De Tjunkie Eppelkeek. Met best veel noten erin. Appel en noten… een beetje kaneel – gewoon een hele mooie cake. In een vierkante vorm gebakken, zodat je daar eh, lekker stukjes van kunt snijden. Veel mensen sloven zich uit voor de perfecte appeltaart, maar deze Tjunkie Eppelkeek, daar kun je ook gewoon mee thuiskomen, hoor. Of als je al thuis bent, thuis serveren op een feestje. Want dat is het, een feestje, deze lekkere Tjunkie Eppelkeek.

Vaak zeggen mensen tegen mij: ‘Rudolph, zoals jij dat op televisie doet, met jouw ervaring, dat doe ik helemaal niet thuis na. Bij mij zijn die appels al droog voordat ik ze in de oven doe en daarom ben ik maar helemaal gestopt met bakken.’ En dat is zo jammer, hè, vind ik dan. Want bakken, dat vind ik nou echt een feestje. Een lekkere cake hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, kijk maar naar de Tjunkie Eppelkeek.

Het recept is vrij eenvoudig en je kunt het ideaal maken in de mixer. Appels schillen en dan in blokjes snijden. Kijk, en dit zijn de Wellantappels. Het typische van de Wellantappel is dat ze een rustige groeiperiode kennen. En zoals met alles wat langzaam gaat en wat tijd krijgt, daar wordt het beter van, hè. Dan kan het echt de natuur in zich opnemen, hè, en dat proef je gewoon terug. Friszoet, maar zeker niet té zoet. Ze zien er goed rustiek uit en twee appeltjes in dit recept geeft echt héél veel.

Zo, en dit is een appelcake zoals iedereen ‘m kan maken. Een lukt-altijd-cake, deze Tjunkie Eppelkeek. En de oven staat al klaar op 160 graden. Dus ik bak deze cake straks op een lage temperatuur, zodat-ie mooi rustig bakt. Bij de appeltjes komen noten, hazelnoten. En amandelen, best wel een aardige hoeveelheid, en dat geeft een hele lekkere bite, en dat maakt ‘m ook zo tjunkie. Sommige mensen doen de noten met een pannetje crushen, maar je mag ze best een beetje grof laten. ‘s Alleen maar lekker. Kijk, en dan meng ik ze zo met de appels, kijk.

Dan de cakemix, en dat doe je allemaal met de bisschop. Lekker met boter en suiker gladroeren, en dat gladroeren doe ik met de bisschop. En daar gaan dan eitjes bij, voor dit recept drie stuks. En die gaan dan één voor één bij het mengsel van boter en suiker. Steeds even het eitje op laten nemen, en dan zie je die boter met suiker steeds gladder worden. En bij de appelnotenmix gaat nu dat vleugje kaneel, mooi.

En als dat cakebeslag dan gemengd is, dan gaat al dit garnituur – en da’s best wel veel hè, en dat maakt die keek natuurlijk tjunkie, zie je al die noten en die lekkere appel met een beetje kaneel –  gaan nu hier door en dan nog even héél kort laten draaien. Kijk, dan kan-ie gebakken worden.

Om een heel lekkere rustieke cake te krijgen, moet je ‘m langzaam en op lage temperatuur laten garen. Om te voorkomen dat-ie scheurt, natuurlijk. Als je die goed gaarbakt, dan is dat heer-lijk, ja, en dan kan-ie goed op tegen die appeltaart die bij veel mensen favoriet is hoor, dit recept. Je mag daar gerust vijftig minuutjes voor nemen, en dan is-ie goed.

Ik vind – die vierkante bakjes die snijden zo makkelijk, vooral als je een feestje hebt. En dan kan je straks mooi zo blokjes of stukjes cake snijden. Maar voordat je dat doet, gaat de topping erover. En zo heb je meteen een mooie lekkere royale verrassing voor een verjaardag. En als dit is als voorbereiding voor je feestje, dan kunnen je zeggen van nou, ik bewaar dit een dagje in de koelkast, maar je kunt ‘m ook meteen snijden, dat is het voordeel van die topping, die hoeft niet zo lang op te stijven.

Moet je eens kijken hoe lekker sappig dit er uitziet, hè, smeuïg. Een prachtige, lekkere cake. Zo. Een mooie, royale traktatie heb je ervan. En zo komt de appel – als je erin bijt – de appel met de notencombinatie is echt fantastisch, hij is tjunkie en daarom heet-ie tjunkie eppelkeek.

Straks op 24Kitchen: de klassieke sambal goreng tempeej met frikandel aaajam van de klassieke Indonesische rijsttafel.