In de zomer, en vooral na een WK, smijten voetbalclubs met miljoenen om gearriveerde vedetten en ruwe diamanten aan hun selectie toe te voegen. In de televisie- en filmwereld is dat niet anders: grote vedetten uit de filmindustrie, zowel voor als achter de camera, maken steeds vaker de overstap naar de televisie. Tegelijkertijd is televisie van oudsher dé springplank voor een filmcarrière. In deel 1 van dit transferoverzicht: drie filmnamen die recentelijk de sprong naar een televisieserie maakten.

Auteur: Nils Hermans

1. Liv Tyler 

Liv Tyler in The Leftovers.

Filmpalmares:
Arwen in de Lord of the Rings-trilogie

Getransfereerd naar:
De nieuwe HBO-serie The Leftovers, waarin een willekeurige twee procent van de wereldbevolking op onverklaarbare wijze verdwijnt. Waarom juist deze groep? Hebben zij iets goed gedaan of juist fout? Is dit het werk van God?

Positie:
Tyler speelt Meg Abbott, een depressieve vrouw die na de ‘Rapture’ gestalkt wordt door leden van een sekte.

Promotie of degradatie?
Een uitstapje naar televisie kan een filmacteur een mooie verzameling Emmy’s opleveren: voor hun werk in True Detective verdienden Woody Harrelson en Matthew McConaughey een nominatie voor beste mannelijke drama-hoofdrol. Billy Bob Thornton is een gegadigde voor beste mannelijke hoofdrol in een miniserie (Fargo). En een Emmy is een televisie-Oscar, dus dat is mooi. Liv Tyler is nog nooit voor een Oscar genomineerd geweest en hoopt volgend jaar een Emmy-nominatie te krijgen. Hoewel Tyler niet de meest veelzijdige actrice is (zielig kijken en met heel veel valse lucht praten is zo ongeveer haar handelsmerk), lijkt de rol van Meg Abbott, een type-stille wateren diepe gronden, voor haar gemaakt.

Meerjarig contract?
1,8 miljoen Amerikaanse HBO-abonnees bekeken de eerste aflevering van The Leftovers (een half miljoen meer als je de herhaling op dezelfde dag meetelt). Dat zijn er iets minder dan er in januari afstemden op True Detective (2,3 miljoen). Waar True Detective vooral vanwege de starpower van McConaughey al snel het gesprek van de dag werd, lijkt de buzz rondom The Leftovers weg te blijven: te deprimerend, weinig spectaculair, iets te hoogdravend, nogal langzaam. Hoewel de eerste paar afleveringen zeker potentie hebben, denk ik dat The Leftovers maar één, maximaal twee seizoenen zal krijgen, behalve als de serie dan misschien niet een nationaal, maar wel een internationaal succes blijkt te zijn. Het lijkt erop dat HBO (en productiehuis Warner Brothers) daar op gokt: de pilot van The Leftovers is gratis voor iedereen te kijken op YouTube.

 

2. Guillermo del Toro

Guillermo del Toro.
Guillermo del Toro.

Filmpalmares:
Schreef en regisseerde onder meer Pan’s Labyrinth, Pacific Rim en de Hellboy-films.
Kreeg een Oscarnominatie voor het scenario van Pan’s Labyrinth. 

Getransfereerd naar:
De FX-serie The Strain, gebaseerd op Del Toro’s gelijknamige boekenreeks waarin een viroloog een vliegtuig onderzoekt dat onder geheimzinnige omstandigheden stil komt te staan op John F. Kennedy Airport.

Positie:
Del Toro is verantwoordelijk voor de regie van de pilot, was mede-schrijver van de pilot en is producer van de serie als geheel.

Promotie of degradatie?
Doorgaans verleent een bekende regisseur zijn naam aan een televisieproject om bevriende collega’s vooruit te helpen. Zo wordt Steven Spielberg steevast genoemd in het rijtje producers van Stephen King-adaptatie Under The Dome, zonder ook maar een aflevering geregisseerd te hebben. In dit geval ligt het verhaal anders: Del Toro heeft The Strain altijd als televisieserie gezien, maar omdat in 2009 geen enkele zender interesse toonde in het project is het uiteindelijk een boekentrilogie geworden. De serie is dus wel degelijk een project van Del Toro zelf. Van een promotie of degradatie is dus niet echt te spreken.

Meerjarig contract?
Zender FX heeft vertrouwen in The Strain: na een gigantische mediacampagne leverde de eerste aflevering een mooie 3 miljoen kijkers op. Ondanks lauwwarme recensies (voorspelbaar, bij vlagen stompzinnig) lijkt het publiek wel op de macabere visie van Del Toro te wachten. Mocht The Strain een langlopende hit blijken, zal Del Toro daar zelf waarschijnlijk geen wezenlijk onderdeel meer van zijn: hij heeft de dagelijkse leiding al overgedragen aan ex-Lost-producer Carlton Cuse en zal hoogstens sporadisch op komen draven om een aflevering te regisseren.

3. Halle Berry 

Halle Berry in Extant.
Halle Berry in Extant.

Filmpalmares:
Won een Oscar voor Monster’s Ball.
Genomineerd voor een Golden Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol (Frankie & Alice).

Getransfereerd naar:
De CBS-sciencefictionminiserie Extant, waarin een onvruchtbare astronaute na een jaar in de ruimte terugkeert naar haar man… en haar zoontje.

Positie:
Berry speelt de hoofdrol.

Promotie of degradatie?
Met Halle Berry is het vaak hit-or-miss: ze kreeg een verdiende Oscar voor Monster’s Ball en ja, dan is er ook nog Catwoman. Met Extant komt ze op een grote zender terecht in een serie die geproduceerd wordt door een grote naam: Steven Spielberg, daar is-ie weer. Met Extant weet Berry dat ze maar korte tijd aan een project verbonden is, hit-or-miss.

Meerjarig contract?
Per definitie niet: Extant is een miniserie, een afgerond verhaal. Mocht Extant een hit blijken (de eerste aflevering trok een ruime, maar voor CBS-begrippen magere 9 miljoen kijkers), dan kan Berry nog wel een projectje in de televisieliga aannemen.

Oordeel

Van de drie filmvedetten is Guillermo del Toro degene die de beste stap gezet heeft: hij heeft zijn langgekoesterde wens om The Strain op televisie te krijgen, bereikt. Het lijkt erop dat de FX-serie nog lang te zien zal zijn. Halle Berry loopt het minste risico: een miniserie in de kijkersluwe zomer kan eigenlijk alleen maar meevallen. Met haar korte dienstverband kan ze bovendien zo weer een X-Men-sequeltje meepakken. Liv Tyler is de minst gelauwerde persoon in de lijst en is een serie terechtgekomen die weliswaar op het prestigieuze HBO te zien is, maar tot nu toe weinig potten kan breken. De toekomst zal uitwijzen of ze er met haar werk in The Leftovers een contractverlenging zal kunnen uitslepen.

Volgende week: welke televisietalenten maken zeer binnenkort de overstap naar het grote scherm?