Het is tijd voor een bekentenis. Wellicht is dit ‘social suicide’, maar ik kan het niet langer binnenhouden: ik kijk naar Goede Tijden Slechte Tijden. Zo. Dat lucht op. Onlangs moest ik het een tijdje zonder mijn favoriete soap stellen en dat deed een beetje pijn, maar alles voor de goede zaak.

Auteur: Lisa van Rens

Goede Tijden Slechte TijdenWaarom ik jullie lastigval met mijn ‘coming out’? Omdat ik al weet-ik-hoe-vaak gehoord heb: “Kijk jij naar GTST? Dat programma kun je een half jaar niet zien en dan weet je nog steeds waar het over gaat!” Ik durf er zelfs m’n hand (oke, m’n pink) voor in het vuur te steken, dat meer dan de helft van jullie een zin van deze strekking weleens uitgesproken heeft. Ik ben benieuwd of er een kern van waarheid in deze uitspraak zit. Kun je GTST een half jaar kijken zonder de verhaallijnen kwijt te raken?

Bekentenis nummer 2: ik heb Goede Tijden Slechte Tijden geen half jaar gemist (kom op, dan zou ik de zomercliffhanger gemist hebben, dan had ik ook een half jaar RTL Boulevard moeten missen). Nee, ik laat het bij vier weken. Ik zag een kans – drie weken op vakantie naar Vietnam, schitterend land, iedereen: GA DAARHEEN! – en besloot er nog een week aan vast te plakken, omdat drie weken zo ‘net niet’ klinkt. Vier weken lijkt misschien kort, maar vergis je niet: vier weken GTST zijn twintig gemiste afleveringen van 25 minuten. Dat staat gelijk aan tien afleveringen van de gemiddelde dramaserie. Iedereen die Game of Thrones kijkt, weet hoeveel er kan gebeuren in tien afleveringen.

Maandagavond 21 oktober, het heerlijk avondje was gekomen. Om kwart voor acht zat ik al klaar, terwijl het meestal pas om tien over acht begint, maar je wil natuurlijk niet te laat zijn voor zo’n grandioze avond. Terwijl ik aan het wachten was, probeerde ik me te bedenken wat er vier weken geleden ook alweer gebeurde. Op de grootste verhaallijn kwam ik al snel: iedereen verdenkt iedereen ervan dat ze Mike hebben vermoord (die is uit het vliegtuig gesprongen zonder werkende parachute, niet erg handig). Maar wat nog meer? O ja, Lorena chanteert Nina omdat ze de Rozenboom terugwil, Rik wordt achterna gezeten door Femke, waarmee hij een onenightstand heeft gehad de avond voor zijn vrijgezellenfeest (ja, hij is nog steeds bij Nuran, nee, hij heeft het niet verteld) en er was ook iets met Ludo en de moeder van Tim.

Tegen de tijd dat ik had bedacht wat er zich allemaal in Meerdijk had afgespeeld, was het half 9. Aflevering gemist. Kun je nagaan hoe dat is als je een half jaar niet kijkt, dan heb je al helemaal geen idee meer. Afijn, dinsdagavond 22 oktober, 6 uur, RTL Gemist, het heerlijk avondje is gekomen…

Dat waren 25 fijne minuten. 25 herkenbare minuten. 25 minuten zonder ook maar één moment van verwarring. Ik wist natuurlijk wel dat GTST geen Game of Thrones is (ja, dat wist ik ook toen ik die verwijzing hierboven maakte), maar dat het zo erg was, kwam voor mij toch nog als een verrassing. Er waren een paar momenten dat ik even schrok (Femke zwanger? Nina verhuisd? Nina in het gevang?), maar m’n gemoed werd snel gerustgesteld. Alles, maar dan ook echt alles, werd benoemd en uitgelegd. Ik heb van drie verschillende personages gehoord dat Nina en Noud uit elkaar zijn. Zelfs dingen die misschien even waren weggezakt, zoals een inmiddels berucht telefoontje, worden uitgelegd. Stel je voor dat de kijker vergeten was wie dat telefoontje heeft gepleegd en wie hem op dat moment afluisterde. Dan zou het wel eens heel verwarrend kunnen worden. Niks daarvan! We leggen het gewoon nog een keer uit… en nog een keer… en nog een keer.

Het enige waar ik nog niet achter ben, is waarom Ludo het lokale ziekenhuis wil kopen en er een privékliniek van wil maken. Is het inderdaad om wraak te nemen op Anton? Of zit er iets anders achter? Dat was het enige verwarrende moment in 25 minuten, maar wanneer zijn Ludo’s beweegredenen ooit helder? Deze man heeft altijd een agenda, er is altijd wel iemand die hij – al dan niet letterlijk – uit de weg wil ruimen. Nu ik erover nadenk, is Ludo Sanders de enige reden waarom ik nog steeds naar Goede Tijden Slechte Tijden kijk. Niet dat dit ervoor zorgt dat ik niet meer ga kijken. Ondanks dat de verhaallijnen zich ontzettend traag ontwikkelen, de meeste personages bloedirritant zijn en de reclame tussendoor vaak meer diepgang heeft dan het programma zelf, kan ik niet wachten op de volgende aflevering. Nog maar een uur!