Afgelopen week werd bekend dat Facebook voor 19 miljard dollar WhatsApp heeft gekocht. 19 miljard dollar. De gebruikers van WhatsApp zijn not amused. Voor een luttele 42 dollar per gebruiker geeft hun geliefde dienst privacygevoelige informatie (telefoonnummer, adresboek enzovoort) aan de grote boze Facebook-wolf. Het is bekend dat die wolf het niet altijd even nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers.

Auteur: Lisa van Rens

Facebook stelt in zijn gebruikersvoorwaarden dat het altijd toestemming vraagt voordat het je gegevens aan derden verstrekt. Die toestemming geef je door lid te worden. Door een vinkje te zetten voor dat vakje met een link naar de algemene voorwaarden (die vast nog nooit iemand heeft gelezen), geef je Facebook toestemming jouw gegevens te delen met derden. Dit is grotendeels informatie die je zelf beschikbaar stelt. Een klein deel van die informatie is noodzakelijk om een account aan te maken, maar je kiest er zelf voor om foto’s van je vakantie te delen, te zeggen waar je gaat eten of je telefoonnummer aan je profiel toe te voegen.

WhatsApp-gebruikers zijn nu bang dat de manier waarop Facebook met gebruikersgegevens omgaat overslaat op WhatsApp. Naast de angst voor algemene of – nog erger – gepersonaliseerde advertenties, zijn ze bang dat Facebook de inhoud van de gesprekken gaat doorspelen aan derden. Om nog maar te zwijgen over de inhoud van het adresboek.

Precies op dat punt maakt de gedachtegang van veel mensen een vreemde kronkel. Geven we Facebook niet al massaal toegang tot die informatie door de app te gebruiken? De standaard Facebook-app (ik heb het niet over Facebook Messenger) geef je bij installatie toegang tot onder andere je contactlijst en sms- en mms-berichten. Over die gegevens beschikt Facebook al, die heb je namelijk zelf gegeven. Waarom dan nu paniekvoetbal spelen vanwege de overname van WhatsApp (even afgezien van de mensen die wel WhatsApp gebruiken, maar geen Facebook)?

Bloggers hebben het over ‘een vuist maken tegen Facebook’. Hoera! Eindelijk hebben we iets waarmee we Facebook dwars kunnen zitten: we zorgen dat de grote investering niets waard is. Maar wacht eens… Is er niet een betere manier om een vuist te maken tegen Facebook? Namelijk: stoppen met Facebook. Maar dat gaat iedereen te ver, want dan ben je niet meer op de hoogte van het opgeleukte leven van je vage kennissen en kun je zelf geen indruk meer op ze maken.

Jan Koum, WhatsApp-baas, is heel stellig: door de overname verandert er niets. Die belofte lijkt op de lange termijn onhoudbaar. Zoals tweakers.net al signaleert: WhatsApp en Facebook hebben een heel andere manier van geld verdienen en een radicaal andere filosofie. Dat kan dus niet lang goed gaan (lees: WhatsApp gaat veranderen).

Gebruikers willen die verandering voor zijn en proberen massaal andere chatdiensten uit. De naam van de app die je nu overal tegenkomt is Telegram, van de makers van VKontakte, de Russische variant van Facebook (isn’t it ironic). De dienst groeit massaal en laat zich voorstaan op privacy: alles wordt opgeslagen in de cloud, je berichten zijn versleuteld en worden beschermd tegen hackers en het is ook nog eens gratis. Telegram wordt gezien als een heilige graal, maar is dat helemaal niet. Er is weinig bekend over de makers en bij de veiligheid van de encryptie worden vraagtekens geplaatst door experts.

Laten we eens even kijken waar Telegram allemaal toegang tot wil krijgen:

Screenshot_2014-02-21-15-08-32

Screenshot_2014-02-21-15-08-16

Dat komt vrijwel overeen met de informatie die WhatsApp allemaal van je verzamelt. Hoe weet je dat Telegram wel veilig is? Dat er niets met je gegevens gebeurt? Dat de ontwikkelaars van Telegram niet over een paar maanden zwichten voor een grote som geld? Dat weet je niet. Dat is mijn probleem met iedereen die nu ineens razendsnel naar Telegram overstapt: doe niet alsof je beter bent dan mensen die nog wel WhatsApp gebruiken, want je weet niet of het veiliger is! Doe niet alsof je de heilige privacygraal hebt gevonden, want die bestaat niet. Je installeert spelletjes die zonder echte reden toegang willen tot je adresboek, gebruikt jarenlang WhatsApp (wiens makers toegang hebben tot allerlei informatie op je telefoon), maar pas als Facebook om de hoek komt kijken ren je gillend de barricaden op onder het mom van ‘privacyschending’. Facebook is tenminste eerlijk over wat er met de gebruikersgegevens gebeurt. Ontwikkelaars die beloven nooit iets met de gegevens van hun gebruikers te doen, beloven sprookjes. De tijd dat we zo naïef waren dat iemand anders dan wijzelf iets geeft om onze onlineprivacy is nu toch wel voorbij.