Lieve lezers, bij gebrek aan het lezen van nieuwe romans zal ik vandaag weer een fenomeen uit de doeken doen waar ik me al jaren, zo niet een decennia lang, over verbaas; de fanfiction.

Auteur: Sophie Dassen

Fanfiction? Wat is in vredesnaam fanfiction? Dit genre bestaat al jarenlang in de krochten van het internet maar wordt de laatste jaren steeds populairder. Men neme een bekende boekenreeks, tv-serie, manga, anime, film of stripreeks. Vervolgens neem je een groep fanatieke fans waarvan minimaal 99% vrouw. Deze groep fans laat je losgaan en zelf de gekste verhalen verzinnen over de bekende serie of reeks in kwestie.

Klinkt raar, maar fanfiction is enorm groot en heeft duizenden, zo niet honderdduizenden volgers en beoefenaars. Het belangrijkste website is FanFiction.net, waarop de verhalen over tientallen series gebundeld staan. Het leuke is dat fanfiction vrijheid biedt en men niet verplicht is zich te houden aan de bekende verhaallijnen. Hierdoor ontstaan vaak verhalen met een romantische, zo niet erotische ondertoon. Zelfs wanneer dit in de serie of boekenreeks in kwestie helemaal niet voorkomt.

Neem Harry Potter; er zit een vleugje romantiek in de boeken rondom de driehoeksverhouding tussen Harry, Ron en Hermelien. Toch heeft J.K. Rowling dit allemaal zeer keurig en subtiel omschreven waardoor het geen heel belangrijke rol speelt. Echter, de fans hebben hier tal van pikante versies op bedacht en de raarste combinaties van personages worden uit de kast getrokken; zelfs homoseksuele affaires tussen Sneep en Perkamentus komen voor, net als lesbische verhoudingen tussen Ginny en Hermelien. Je kunt het zo gek niet bedenken of de fans hebben hun eigen (ietwat zieke) versie bedacht. Ook wisselt men vaker series of films door elkaar heen, vooral bij animes zie je dit veel gebeuren.

Fanfiction is lang niet altijd een solo-aangelegenheid; duizenden fans verzamelen zich op fora en organiseren heuse wedstrijden. Ze nemen het bloedserieus en geven elkaar tips om de verhalen te verbeteren. Degenen die wat minder bedreven auteurs zijn, kunnen ook verzoekjes indienen voor wat ze graag willen lezen, waardoor anderen weer inspiratie op kunnen doen. Behalve fanfiction is daar ook nog fanart;  tekeningen, grafisch of met de hand, die zijn gebaseerd op de serie in kwestie en die vaak romantisch tot pikant van aard zijn. Sommige tekenaars en auteurs maken een heuse carrière uit het creëren van fanart en verkopen het zelfs, voor de grote meerderheid blijft het een hobby.

Toen ik jaren geleden informatie wilde opzoeken over Harry Potter en Dragon Ball Z, kwam ik al tal van fanfictions tegen en raakte ik gefascineerd door dit fenomeen. Vooral omdat ik het niet echt kan begrijpen; waarom is het zo leuk een serie waarvan de personages en verhaallijnen al zijn vastgesteld, zo te veranderen op papier? Heb je niet genoeg aan de serie in kwestie om jezelf te vermaken? Blijkbaar niet, voor veel mensen is het kunnen verzinnen van fanfiction een heuse sport en zien ze het als een onderdeel van het fan zijn van een serie of reeks. Ook werd ik altijd verrast door de grenzeloze fantasie die veel mensen (lees: vrouwen) hebben en hoe serieus ze deze soms nemen.

Fanfiction is een uiting van fantasieën en dat is wat de (vrouwelijke) fans fascineert. Tegenwoordig is fanfiction helemaal hip, en dat is te denken aan één boek; de bekendste fanfiction ooit. Ik heb het over 50 Shades of Grey.

E.L. James was een diehard fan van Twilight en besloot een zeer erotische spin-off te schrijven met Bella en Edward in de hoofdrollen. Het werd zo’n succes op een forum dat het werd opgepikt door een uitgeverij die het wel wilde uitgeven. Om toevalligheden of copyrightschending te voorkomen moesten alleen de namen van de hoofdpersonages aangepast worden. En zie daar, een trilogie die zo mogelijk nóg succesvoller is geworden dan de Twilight-reeks zelf.

Fanfiction wordt steeds serieuzer genomen en ik zie het nog wel gebeuren dat het een zelfstandig genre wordt in plaats van een hobby voor veel huisvrouwen en tienermeisjes. Alles is mogelijk in fanfiction en dat maakt het zo populair en klaar om de rest van de wereld mee te veroveren. Het past namelijk prima in de maakbaarheid van onze wereld; als iets niet gaat zoals we dat willen, maken we het toch gewoon zelf? Fanfiction heeft potentie om groot te worden maar moet nog wel iets doen aan het ietwat sneue imago; tijd om die zieke fantasieën eens in de ijskast te plaatsen en een écht goed verhaal te schrijven.