Geachte meneer Cruijff, beste Johan,

Recent gaven Bryan Roy en Ronald de Boer in een gesprek met de NOS aan dat spelers van Ajax minimaal 7.000 trainingsuren achter de rug moeten hebben, voordat ze op hun zeventiende of achttiende aansluiten bij het eerste elftal. Dit deed mij fronsen. 7.000 uur trainen bij een voetbalclub? Is dat eigenlijk wel mogelijk?

Auteur: Guido Seerden (onder redactie van Ricardo Walinski)

In de wedstrijd tegen FC Twente stonden bij Ajax maar liefst vijf spelers in de basis die zich al op jonge leeftijd aansloten bij de jeugdteams op ‘de Toekomst’. Chapeau! Het waren Ricardo van Rhijn (11 jaar toen hij naar Ajax kwam), Davy Klaassen (11 jaar), Joel Veltman (9 jaar), Stefano Denswil (8 jaar) en Daley Blind (4 jaar). Zij hebben echter niet allemaal op 17/18-jarige leeftijd hun debuut in het eerste elftal gemaakt. Hoeveel uur hebben deze mannen getraind voordat ze in het eerste elftal kwamen? En hoe zit het met de trainingsuren van de spelers van het kaliber Sneijder en Van der Vaart?

Het is alom bekend dat spelers bij Ajax vroeg beginnen met intensief trainen, maar ook voor deze mannen is 7.000 uur trainen tot hun 17de/18de levensjaar bijna onmogelijk. Dat betekent namelijk dat ze vanaf hun zevende levensjaar tot hun zeventiende bijna twee uur per dag moeten trainen; tien jaar lang twee uur per dag! Het is bijna onmogelijk om dit allemaal in clubverband aan te bieden, want de trainingsfrequentie van de jongste leeftijdsgroepen ligt bij lange na niet zo hoog; 7-jarigen trainen maximaal 3 keer per week, plus 1 wedstrijd. Natuurlijk spelen de kinderen tegenwoordig minder op straat en voetballen ze minder op de lokale veldjes, maar we redden het niet door deze bewegingsachterstand te compenseren met meer voetbaltrainingsuren. Het is belangrijk dat de kinderen zo breed motorisch worden opgeleid; bewegingsscholing.

Indien de geopperde 7.000 uur gebaseerd is op de 10.000-urentheorie van Anders Ericsson, dan slaat Ajax hierbij volledig de plank mis. Sorry, meneer Cruijff, maar deze theorie is gebaseerd op muzikanten en schakers, daarnaast is er niet gekeken naar de individuele verschillen. De een heeft meer trainingsarbeid nodig dan de ander. Bovendien leren getalenteerde spelers sneller dan anderen, dus dat wil zeggen dat zij met minder trainingsuren vanzelf wel komen bovendrijven. Wat gebeurt er als een talentvolle speler op 17/18-jarige leeftijd niet minimaal 7.000 uur getraind heeft? Wordt hij dan niet doorgeschoven naar het eerste?

Trainingsuren verklaren maar 43% van de uiteindelijke prestatie, waar komt de rest vandaan? Er zijn zo veel meer factoren die invloed hebben op de vorming van een talent, bijvoorbeeld de genetische aanleg. Daarnaast is de ontwikkeling van een talent nooit lineair, dat wil zeggen: het is onmogelijk om constant per jaar, per week, per dag aan de, volgens jullie, juiste trainingsuren te komen. Om nog maar niet te spreken over de problemen inzake blessurepreventie!

Roy en De Boer gaven ook aan dat de nadruk op de techniek zal liggen en ik hoop dat u dit in het juiste perspectief plaatst. Vaak wordt de techniek in een zogenaamde droge situatie getraind en daar ben ik het niet altijd mee eens. In een droge oefenvorm traint men de technische vaardigheden, maar ontbreekt het aanleren van het cognitieve vermogen. Ook het maken van een beslissing op basis van een tegenstander en/of medespeler (decision-making) in een wedstrijdspecifieke situatie wordt niet getraind.

Dit gebeurt wel bij wedstrijdvormen, zoals positiespelen of partijvormen. Onderzoek bij een Engelse Premier League club gaf aan dat men 70% droog traint en slechts 30% van de training in een wedstrijdvorm. Kijk eens goed naar de doorstroming van talenten naar hun eerste elftal? En wat denkt u van hun nationale ploeg? Is dat het niveau waar het opleidingsinstituut van Ajax naartoe wil?

Ajax is en blijft het opleidingsinstituut voor voetballend Nederland, dat staat buiten kijf! Dus de rest zal volgen op basis van wat er in Amsterdam gebeurt. PSV heeft, nadat Frank de Boer en consorten zo succesvol waren, ervoor gekozen om een soortgelijke structuur neer te zetten met oud-PSV’ers. Zij blijken tot op heden nog niet succesvol in hun aanpak. Daarnaast lopen er heel wat spelers rond in de Eredivisie die bij jullie zijn opgeleid, dus de keuze voor een juiste trainingsmethodiek is in het belang van voetballend Nederland. Een verkeerde afslag en we raken nog verder achterop!

Naar mijn mening moet de nadruk liggen op het aanleren van techniek en het toepassen in een wedstrijdspecifieke situatie, mits men terug wil komen in de Europese top. Dit zal namelijk de enige manier zijn waarop AFC Ajax zich kan onderscheiden van de rest van Europa, want er is nog altijd een groot gat tussen de wetenschap en de praktijk omtrent de toepassing van de juiste trainingsvormen. Oud-profs kennen niet alleen de cultuur van de club, maar hebben ook een schitterende kijk op het technische aspect. Er ontbreekt helaas vaak een vermogen om een brug te slaan van de wetenschap naar de praktijk en dit is ook een vereiste voor een goed eindproduct.

Ik ben fan van het technisch hart; het waren vroeger ook mijn idolen, maar ik hoop dat u inziet dat kwaliteit van de training voor kwantiteit gaat. Je moet af en toe nat gaan, je kunt niet altijd droog trainen. Gebruik uw specialisten op de juiste manier, ondersteun ze met de Hennie Spijkermannen en sportwetenschappers van tegenwoordig. Ik hoop dat Ajax in de toekomst geen tweede viool speelt, ik zou het niet mooi vinden als wij, Nederland, en Ajax als opleidingsinstituut schaakmat worden gezet, want we worden nu al ingehaald door andere landen.

Met sportieve groet,

Guido Seerden

Guido Seerden (@guidoseerden) is sportwetenschapper en is momenteel werkzaam als coach in de jeugdopleiding van Al-Ahli Jeddah in Saoedi-Arabië.