De Champions Leaguetrofee, met op de achtergrond Wembley
De Champions Leaguetrofee, met op de achtergrond Wembley

De afgelopen week kan de boeken in als de week waarin bevestigd werd wat we al jaren vrezen: het Nederlandse voetbal is ambitie- en aspiratieloos. Eerder heb ik al een drieluik gewijd aan het feit dat Nederland geen topsportland is (deel 1, deel 2, deel 3). Het gebrek aan topsportmentaliteit speelde weer op in de reacties op de Champions Leagueloting.

Auteur: Ricardo Walinski

Ajax lootte, voor het tweede jaar op rij, een behoorlijke rotpoule. Die van vorig jaar, met Borussia Dortmund, Real Madrid en Manchester City, werd niet overtroffen. Dat was een poule met drie van de pak ‘m beet zeven sterkste teams ter wereld, een loting die dit jaar niet mogelijk was omdat Borussia zichzelf met haar finaleplaats omhoog gekatapulteerd heeft. Ajax weerde zich meer dan kranig. Een derde plek was een topprestatie, en club en supporters hoopten op meer dit jaar.

Ik zat er dus mooi klaar voor, afgelopen donderdag. Toen de eerste zestien teams verdeeld waren over de acht groepen, lagen er in zes van de acht poules mogelijkheden. Slechts twee opties zag ik liever niet, groep B met angstgegner Real Madrid en Juventus en groep H met FC Barcelona en AC Milan. Groep F, met Arsenal en Olympique Marseille, zag er zelfs aanlokkelijk uit. Vol optimisme wachtte ik tot de balletjes van pot 3, met daarin Ajax, geopend werden.

Team na team werd ingedeeld, en de derde plek in poule H bleef maar open. Als voorlaatste team, toen er dus al vijftig procent kans op ellende was, werd Ajax getrokken. En ja hoor, poule H. Schots kampioen Celtic kwam er als vierde bij, een ploeg waarvan Ajax moet kunnen winnen, maar die vorig jaar gewoon van Barcelona gewonnen hebben. Op dat moment mieterde ik bijna de afstandsbediening door de televisie heen, dat mag u eerlijk weten. Na vijf minuten hysterisch gekrijs richting de beeldbuis, slingerde ik mijn computer aan om de reacties op Twitter te bekijken.

Wat ik daar aantrof, kan ik alleen maar als ongelofelijk betitelen. De een na de ander noemde de loting ‘fantastisch’, ‘magisch’, ‘prachtig’ en meer van dat soort ongein. Zelfs Edwin van der Sar, Ajax’ algemeen directeur in opleiding, sprak van een mooie loting. Mijn ogen vielen bijkans uit mijn hoofd, dames en heren. Slechts Twitteraar @dublanquebogarde en Marc Overmars leken mijn realisme te delen. Dit is voor de neutrale kijker misschien leuk, dat Ajax twee keer helemaal zoek getikt gaat worden en tegen Milan tweemaal luizig onderuit zal gaan, maar voor iedereen die Ajax en het Nederlands voetbal een warm hart toewenst, zal het vreselijk pijnlijk worden.

Alleen dromers en romantici kunnen spreken van mooie wedstrijden. Het getuigt niet van ambitie om te genieten van zes wedstrijdjes CL. De Champions League is geen speeltuin, het is een melkkoe die ik graag optimaal gemolken zie worden. Realisten spreken terecht van een verschrikkelijke loting. Alle hoop op het bereiken van de tweede ronde, de nieuwe heilige graal voor Ajax na het CL-voetbal en de derde ster, is weggenomen. Vergeet het maar. Met een beetje mazzel de Europa League in, om in de achtste finale door Valencia weggeblazen te worden.

Met de Europese prestaties van Feyenoord, Vitesse en Utrecht in gedachten was die tweede ronde ook voor het Nederlands voetbal fijn geweest. Gewonnen wedstrijden leveren punten op, die broodnodig zijn om zes teams in Europa te laten meedoen. Precies door het gebrek aan ambitie dat Nederland tentoonspreidde na de loting, verliezen we de aansluiting met de top. Blijf lekker dromen en daarnaast de beste spelers voor minimale prijzen verkopen. Aspiratieloos Nederland zal op de banken staan.