Mijn jeugd was Lego. Ouders, school, slapen; het waren allemaal slechts obstakels op weg naar Lego. Honderden guldens joegen mijn ouders tweemaal per jaar – waar verjaardagen en Sinterklaas al niet goed voor zijn – door de kassa van de speelgoedwinkel in verwoede pogingen mijn grenzeloze Legohonger te stillen. Mijn collectie groeide en groeide, van fraai tot indrukwekkend tot ronduit imposant. De Zeeschuimer – een supervet oorlogsschip met liefst vier kanonnen – was het oogappeltje van de collectie. Maar ergens rond 1998 maakten mijn ouders een ingrijpende fout. Ze weigerden Vesting ‘de Vrijheid’ voor me te kopen. En die stond toch verdomme bovenaan mijn verlanglijstje. Zo waren we natuurlijk niet getrouwd.

Auteur: Martijn Kroese

Er zijn twee soorten mensen: mensen die Lego zien als speelgoed, en mensen die Lego zien als kunst. Het verschil tussen die twee groepen mensen is dat de mensen die Lego als kunst zien, gelijk hebben.

Met Lego speel je niet. Lego pak je uit op de grote tafel in de woonkamer, je checkt of alle onderdeeltjes die op pagina 1 van de handleiding staan ook daadwerkelijk in de doos zitten, en dan werk je netjes alle geïllustreerde instructies af tot je hetzelfde bouwwerk voor je neus hebt staan als wat op de doos staat. Dan zet je het op een plank en blijft iedereen er met zijn poten vanaf. Legobouwsels zijn kunstwerken: je hangt ze op of zet ze neer en dan kijk je ernaar. En daar geniet je dan van.

vestingIn december 1998 zou mijn zorgvuldig samengestelde Legocollectie worden vervolmaakt met het kroonjuweel van het assortiment van dat seizoen: Vesting ‘de Vrijheid’ – deel van de collectie Soldaten – zou worden toegevoegd en direct het meest uitgebreide bouwwerk van de verzameling worden. Met liefst negen figuurtjes, twee kanonnen, twee vrachtkraantjes, een klein oorlogsschip én een reddingssloep was het zonder enige twijfel een onmisbare toevoeging aan mijn collectie. Tot mijn verbijstering dachten mijn ouders daar anders over. Het fort kostte bijna honderd gulden en werd te duur bevonden, en in plaats daarvan kreeg ik een hoop zooi uit een nieuwe collectie genaamd Schateilanders. Rare meuk met inboorlingen, totems en krokodillen. Ik likte mijn wonden.

Niet lang daarna verdwenen de voltallige collecties Piraten, Soldaten en Riddertijd uit de Legoschappen om vervangen te worden door Star Wars-onzin en bovennatuurlijke shit met tovenaars en draken. De lol ging er langzaamaan af, maar wat nog ingrijpender was: Vesting ‘de Vrijheid’ lag niet langer in de winkel. Mijn kans op het fort verdween als sneeuw voor de zon en ik was een goede vijftien jaar ontroostbaar.

Tot afgelopen zondag. In een bioscoop in Amersfoort zag ik om vijf uur ’s middags in een verder vrijwel lege zaal een 3D-vertoning van wat nu al de meest nostalgische film van het decennium is: The Lego Movie. Als er ooit in de geschiedenis van het gehele noordelijk halfrond een walk down memory lane heeft bestaan, dan is het The Lego Movie wel. Anderhalf uur heb ik koerend en kirrend als een kleine kleuter zitten genieten van de oneindige blijheid die The Lego Movie is. Dat kan ook nauwelijks anders met een film die als titelsong ‘Everything is Awesome’ heeft. Doe uzelf een plezier:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vx5n21zHPm8]

Het mooie aan The Lego Movie is dat je gaandeweg het kijken merkt dat er daadwerkelijk ongelooflijk veel moeite voor is gedaan. Men had er zonder problemen een tien minuten durend filmpje à la Happiness Factory (van Coca Cola) van kunnen maken, maar men heeft niet die easy way out gekozen. Het is een gedetailleerde, doordachte film geworden gemaakt door mensen die overduidelijk liefde voor het onderwerp koesteren. The Lego Movie is er voor iedereen: jong en oud, wel of geen Lego-fan. Uiteraard helpt het wanneer je je halve jeugd hebt besteed aan het in elkaar knutselen van kastelen en schepen, maar dat is allerminst een vereiste.

Want wat is The Lego Movie? Grote namen als Morgan Freeman, Will Ferrell, Liam Neeson en Elizabeth Banks leenden hun stemmen aan verschillende figuurtjes uit de film, terwijl het hoofdpersonage Emmet is ingesproken door Chris Pratt. Emmet is een eenvoudige arbeider die door een samenloop van omstandigheden naar voren wordt geschoven als de nieuwe Messias van het Lego-volk. Maar heeft arme Emmet wel wat nodig is om de Legowereld te redden van de ondergang? En uiteraard is er nog love interest Lucy (Elizabeth Banks) op wie Emmet steeds verliefder lijkt te worden. Het is al met al net een echte film.

downloadHeeft u vroeger met Lego gespeeld? Ga dan The Lego Movie kijken. Houdt u van de Carnaval Festival? Ga dan The Lego Movie kijken. Bent u geen lid van Al Qaida? Ga dan The Lego Movie kijken. U zult anderhalf uur glimlachen en als een beter mens naar buiten lopen.

Mijn Legoverzameling staat nog altijd triomfantelijk verdeeld over twee planken in mijn ouderlijk huis. Er wordt niet mee gespeeld, er wordt slechts naar gekeken. Vesting ‘de Vrijheid’ is er nooit meer bijgekomen. En achteraf is dat prima. Want in 1999 kreeg ik nog meer van die Schateilander-meuk cadeau, en daarmee werd mijn collectie Schateilanders compleet. En er zullen maar weinig mensen zijn die dat kunnen zeggen.

Bedankt, pap en mam.

EVERYTHING IS AWESOOOME!!!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fZ_JOBCLF-I]