In de zomer, en vooral na een WK, smijten voetbalclubs met miljoenen om gearriveerde vedetten en ruwe diamanten aan hun selectie toe te voegen. In de televisie- en filmwereld is dat niet anders: grote vedetten uit de filmindustrie, zowel voor als achter de camera, maken steeds vaker de overstap naar de televisie. Tegelijkertijd is televisie van oudsher dé springplank voor een filmcarrière. Deel 1 van het transferoverzicht vind je hier. In deel 2 van dit transferoverzicht: drie namen die over een jaar niet langer alleen maar bekend van tv zijn.

Auteur: Nils Hermans

1. Chris Pratt

Chris Pratt als Star Lord in Guardians of the Galaxy.
Chris Pratt als Star Lord in Guardians of the Galaxy.

Televisiepalmares:
Speelt sinds 2009 de sullige goedzak Andy Dwyer in de sitcom Parks and Recreation.

Eerdere filmrollen:
Pratt speelde één van de Navy SEALs in de Bin Laden-jachtfilm Zero Dark Thirty (2012). Een jaar later was hij de ietwat vreemde collega van Joaquin Phoenix in Her. In 2014 leende hij zijn stem aan Emmet Brickowski, het hoofdpersonage uit de onverwachte boxofficevoltreffer The Lego Movie.

Aankomende projecten:
Guardians of the Galaxy (2014)
Jurassic World (2015)

Basisspeler?
Chris Pratt is zo’n acteur die zowel in comedy als in drama goed uit de voeten kan. In Parks & Rec is zijn personage van ‘ietwat dommig’ naar ‘min of meer een menselijke puppy’ gegaan, maar toch weet hij Andy Dwyer sympathiek te houden. Hij is gespecialiseerd in underdogpersonages, en daarmee is Guardians of the Galaxy het perfecte vehikel om zijn filmcarrière van de grond te krijgen. De Guardians of the Galaxy zijn, zeg maar, de reservesuperhelden wanneer de Avengers niet op komen dagen. Het is voor Marvel een riskant project, omdat de Guardians niet echt de bekendste superhelden zijn. Dat maakt het casten van een hoofdrolspeler die direct sympathie opwekt, des te belangrijker. En wie is er nu sympathieker dan een underdog? Pratt speelt in de film Star-Lord, een cocky piloot met een hart van goud; dat mensen daar goed op reageren, weet Harisson Ford maar al te goed toen hij in de jaren ’70 ook een ruimtefilmpje deed. Pratt lijkt sowieso wat afgekeken te hebben van de carrière van Harisson Ford: na het ruimtespektakel Guardians of the Galaxy gaat hij in een brede familiefilm spelen. Waar Ford zijn naam vestigde met Raiders of the Lost Ark gaat Chris Pratt de Jurassic Park-serie nieuw leven inblazen met een van de hoofdrollen in Jurassic World. Mocht ook die film een succes zijn, dan gaan we Chris Pratt nog vaak terugzien in de bioscoop.

2. Matt Smith

Matt Smith als Patrick Bateman in de toneelversie van American Psycho.
Matt Smith als Patrick Bateman in de toneelversie van American Psycho.

Televisiepalmares:
Was drie jaar lang de elfde Doctor in BBC-cultserie Doctor Who. In 2011 was hij voor die rol genomineerd voor een BAFTA.

Eerdere filmrollen:
Smith speelde niet veel filmrollen van belang voordat hij in één klap de populairste televisieacteur van Groot-Brittannië werd: een minirolletje in In Bruges en een hoofdrol naast Eva Green in het onbekende Womb (2010).

Aankomende projecten:
Lost River (2014)
Terminator: Genesis (2015)

Basisspeler?
Als je drie jaar lang The Doctor speelt, dan ben je mateloos populair bij een klein maar loyaal publiek. Om ervoor te zorgen dat je ook bij de gemiddelde filmbezoeker in de kijker speelt, moet je je projecten goed uitkiezen. Of je kiest juist voor een andere aanloop. Dat heeft Smith gedaan nadat hij in 2013 het strikje van de Elfde Doctor afdeed: zonder enige dans- of zangervaring speelde hij de hoofdrol in een Londense toneelproductie van American Psycho. Een musicalversie, welteverstaan. Na dit uitstapje koos hij zijn eerste filmrol: hij speelde wederom een psychopaat in Lost River, het regiedebuut van Ryan Gosling. Tijdens het filmfestival in Cannes werd die film volledig afgekraakt. Smith gaat voor een herkansing in de zoveelste Terminatorfilm, die volgend jaar uitkomt. Hoewel de opnames van Terminator: Genesis al een tijd aan de gang zijn, zijn er nog altijd geen feiten openbaar gemaakt over Smiths personage.

3. Alan Taylor

Alan Taylor
Alan Taylor.

Televisiepalmares:
Alan Taylor is een veelgevraagd televisieregisseur sinds de jaren ’90. In het recente verleden regisseerde hij onder meer belangrijke afleveringen van The Sopranos, werd hij een van de huisregisseurs van Mad Men en was hij verantwoordelijk voor Baelor, die negende aflevering van het eerste seizoen van Game of Thrones waarin dat ene gebeurde.
Voor de Sopranos-aflevering Kennedy and Heidi won hij in 2007 een Emmy voor beste regie.

Eerdere filmprojecten:
Vooral zijn actiescènes in Game of Thrones leverden Alan Taylor zijn eerste blockbusterklus op: in 2013 regisseerde hij Thor: The Dark World.

Aankomende projecten:
Terminator: Genesis (2015)

Basisspeler?
Thor: The Dark World leverde Marvel wereldwijd 644 miljoen dollar op, dus dat is een aardig debuut – al kan tegenwoordig, en vooral na het ziekelijk succesvolle The Avengers, een blind paard een Marvelfilm regisseren en dan nog rinkelen de kassa’s. Toch heeft Taylor met Thor 2 en zijn constante klussen bij gerenomeerde televisieseries aangetoond dat hij een regisseur is bij wie een grote franchise in goede handen is. Van alle televisieregisseurs van naam is hij niet degene met een uitgesproken stijl, maar levert hij wel visueel sterke afleveringen af waarin hij hier en daar interessante keuzes maakt. Nog meer dan bij televisie gaat het er bij grote Hollywoodfilms om dat de regisseur een film maakt die het budget terugverdient, en het liefst vier- in plaats van driedubbel. Het laatste deel uit de Terminator-reeks bracht minder op dan gehoopt en met de eerder genoemde Matt Smith en de van Game of Thrones bekende Emilia Clarke in belangrijke rollen heeft hij twee acteurs die hun filmcarrière nog van de grond moeten krijgen. Het gaat dus een lastige klus worden, vooral met moordende concurrentie van andere blockbusters in 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=4zFM00-rOMo

Oordeel

Van de drie genoemde tv-talenten lijkt alleen Chris Pratt de snelste route naar filmfaam te nemen. Matt Smith lijkt zijn carrière te willen verdelen tussen grote blockbusters en speciale toneel- of arthouseprojecten. Taylors gestage carrière in televisie is sinds zijn overstap naar film in een stroomversnelling gekomen, maar het valt nog te bezien of Terminator: Salvation in 2015 een grote hit zal zijn.