“Weird Al” Yankovic heeft zich een tijd koest gehouden, maar met zijn nieuwe album Mandatory Fun is hij weer helemaal terug. Het is zijn eerste album dat de nummer één haalt in Amerika (Billboard). Bovendien is Mandatory Fun het eerste comedyalbum sinds 1963 dat de verkooplijst aanvoert. En dat verdient een grondige incognitieve analyse.

Auteur: Lotte van Rosmalen

Waarschijnlijk ken je Weird Al nog wel van MTV, uit de tijd dat er nog muziek werd uitgezonden. Of zoals de Volkskrant het verwoordt: ‘een tijd zonder YouTube, toen het woord viral alleen te horen was in het lab’. Bij ons thuis stond de televisie heel de dag aan. Maar tegenwoordig lijkt OK Go de enige band die nog moeite steekt in een originele, creatieve clip. Een paar bekende nummers van Weird Al zijn: Another one rides the bus, Eat It en Amish Paradise.

Op Mandatory Fun zingt hij zoals we van hem gewend zijn: maatschappijkritische parodieën op populaire nummers. Op zijn nieuwe cd gaat hij aan de haal met onder meer Royals van Lordes, Happy van Pharrell Williams, Blurred Lines van Robin Thicke, Radioactive (Inactive) van Imagine Dragons en Fancy (Handy) van Iggy Azalea.

De titel en cd-hoes van het album beloven een beladen inhoud: gedwongen plezier, met “Weird Al” Yankovic als dictator boven een gewapend leger en tank. Aan de hand van de drie meest populaire nummers ga ik op zoek naar de kritische Yankovic-noot.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zq7Eki5EZ8o]


Tacky
In zijn versie ‘Tacky’ dansen veel bekende gezichten mee, zoals Jack Black en Eric Stonestreet uit Modern Family. Andere deelnemers zijn Kristen Schaal, de enige fan van Flight of the Conchords (Mel) en Margaret Cho, die ik ken uit Drop Dead Diva, maar daar ben ik niet echt trots op. Verder is er niet bijzonder veel te zien in de clip.

Maar zoals het een echte Yankovic-parodie betaamt, draait alles om de tekst. Logischerwijs gaat dit nummer over mensen met een slechte smaak en irritante gewoontes, zoals het fotograferen van eten om dat op Instagram te zetten. Volgens Weird Al kunnen roze crocs met pailletten, sokken in sandalen en glitter Uggs echt niet.

De enige terechte afkeuring gaat naar sukkels die een selfie maken tijdens een begrafenis waarop de overleden persoon te zien is. Kijk op deze ‘selfies at funerals’-tumblr, waarvan de gebruiker is gestopt met posten toen Obama een selfie nam tijdens de herdenking van Nelson Mandela: ‘Obama has taken a funeral selfie, so our work here is done.’ Dit was de enige zinvolle kritiek die ik bespeurde in Tacky.

Dit is een lijst met andere smakeloze eigenschappen en acties volgens Weird Al:

Wear my Ed Hardy shirt with fluorescent orange pants
Got my new resume it’s printed in Comic Sans
Think it’s fun threatening waiters with a bad Yelp review
Practice my twerking moves in line at the DMV
Took the whole bowl of restaurant mints. Hey, it said they’re free
If I’m bitten by a zombie, I’m probably not telling you

(because I’m tacky)
If you don’t think that’s bad, guess what, then you’re tacky, too

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8Gv0H-vPoDc]


Word Crimes
Van Blurred Lines maakt Weird Al een taalles en noemt het nummer Word Crimes. In de scherpe clip haakt hij in op de achteruitgang van de spellingkennis door het internet. Misschien ben je vroeger wel blijven zitten omdat je niet kunt vervoegen of op de juiste manier kunt schrijven, zo zingt Yankovic. Tja, dan wordt er nu online de spot met je gedreven.

Word Crimes is mijn favoriete nummer op het nieuwe album. Waarschijnlijk dragen de monsterlijke lyrics van het origineel van Robin Thicke daar ook aan bij. Ik ben zo opgelucht dat de smerige verkrachterstekst is vervangen door een terechte spellingsles aan internetgebruikers.

Yankovic: ‘Oke, dit is de deal. Ik ga je bijscholen en de definities leren van zelfstandige naamwoorden en voorzetsels. Geletterdheid is nu je missie. Het is tijd om grammatica te leren.’ Op het einde van het nummer geeft hij het op. Het is een verloren zaak.

Gebruik nooit cijfers in plaats van letters, tenzij je zeven jaar oud bent of Prince heet. Zet altijd je spellingcheck aan. ‘Be’, ‘see’, ‘are’ en ‘you’ zijn woorden en geen letters en er zit geen ‘x’ in het woord ‘espresso’.

What’s figurative and what’s literal
Oh but, just now, you said
You literally couldn’t get out of bed
That really makes me want to literally
Smack a crowbar upside your stupid head

Voor de Nederlandse krommelingen nog even dit: ‘seker’ bestaat niet, en ‘zoiezo’ is fout. De enige juiste schrijfwijze is ‘sowieso’. Leer de vervoeging van betekenen, zodat je nooit meer storende d/t-fouten maakt. Behalve irritant, kunnen deze word crimes ook best vermakelijk zijn. Kijk maar op De domste statussen van Facebook.

Now everybody wise up!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=w-0TEJMJOhk]


Foil
Foil heeft een echte Yankovic-tekst. “Weird Al” zingt met een gestoorde blik in zijn ogen dat hij geheime organisaties heeft ontdekt die de wereld over zullen nemen:

And soon you’ve got black helicopters comin’ cross the border.
Puppet masters for the New World Order
Be aware: there’s always someone that’s watching you

De overheid zal nooit toegeven dat de maanlanding in scène is gezet. Ze hebben stralingen die je gedachten controleren en psychotronische scanners. Wacht maar, op een dag bewijst Weird Al die conspiracy. ALIENS BESTAAN! En hij is voorbereid, want hij heeft een hoed gemaakt van aluminiumfolie: foil.