Het was een opvallend nieuwsbericht van vorige week: boekhandel Polare stopt ‘tijdelijk’ met het verkopen van boeken. Volgens de woordvoerder van Polare was het nodig om de winkels juist te redden. ‘’Polare is niet verloren!’’. Ondergetekende a.k.a. raspessimist pur sang ziet het toch somber in.

Auteur: Sophie Dassen

Ruim een jaar geleden schreef ik al over de samenvoeging van Selexyz en De Slegte in Nijmegen. Oh, wat betreur ik nog steeds de ondergang van De Slegte. En wat is de Molenstraat nog steeds lelijk. Het winkelende publiek kon niet om de gloednieuwe boekhandel heen, zo ook in de rest van het land. Toen kwam daar het moment: Polare was geboren, maar aan diens geboorte kleefde een bittere nasmaak. Niet geëerd als de Verlosser der boekhandels, maar eerder als het zoveelste, nutteloze haantje dat de boer maar zo snel mogelijk de nek omdraait.

De nek van Polare heeft het nog dapper volgehouden, tot vorige week. Daar was het bericht op het NOS-journaal: Polare gaat tijdelijk sluiten. Alle winkels waren dat weekend potdicht, inclusief de webwinkel. Alle medewerkers thuis, vurig hopend dat ze hun baan zullen behouden, alle bestellingen geannuleerd en alle literaire evenementen afgelast, met de posters nog op de ramen geplakt.

Afgelopen weekend struinde ik door Utrecht en viel mijn oog op de dichte vestiging. Binnen stonden alle boeken perfect opgesteld volgens marketingverantwoorde Feng Shui. De lichten brandden en de computers stonden nog te ronken. De keurig gestofzuigde vloer was verder leeg, wel boeken, geen mensen.

Waarom gebeurt dit? Koopt er niemand meer boeken? Nee. In dit artikel door Patrick van Schie blijkt dat mensen daadwerkelijk minder papieren boeken kopen, wat deels te wijten is aan de crisis. Gaat het papieren boek echter ten onder? Dat geloof ik zelf (nog) niet, maar mensen zijn gemakzuchtig. Een klik met de muis op Amazon of Bol.com is veel sneller gedaan dan een ritje naar Polare, en je krijgt nog kant-en-klare suggesties in je winkelmandje erbij zonder dat je daarvoor een medewerker aan de mouw moet trekken.

Behalve het luie en doelgerichte Bol.com-publiek (waar ik mezelf gretig toereken) is er nog een probleem met Polare; het wil gewoon te veel, en daardoor wordt de boekenliefhebber een beetje uit het oog verloren.

Als melancholisch liefhebber van bruine kroegjes houd ik van boekhandels die eenzelfde sfeer uitstralen. Geen balzalen vol perfect geordende stapeltjes (waar ik niets vanaf durf te pakken) en hippe ‘koffiecorners’. Op het moment dat ik een boekhandel binnenstap wil ik verleid worden, wil ik snuffelen door de boeken en titels zien waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik wil een medewerker spreken die veel verstand heeft van boeken en mij iets kan aanraden. Die geen ‘Oh sorry mevrouw, die krijgen we geloof ik niet meer binnen’ zegt zodra ik vraag of er een boek voor mij besteld kan worden. Ik wil naar huis terugkeren met nog minimaal twee boeken extra die niet op mijn lijstje stonden.

Gebeurt dit niet? Dan stap ik naar mijn grote, dikke vriend Bol.com. Het grootste voordeel van online winkelen is ook nog eens dat je er niet eens een broek voor hoeft aan te trekken.

Blijkbaar vinden meer mensen dit. Als je doelgericht op zoek bent naar een titel, bestel je deze gewoon online. Wil je juist rustig snuffelen, dan trekt zo’n massaal boekenstadion je niet. Mij niet in ieder geval. Ik wil geen jengelende kinderen om me heen die door hun ouders worden meegesleept, ik wil geen bejaarden om me heen die alleen een bakkie pleur komen doen, ik wil geen gehaaste zaterdagmiddag-shoppers om me heen die nog snel een cadeau moeten afrekenen. Ik wil rust, complete rust, en gewoon de achterflap kunnen lezen.

Dit is het probleem van Polare; als ik koffie wil, ga ik naar een café waar ze uitzonderlijk lekkere brownies serveren. Als ik door het gedeelte met tweedehandsjes neus, wil ik niets horen over Mien die een heup had gebroken en Bennie bij wie de tandjes maar niet doorkomen.

Als Polare weer de winkels opent, sta ik niet voor de deur. Tenzij ik toch in de stad ben en me dodelijk verveel. Liever bestel ik via het veelzijdige en oh zo handige Bol.com. Als ik zin heb om in een ouderwetse boekhandel te vertoeven die tot de nok toe gevuld is met boeken, ga ik naar Roelants in Nijmegen. Of naar mijn stille favoriet: Bert van der Heijden in Uden, waar ik vroeger al strips van Noortje Visser kocht van mijn zakgeld en nog steeds graag kom, want Bert knows boeken.

Hoe negatief ik ook klink, ik hoop oprecht dat Polare door kan gaan als boekhandel en dat de medewerkers niet en masse ontslagen gaan worden. Mijn eerste suggestie voor succes: flikker die koffiecorner eruit.