In de serie ‘De lachende tweede’ gaat de aandacht nu eens niet uit naar hoofdpersonages van sitcoms. We kijken niet naar de Chandlers, Barneys, Jeffs en Jerry’s van de televisiewereld. In deze reeks aandacht voor de bijfiguren. De aangevers en de natrappers. De personages die wat meer op de achtergrond staan, maar die een serie wel de moeite van het kijken waard maken. Soms zijn ze zelfs de enige reden om te kijken. De pareltjes tussen alle nep-diamanten. Het eerste deel in deze reeks: Red en Kitty Forman.

Auteur: Lisa van Rens

Kitty & Red FormanWie? Red en Kitty Foreskin eh… Forman. De perfecte jaren 70-ouders. Kitty (Debra Jo Rupp), met haar schitterend geföhnde haren en altijd net iets truttige rokken. Red (Kurtwood Smith) met zijn vileine stem en perfect geniepige lachje. Samen vormen ze het ideale stel ouders voor elke sitcom-tiener. In het geval van That 70’s show zijn ze de ouders van Eric Forman.

In een wereld die draait om het leven van zes pubers, zijn ouders vaak wat op de achtergrond. Ze zijn er om straf uit te delen. Ze zijn er juist niet bij belangrijke momenten. Zo niet Red en Kitty. Red en Kitty zijn er altijd. Altijd? Altijd!

Red is er vooral om overal zijn ongezouten commentaar op te geven, Eric de grond in te stampen en iedereen dumbass te noemen. Zijn verschillende manieren om te zeggen dat iemand een schop onder z’n kont verdient zijn legendarisch.

“I wish I had two thousand feet, so I could put five hundred of them in each of your asses!”

Kitty is meer het verzorgende type. Ze neemt haar werk als zuster mee naar huis en wil daar ook voor iedereen zorgen. Vaak probeert ze ook de boel te sussen als Eric door Red weer eens genadeloos de grond in wordt geboord. Totdat ze in de overgang raakt en slachtoffer wordt van de nodige moodswings. Sarcastische opmerkingen en neerbuigend commentaar maken vanaf dat moment ook deel uit van Kitty’s repertoire. Of misschien heeft ze gewoon te lang met Red samengeleefd.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=U3of9VoChY8]
Heel leuk en aardig allemaal, maar wat maakt ze nou tot onmisbare bijfiguren? We weten niet veel van Kitty en Red. Behalve wat eigenaardigheden, hun (vorige) werkzaamheden en hun sociale status, weten we vrij weinig. Net als van dat andere personage in That 70’s Show, Fez, van wie we niet eens zijn eigen naam weten, laat staan dat we weten uit welk land hij komt.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6q_AtFnl9xQ]
Het ultieme bewijs dat Red en Kitty stiekem de sterren van That 70’s Show zijn, is het feit dat ze niet eens iets hoeven te zeggen om grappig te zijn. Zelfs al zeggen ze niets, dan zijn ze nog steeds vaak de grappigste personen van de hele scène. En dat, my friend, is een onmisbaar bijpersonage.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=go-UbvFfPMw]