Wie dacht dat de vorige behandelde posities al problemen opleverden, mag zich opmaken voor een echt probleemgebied: de centrale verdediging. Het is voor het eerst sinds tijden dat de invulling van het centrale duo niet vaststaat, een paar maanden voor een eindronde. Waar we in het verleden beschikten over illustere en minder illustere duo’s als Stam/De Boer en Heitinga/Mathijsen, zijn er nu vele opties.

Auteur: Ricardo Walinski

Jeugd en ervaring vechten om een plekje in de basiself. Er zijn drie reële ervaren opties voor Louis van Gaal: John Heitinga, Joris Mathijsen en Ron Vlaar. Het duo dat vorig WK de finale haalde, Heitinga en Mathijsen, zijn aantoonbaar over hun top heen. Mathijsen herstelde zich dit seizoen enigszins, maar nog te vaak laat hij zich piepelen door Eredivisiespitsjes. Voor Mathijsen, die in Co Adriaanse nog een trouwe fan heeft, lijkt Oranje over.

Zijn rechtsbenige partner Heitinga speelt in Engeland en heeft wel nog genoeg kwaliteit om bij Oranje mee te kunnen. Hoewel hij ook trager en minder wendbaar is geworden, kan Heitinga nog als back-up functioneren. Op zijn Ooijers, zeg maar. Hij moet dan de back-up worden van Ron Vlaar. Vlaar is captain bij Aston Villa en hoewel zijn voetballende kwaliteiten maar zo-zo zijn, kan hij een rots in de branding zijn. Hij is sterk genoeg en kan voor een basisplek gaan.

We hebben nog twee posities te vullen. Dit moet met onervaren (in ieder geval in interlandvoetbal) spelers gebeuren. We hebben nogal wat potentieel rondlopen. Een jaar geleden was ik erg enthousiast over de mogelijkheden achterin, maar de kandidaten hebben zich niet stormachtig ontwikkeld. Op een iemand na: Virgil van Dijk. Sinds zijn transfer naar Celtic wordt hij in Groot-Brittannie op handen gedragen en vele Engelse clubs zitten achter zijn handtekening aan. Van Dijk verdient een basisplek op het WK. Het argument dat hij in een zwakke competitie speelt, telt niet. De Schotse competitie is nauwelijks slechter dan de Nederlandse, wat we zagen in de duels tussen Ajax en Celtic. Van Dijk is onverzettelijk en kan het prima opnemen tegen internationale sterren, bleek in de Champions League. Een basisplek naast Vlaar zou niet onvoordelig kunnen zijn voor Nederland.

We houden nog een positie over. Voor deze positie kunnen we kiezen uit een hele lading talenten, die in de Eredivisie inmiddels een vaste plek hebben veroverd bij topclubs: Veltman bij Ajax, De Vrij en Martins Indi bij Feyenoord, Rekik en Bruma bij PSV. Ook spelers als Terence Kongolo, Nathan Ake en Stefano Denswil beloven veel voor de toekomst, maar zij zijn geen opties voor dit WK. Rekik en Bruma zijn te zwak, enkele goede potjes daargelaten. Veltman is na een imposant begin ook teruggezakt en derhalve niet goed genoeg.

De Feyenoorders zijn de beste opties uit de Eredivisie. Martins Indi is groot, sterk en redelijk aan de bal, De Vrij is positioneel erg sterk. Toch zou ik de beide heren thuis willen laten. Er is namelijk een betere optie, die groot, sterk en temperamentvol genoeg is om mensen uit te schakelen en de bal in te leveren bij middenvelders. Hij speelt in Rusland, is geboren in Florianopolis en ervaren genoeg: Douglas Franco Teixeira. Met hem als vierde optie hebben we genoeg kracht in huis om het spitsen moeilijk te maken. En dat zullen we nodig hebben, aankomende zomer.

WK-selectie:

1. Maarten Stekelenburg (31, Fulham FC, 54 interlands)

2. Gregory van der Wiel (26, Paris Saint-Germain, 36 interlands)

3. Virgil van Dijk (22, Celtic, 0 interlands)

4. Ron Vlaar (29, Aston Villa, 22 interlands)

5. Erik Pieters (25, Stoke City, 17 interlands)

12. Tim Krul (25, Newcastle United, 4 interlands)

13. Douglas Franco Teixeira (26, Dynamo Moskou, 0 interlands)

16. John Heitinga (30, Fulham, 87 interlands)

17. Urby Emanuelson (27, AC Milan, 17 interlands)

21. Michel Vorm (30, Swansea FC, 14 interlands)

23. Daryl Janmaat (24, Feyenoord, 13 interlands)

Reserves:

Jasper Cillessen (24, AFC Ajax, 4 interlands)

Leandro Bacuna (22, Aston Villa, 0 interlands)

Stefan de Vrij (22, Feyenoord, 9 interlands)

Bruno Martins Indi (22, Feyenoord, 13 interlands)

Alexander Buttner (25, Manchester United, 0 interlands)