijgt van zijn vrouw Vera en zijn hond Robert. Warmte van pruttelende koffie, een zachte vacht van een hond en de bezorgdheid van zijn radeloze vrouw die beseft dat zij hem niet meer kan veranderen. Deze warmte staat in schril contrast met de koude winter in Gloucester waarin hij tijdens zijn wandelingen steeds verder afdwaalt.

Huize Klein verandert van een warm thuis van twee mensen die zielsveel van elkaar houden in een vervangend bejaardentehuis waarin Vera haar man probeert bij te staan in het laatste gedeelte van hun leven. De man die haar grote liefde was, begint zich te irriteren aan haar. Irritatie met redenen die geconstrueerd worden in het brein van een dementerende man en dus vaak ongegrond en onverdiend is. Maarten wil terug naar zijn werk, vissersquota noteren, maar die tijd is al jaren vervlogen. Langzaam glipt zijn bewustzijn van de wereld om hem heen uit zijn handen en zijn het slechts flarden van heden en verleden die Maarten aan elkaar plakt.

Maarten Klein heeft mijn leven veranderd. Niet omdat hij een superheld of antiheld is zoals in avonturenromans. Niet omdat hij een complexe persoonlijkheid is die uitgeplozen moet worden zoals in boeken van Hugo Claus en recenter Arnon Grünberg. Niet omdat hij de oplossing gaat vinden voor de koppeling tussen zijn heden en verleden zoals in De ruimte van Sokolov van Leon de Winter.(wat overigens in al zijn complexiteit een prachtig boek is) Nee, Maarten overkomt wat velen van ons zal overkomen. Dementie, de ziekte waar we geen vat op krijgen maar waar we toch mee om zullen moeten gaan. Beschreven op een oersimpele maar beeldschone manier door J. Bernlef. Het ‘hoe’ glorieert in Hersenschimmen, het ‘wat’ is aanwezig als prominente bijzaak.

Ik zal het verhaal van Maarten Klein blijven lezen, alsof ik het nog nooit gelezen heb…

Diepgaand in al zijn eenvoud, Hersenschimmen:

Ik ben de enige die al de vrouwen die ze geweest is in haar kan zien. Soms raak ik haar dan aan, raak ik ze allemaal tegelijk even zachtjes aan.