In de maand mei slaan de film- en televisiekaternen op Incognitief de handen ineen. De gehele maand voorzien onze redacteuren op audiovisueel gebied u van de meest bijzondere, spannende en niet-te-missen tips die via de verschillende gangbare kanalen – Netflix, HBO On Demand, Film 1, et cetera – voor u beschikbaar zijn. Welke films en series kent u waarschijnlijk nog niet, maar zou u absoluut eens moeten proberen? Welke groeibriljantjes zijn slechts een muisklik van u verwijderd? U ontdekt het in de Meimaand Tipmaand. Met vandaag: The Mist, de verfilming van één van de minder bekende romans van Stephen King.

Auteur: Martijn Kroese

Bij de Oscaruitreikingen van 1995 zat de vakjury met een omvangrijk dilemma. Er waren het voorgaande jaar twee films uitgekomen waarvan men zeker wist dat het moderne klassiekers zouden worden: The Shawshank Redemption en Forrest Gump. Hoewel de meeste critici en vakmensen diep in hun hart wisten dat The Shawshank Redemption de betere film van die twee was, liep de avond anders af. Forrest Gump won zes Oscars en The Shawshank Redemption moest het doen met de eer; in vrijwel iedere categorie moest laatstgenoemde het afleggen. Regisseur Frank Darabont ging zodoende met lege handen naar huis. De keuze was echter logisch: Forrest Gump had meer dan 300 miljoen opgebracht en was de grote kaskraker van het jaar, Shawshank was maar net uit de kosten gekomen en was eigenlijk een totale flop.

Hoewel critici laaiend enthousiast waren over Shawshank, had niemand kunnen voorzien dat de film in de loop der jaren door middel van televisie-uitzendingen en het verhuurcircuit zou uitgroeien tot één van de populairste films aller tijden. Wie nadien terugkijkt en bedenkt dat Shawshank, met de reputatie die de film vandaag de dag heeft, niet één Oscar heeft gewonnen, die begrijpt daar niets van.

Shawshank was gebaseerd op een kort verhaal van de Amerikaanse auteur Stephen King. De romans van King lenen zich al decenna lang uitstekend voor krachtige verfilmingen; films als Carrie, The Shining en Misery zijn allen op Kings boeken gebaseerd. Regisseur Frank Darabont waagde vijf jaar na Shawshank een tweede poging met The Green Mile, opnieuw één van de meesterwerken van de jaren negentig. Bij de Oscaruitreikingen ging het echter opnieuw mis: The Green Mile greep naast ieder beeldje en moest het afleggen tegen American Beauty.

Desondanks was duidelijk dat Frank Darabont en Stephen King een gouden combinatie aan het vormen waren. Waar King voor een kraakhelder, meeslepend verhaal zorgde, droeg Darabont nadien zorg voor een bijna epische verfilming.

the_mist2In 2007 sloegen de beide heren voor de derde en voorlopig laatste maal de handen ineen. Het project heette The Mist en onderscheidde zich rigoureus van de eerdere twee verfilmingen: met The Mist was de keuze gevallen op een onomwonden horrorverhaal (zoals King er veel schrijft) compleet met bloeddorstige wezens en het nodige geweld.

In The Mist maken we kennis met de verschillende inwoners van een klein dorpje ergens in het oosten van de Verenigde Staten. De bewoners maken zich al jaren zorgen over een militair laboratorium dat zich een paar minuten buiten het dorp bevindt en waar, zo gaan de geruchten, experimenten plaatsvinden die het zonlicht niet kunnen verdragen.

Op een doordeweekse ochtend schrikt het dorp op door het luchtalarm dat afgaat. Spoedig worden de straten overspoeld met militaire voertuigen en wordt het dorp hermetisch afgesloten van de rest van de wereld. De inwoners worden naar binnen gestuurd en mogen geen vragen stellen. We worden op dat moment als kijker meegenomen naar een supermarkt waar enkele tientallen mensen onrustig afwachten wat er gaat komen. En dan breekt de hel los.

screenshot-lrg-272Een dikke, witte mist daalt neer over het dorp en verandert een zonnige lente-ochtend in een regelrechte spookwereld. Uit de mist klinken onheilspellende geluiden, af en toe zien we kleine bewegingen. Als één van de dorpsbewoners de supermarkt verlaat om een kijkje te gaan nemen in de mist, zien we wat we al die tijd al vreesden: het dorp wemelt van bloeddorstige, moordlustige wezens in allerlei vormen. Het wordt de inwoners in de supermarkt duidelijk dat zij hun schuilplaats niet kunnen verlaten tot de mist is opgetrokken.

the-mistMaar dat duurt. En duurt. Dagenlang zit het gezelschap opgesloten in de supermarkt, terwijl de wezens op de deuren bonken en hun klauwen stukslaan op de ruiten. Ondertussen tekenen zich in de groep mensen twee kampen af: zij die de schuld zoeken bij het militaire complex, en zij die denken dat God hen onderwerpt aan een bijbelse straf.

Terwijl de beide kampen steeds scherper tegenover elkaar komen te staan en het zelfs tot slachtoffers blijkt te komen, zijn enkele bewoners nog altijd koortsachtig op zoek naar een uitweg. Langzaam raakt de voedselvoorraad in de supermarkt op en wordt het duidelijk dat er spoedig een ontknoping moet volgen, voordat men sterft van de honger. Naar buiten rennen is geen keuze, maar binnen blijven ook niet… en de ontknoping die dan volgt, is één van de beste van de laatste jaren.

The Mist is uiteindelijk de derde op een Stephen King-roman gebaseerde film van Darabont geworden die niet helemaal de erkenning heeft gekregen die het verdiende. Van alle claustrofobische horrorfilms van de laatste tien jaar is The Mist echter zonder twijfel één van de beste. En ach, een goede film maken, dat kun je de makers van Shawshank en The Green Mile wel toevertrouwen…

De film The Mist is beschikbaar op Netflix

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LhCKXJNGzN8]