rectify-renewed-for-ten-episode-second-season-by-sundance

Het reguliere televisieseizoen is nu zo’n beetje voorbij. Een mooi moment om de hele maand de tipgever uit te hangen: welke series zijn nog niet aangekocht door Nederlandse zenders maar zeker wel de moeite waard? Deze week is er aandacht voor Rectify, een langzaam (maar dan ook echt: laaaangzaaaam) drama over de onverwachte vrijlating van een terdoodveroordeelde.


Auteur: Nils Hermans

Rectify, van Sundance Channel, draait om Daniel Holden (Aden Young), die als tiener veroordeeld werd voor de verkrachting en de moord op zijn toenmalige vriendin. Bijna twee decennia bracht Daniel tussen de vier kalkwitte muren van zijn dodencel in Georgia door, wachtend op de injectie die hem door een jury toegewezen werd. Maar 19 jaar na zijn opsluiting zorgt nieuw DNA-bewijs voor gerede twijfel; genoeg om hem – ondanks zijn bekentenis – vrij te laten. Dat valt niet in goede aarde bij plaatselijke senator Ronald Faulkes (Michael O’Neill), die zijn politieke carrière aan Daniels opsluiting te danken heeft.

Iedere willekeurige televisiezender, van CSI-zender CBS tot alles-is-groter-en-beterzender HBO, zou van Rectify vervolgens een gierende thriller maken, waarin een ontketende en op wraak beluste Daniel de ware moordenaars van zijn jeugdliefde op zou sporen. Django Unchained met blanke mensen, zeg maar. Niet Sundance Channel. Sundance Channel trapt op de rem. De kijker wordt niet eens verteld of Daniel schuldig is of niet; dat is volgens bedenker Ray McKinnon (naast scenarist ook verdienstelijk karakteracteur)  volstrekt niet interessant.  In de zes afleveringen van het eerste seizoen is geen spectaculaire auto-achtervolging te bekennen.

Rectify gaat over een man die  zich plotsklaps staande moet weten te houden in een samenleving waarvan hij al 19 jaar geen onderdeel geweest is. Hij neemt zijn intrek in zijn ouderlijk huis, maar inmiddels is zijn moeder hertrouwd en is hij een broer en een zwager rijker. Het familiebedrijf, een autodealer, is in de tijd dat Daniel op zijn executie zat te wachten min of meer in handen van de aangetrouwde mannen in zijn familie gekomen. Bij de inwoners van het kleine stadje zit de gruwelijke moordzaak nog vers in het geheugen. Een of ander trucje met DNA is niet voldoende om hen van Daniels eventuele onschuld te overtuigen.

Laten we beginnen met de mij volstrekt onbekende Aden Young. Negentien jaren in de dodencel hebben van Daniel een compleet gesloten man gemaakt; iemand die zich zelden uitspreekt en menselijk contact niet gewend is. Young speelt Daniel onbewogen en weet door bijna niets te doen compleet de aandacht vast te houden. Wanneer Daniel voor het eerst iets triviaals als een hotdogmachine ziet, blijft hij een halve minuut gebiologeerd kijken – ik keek gebiologeerd mee. De sterkste band heeft Daniel met zijn zus Amantha (Abigail Spencer, Mad Men), die als enige oprecht lijkt te geloven in Daniels onschuld. Zijn andere familieleden voelen zich vooral erg ongemakkelijk in Daniels nabijheid – met nadruk zijn zwager Ted (Clayne Crawford), die het op de familiezaak voorzien lijkt te hebben.

Bij de inwoners van het stadje is Daniel nog altijd te boek als het plaatselijke monster. Zijn jeugdvrienden die destijds ook in verband gebracht stonden met de moordzaak voelen ineens de grond onder hun voeten warm worden. In restaurantjes en barbershops wordt er over Daniels vrijlating gepraat: is ‘vrij wegens conflicterend bewijs’ hetzelfde als ‘vrijgesproken’? De plaatselijke sherriff volgt de bewegingen van Daniel en zijn familie van dichtbij. Bij de jongeren van het dorp is Daniel een cultfiguur: het is een lokale sport om met hem op de foto te gaan. In deze omgeving moet Daniel Holden zich weer weten te aarden, terwijl de dreiging van een terugkeer naar de dodencel boven zijn hoofd blijft hangen.

Er is een overkoepelend verhaal dat Rectify naar volgende seizoenen moet brengen: niet alleen is de familieadvocaat bezig om Daniel volledig vrijgesproken te krijgen, ook wordt Daniel langzaam maar zeker ongewild een posterboy voor de antidoodstrafbeweging. Toch is Rectify op zijn best wanneer alle plotplunten tijdelijk uit het raam gegooid worden. Dat maakt de serie wel een delicatesse voor liefhebbers: iemand die gefrustreerd raakt door Mad Men omdat er vrij weinig aan verhaal verteld wordt, zal weinig ophebben met Rectify. Heb je daarentegen wel zin in een zes uur durende indiefilm met een hoofdpersoon die er genoegen in schept om letterlijk gras te zien groeien, dan is Rectify iets voor jou.

Rectify wordt in Nederland uitgezonden op het Sundance-kanaal van Film1 (trailer). Volgend jaar komt er een tien afleveringen tellend tweede seizoen.

Meimaand Tipmaand (1): The Americans
Meimaand Tipmaand (2): Top of the Lake