In de maand mei slaan de film- en televisiekaternen op Incognitief de handen ineen. De gehele maand voorzien onze redacteuren op audiovisueel gebied u van de meest bijzondere, spannende en niet-te-missen tips die via de verschillende gangbare kanalen – Netflix, HBO On Demand, Film 1, et cetera – voor u beschikbaar zijn. Welke films en series kent u waarschijnlijk nog niet, maar zou u absoluut eens moeten proberen? Welke groeibriljantjes zijn slechts een muisklik van u verwijderd? U ontdekt het in de Meimaand Tipmaand. Met vandaag: Stranger Than Fiction, de beste komedie die Will Ferrell tot op heden heeft gemaakt maar die niemand kent.

Auteur: Martijn Kroese

Will Ferrell, die kent u van de wat schijtlollige cultfilm A Night at the Roxbury. Of u kent ‘m van zijn compleet misplaatste rol in één van de laatste seizoenen van The Office. En zeer waarschijnlijk kent u Will Ferrell ook als Ron Burgundy, de absurde nieuwslezer uit de film Anchorman, één van de meest overschatte komedies van deze generatie. U zou Will Ferrell in al die gevallen kennen als een beperkte acteur die louter troep produceert, maar dat is onterecht. Het wordt tijd dat u Will Ferrell leert kennen als de hoofdrolspeler in Stranger Than Fiction, een film die ik met gemak tot de vijftien beste komedies aller tijden reken.

In Stranger Than Fiction speelt Ferrell het personage Harold Crick, een wat sullige man die voor de IRS (de Amerikaanse Belastingdienst) werkt en daardoor overal waar hij komt vooral wordt gehaat. Ik zeg met opzet ‘het personage Harold Crick’; de film opent met een scène waarin Harold opstaat uit bed, zich aankleedt en zich klaarmaakt voor een nieuwe werkdag. Ondertussen worden zijn bezigheden nauwkeurig beschreven door een voice-over. En dan komen regisseur Marc Forster (World War Z, Finding Neverland, The Kite Runner) en scenarioschrijver Zach Helm met een primeur op de proppen. Een wending die nog nooit eerder in de filmkunst is toegepast.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WDwTQ57YyzI]
Harold Crick staat voor de spiegel zijn tanden te poetsen. De vertelinstantie meldt dat hij ondertussen het aantal poetsbewegingen telt. Plots houdt Harold zijn tandenborstel stil.

Stranger_Than_Fiction_by_xXeGoXx“… How did you know I’m counting brush strokes?”

Harold blijkt nu ook ineens de voice-over te horen die wij, de kijkers, al minutenlang horen. En wat Harold gaandeweg zijn anders zo doodnormale werkdag ook doet, de voice-over blijft er een live verslag van uitbrengen. Harold denkt dat hij gek wordt, aangezien niemand anders de stem lijkt te horen. Is Harold daadwerkelijk gestoord? Heeft hij een stemmetje in zijn hoofd?

Nee. Harold blijkt daadwerkelijk een personage in de meest letterlijke zin van dat woord te zijn. We ontmoeten Karen Eiffel (Emma Thompson), een Britse auteur met een writer’s block. Al een eeuwigheid is ze bezig met een nieuwe roman over een eenzame belastinginspecteur genaamd Harold Crick. Karen heeft alleen één groot probleem: ze eindigt steevast al haar romans met de dood van de hoofdpersoon, maar heeft geen idee hoe ze Harold het best om het leven kan brengen.

Harold heeft ondertussen tevens één groot probleem: hij hoort de voice-over zeggen dat hij binnenkort zal sterven en krijgt sterk de indruk dat er erg weinig is dat hij daar aan kan doen. Heeft Harold nog iets te zeggen over zijn eigen leven? Heeft hij wel de regie over zijn eigen acties in handen? Kan hij zijn naderende dood afwenden?

Stranger Than Fiction is een film die haar titel dubbel en dwars waarmaakt, maar ondanks haar excentrieke verhaallijn ongelooflijk geestig en ook daadwerkelijk spannend is. Het is één van de weinige komedies waarbij we ons werkelijk continu afvragen hoe het verhaal zal aflopen en of onze held wel ongeschonden uit de strijd gaat komen. Stranger Than Fiction is één van de weinige moderne komedies die volkomen onvoorspelbaar is en daardoor de volle twee uur speelduur blijft boeien.

Harold Crick besluit dat hij op zoek moet naar de auteur van de roman waarin hij kennelijk de hoofdrol speelt. Maar is een ontmoeting tussen de twee wel mogelijk? Bevinden ze zich in dezelfde werelden? Kan een creatie zijn schepper ontmoeten?

Er is niets aan Stranger Than Fiction dat u zal teleurstellen, en er is niets dat u in eerdere films al talloze malen hebt gezien. Stranger Than Fiction is origineel, grappig en eenvoudigweg spannend, en dat zijn kenmerken die een doorsnee komedie maar zelden kan overleggen. Mede daardoor schaar ik deze film zonder enige twijfel tussen klassiekers als Groundhog Day, As Good as It Gets en Some Like It Hot. Stranger Than Fiction is minder bekend, maar niet minder goed; sterker nog, dit is één van de beste komedies aller tijden. Hij staat on demand voor u klaar. Gaat dat zien.

De film Stranger Than Fiction is beschikbaar op Netflix.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fj4MC8Nqpjg]