Over viereneenhalve maand begint het grootste voetbalevenement ter wereld: het WK. Met nog slechts twee selectiemomenten voor de boeg kan de balans langzaam opgemaakt worden. Wie zijn de kanshebbers op een plek voor het WK? Wie zou ik meenemen? Lees het hier, in een elfdelige reeks. Deel 1 ging over de keepers, in dit deel bekijken we de rechtsbacks.

Auteur: Ricardo Walinski

De rechtsback van een voetbalteam, dat is zelden de ster van het team. Hoewel ze enorm aan status gewonnen hebben dankzij Braziliaans en Spaans succes de afgelopen vijftien jaar, blijft de gemiddelde back een beetje een simpele draver. Veel niet-backs grappen wel eens dat je alleen als vleugelverdediger opgesteld wordt als je er niets van kan. Spelers als Stanislav Manolev en Dave Bulthuis geven dit imago nog een beetje extra waarheid mee. Zelfs de rechtsback van Spanje, het beste team ter wereld, Alvaro Arbeloa, is een clown

Zelf heb ik ook een periode rechtsback gestaan. Ik kan de cliches alleen maar bevestigen. Ik stond er vooral omdat het voorin niet meer lukte in de senioren en onze rechtsback er echt helemaal niets van kon, waardoor ik het betere alternatief was. Ik vond het vreselijk. Ja, de incidentele wedstrijd die we met 5-0 wonnen en waarin we veel beter waren, die was leuk. Dan kon je meegaan in de aanval en voorzetten indraaien, een beetje zoals de rechtsbuiten die ik twaalf jaar en vijfentwintig kilo geleden was.

Meestal moet je echter alleen maar je mannetje uitschakelen. Dat is dan vaak de buitenspeler van de tegenstander. Dat is nooit leuk. Buitenspelers zijn namelijk moeilijk snel, waardoor je een groot gedeelte van de wedstrijd zonder bal draaft. Dat kan niet de bedoeling van voetbal zijn, denk je dan, de alcohol van de vorige avond eruit zwetend. Edoch, tot zover de beslommeringen van het amateurvoetbal, want we kijken naar het Nederlands Elftal in deze reeks.

Voor de rechtsbackpositie zijn er zeven kandidaten, waarvan de een waarschijnlijker is dan de ander. Onder Louis van Gaal zijn er vier spelers gebruikt als rechtervleugelverdediger. Ik ben geen fan van Louis, maar op deze positie heeft hij het redelijk goed gedaan. Daryl Janmaat is de eerste keus. Hoewel hij het type ‘domme draver’ is, presteert hij het beste van de in Nederland spelende rechtsbacks.

Ik zou Janmaat dan ook meenemen als reserverechtsback. Hij is sterk en snel en kan redelijk goed verdedigen, iets wat we zeker nodig zullen hebben in Brazilie. Hij verslaat daarmee Ricardo van Rhijn. Van Rhijn was twee jaar geleden nog een fanfavoriet bij zijn club Ajax, toen hij Gregory van der Wiel uit het elftal speelde. Van Rhijn was solide, snel, sterk en kon aardig meevoetballen. Van Rhijn is echter totaal uit vorm. Hij is zo uit vorm, dat ik betwijfel of dit niet zijn normale niveau is en hij gewoon anderhalf jaar boven zijn kunnen heeft gepresteerd.

Geen Van Rhijn dus en ook geen Paul Verhaegh. De sympathieke verdediger die laatst tegen Portugal debuteerde doet het redelijk bij Augsburg in de Bundesliga, maar heeft niet genoeg internationale ervaring (en laten we eerlijk zijn, kwaliteit) om de selectie te halen. Hetzelfde geldt voor Dwight Tiendalli, die in grote wedstrijden altijd steken laat vallen. Niet doen dus, Louis. Laat Dwight maar lekker in Wales ballen.

In de Premier League is dit jaar wel een ander alternatief boven komen drijven. Leandro Bacuna, in een nog niet zo lang verleden rechtsbuiten bij FC Groningen, is bij zijn nieuwe club Aston Villa vaak rechtsback. Bacuna speelt in de meest fysieke topcompetitie ter wereld en is dus zeker opgewassen tegen de buitenspelers die we tegen gaan komen. Bacuna haalt daardoor de reservelijst, net voor Kelvin Leerdam. De Vitesse-verdediger is eigenlijk een middenvelder, maar speelt een uitstekend debuutseizoen als rechtsback. Bacuna speelt echter op een hoger niveau, waardoor Leerdam afvalt.

Wie is dan de eerste rechtsback? Simpel, de topper die afgelopen WK ook daar speelde. Gregory van der Wiel maakt een goed seizoen door bij Paris Saint-Germain, een van de sterkste ploegen ter wereld. Hij levert goede voorzetten op Zlatan Ibrahimovic af, houdt menig linksbuiten in bedwang en heeft zich hersteld van een zwak EK en daaropvolgend debuutseizoen bij PSG. Van der Wiel was tijdens het vorige WK een van de beste rechtsbacks ter wereld en is nog steeds jong genoeg om dat ook zowel dit als volgend WK te blijven. Van Gaal kan niet om Van der Wiel heen, hopelijk beseft hij dat op tijd.

WK-selectie:

1. Maarten Stekelenburg (31, Fulham FC, 54 interlands)

2. Gregory van der Wiel (26, Paris Saint-Germain, 36 interlands)

12. Tim Krul (25, Newcastle United, 4 interlands)

21. Michel Vorm (30, Swansea FC, 14 interlands)

23. Daryl Janmaat (24, Feyenoord, 13 interlands)

 

Reserves:

Jasper Cillessen (24, AFC Ajax, 4 interlands)

Leandro Bacuna (22, Aston Villa, 0 interlands)