Half Nederland viel vorig jaar voor de charmes van de Tilburgse glitterkoning / hardekrullenkapper Roy Donders, ook wel bekend als ons Roy. Hij speelde de hoofdrol in de realityserie Roy Donders: Stylist van het zuiden. Wekelijks volgden honderdduizenden kijkers Roy, zus Rian, moeder Nel en vader Frans tijdens hun klopjacht op glimmende topjes, goudkleurige broeken, hysterische blouses en synthetische huispakken. Tel hier vierhonderd worstenbroodjes, frikandellen, ontelbare flesjes Flügel, kledingparty’s, Van der Valk-hotels, vliegveldavonturen en een Boerenbontservies bij op en je hebt een aardig beeld van het programma. RTL kondigde onlangs het vervolg aan: Roy Donders: Meer dan stylist van het zuiden is vanaf dinsdag 29 april te zien. Vijf redenen waarom je dit zou moeten kijken!

Auteur: Judith Bosch

1. Vader Frans

Afgelopen seizoen konden we al volop van vader Frans genieten. Nel en Frans hebben een traditioneel huwelijk: moeder zorgt voor het huishouden, vader zet het vuilnis aan de weg. Dit lijken ze allebei een uitstekende verdeling te vinden en het werkt al jaren. Frans eet het liefst sperziebonen uit een potje en moet van voedsel buiten de landsgrenzen weinig weten. Nou vooruit, menu 33 van de Chinees gaat er altijd wel in. Maar chique gedoe? Aan Frans’ lijf geen polonaise. In een wereld waarin hipsters heersen, is een incidentele Frans ook wel eens fijn.

2. Rojami’s/Rijami’s

Momenteel verkoopt Roy vanuit zijn winkeltje in de Tilburgse wijk Broekhoeven, Rojami’s genaamd, en brengt zijn zus Rian vanaf een zolderkamer kinderkleding aan de man. Om het even eenvoudig te houden heet haar winkeltje Rijami’s. Iets met de namen van haar kinderen. Afijn, vanaf mei betrekken ze gezamenlijk een pand, aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. De reden: het huidige Rojami’s barst met acht klanten tegelijk in de winkel uit zijn voegen en Rian zal d’r zolderkamer ook wel zat zijn. Het kan niet anders dan dat de verhuizing de nodige hilariteit met zich mee brengt. Roy in de stress, want verhuizen is nu eenmaal niet lekker voor je kapsel; Rian in de stress, want waar zijn haar sleutels en schoenen en dat ene rekje kleding en oh ja wie haalt de kinderen van school, en Frans… Frans sleept met kleding en zegt weinig. Denk ik.

3. Harde krullen

Het leuke aan de serie is natuurlijk het wereldje waarin Roy zich begeeft. Een wereld waarin harde krullen, torenhoge hakken en veel te korte jurkjes het straatbeeld domineren. Sommige kijkers zullen dit ongetwijfeld prachtig vinden, maar het merendeel staat de volgende ochtend bij het koffie-automaat om met opgetrokken neus te praten over de wansmaak van Roy’s klanten. Tsjah, niet iedereen komt weg met een fluoriserende legging, gouden hakken en een leren gilet, met daarboven een dampend stel krullen. Niemand eigenlijk. Maar leuk om naar te kijken is het wel.

4. Worstenbroodjes en Robijn

RoyDondersRobijnRoy is goed voor de economie, dat weten ze vooral in het zuiden des lands. Bij nagenoeg iedere bakker en een incidentele supermarkt is tegenwoordig het worstenbroodje met spek te krijgen, de lievelingssnack van Roy. Ze schijnen niet eens heel lekker te zijn, maar verkopen als een malle. Ook is Nederland massaal wasverzachter aan het koken, nadat Roy in een aflevering vertelde dat je huis daar zo lekker gaat ruiken. Daarmee haalde hij zich de woede van Robijn op de hals, want wasverzachter koken schijnt hartstikke slecht en giftig te zijn (en bij Robijn hebben ze natuurlijk weinig zin in schadeclaims). Niet dat Roy zich daar wat van aantrekt, want zijn oma ’doet het ook al jaren en die leeft nog steeds’. Het kan niet anders dan dat Roy in het komende seizoen weer voor runs op bepaalde producten zorgt. 

5. Tripjes naar het buitenland

Het afgelopen seizoen was de aflevering waarin Rian en Roy naar Brussel gingen om kleding in te kopen het grappigst. ’s Ochtends vroeg in de auto, koffie en broodjes mee, routestress, verkeerde afslagen, taalbarriere… de reistijd bedroeg slechts 1 uur en 20 minuten, maar het leek of Roy en Rian naar Turkije reden. Eenmaal in Brussel sprak Roy een bijzondere mix van Duits en Engels, en spraken ze over ’die buitenlanders’ alsof ze mijlenver van huis waren. Let wel: Almelo en Amsterdam liggen verder uit elkaar. Dit seizoen gaat Roy ongetwijfeld weer veel kleding inkopen en komt hij met een huispakkenlijn voor mannen. Naar verwachting zal ook deze lijn in het buitenland geproduceerd worden… dat wordt weer smullen!

Roy Donders: Meer dan stylist van het zuiden is vanaf dinsdag 29 april om 21.30 uur te zien op RTL 5.