Wonderkinderen, tieners die prestaties leveren tussen grote mensen. De jeugd heeft de toekomst, maar soms heeft de jeugd ook het heden en het verleden. In deze reeks komen tien wonderkinderen voorbij, in afnemende mate van successen. In de eerste vier delen kwamen turnster Nadia Comaneci, ijshockeyer Wayne Gretzky, basketballer LeBron James, golfer Tiger Woods en schaker Bobby Fischer voorbij. Vandaag een portret van het zesde wonderkind uit de reeks: skateboarder Ryan Sheckler.

Auteur: Ricardo Walinski

Ryan Sheckler is een naam die, in tegenstelling tot het vorige wonderkind Bobby Fischer, bij de oudere generaties weinig belletjes zal doen rinkelen. Niet alleen is Sheckler een ster in een “jonge sport” als skateboarder, tevens komt zijn faam in Nederland niet door zijn sportprestaties. Hij is in Europa vooral bekend als hoofdpersoon van de MTV-serie Life of Ryan, waarin hij op de voet wordt gevolgd in zijn proces om een van de grootste skateboarders aller tijden te worden.

Life of Ryan wordt uitgezonden vanaf 2007, als Sheckler 17 is. Dat is al jong voor een sporter, maar op dat moment geniet hij reeds vier jaar lang wereldfaam. In augustus 2003 vinden in Staples Center, Los Angeles namelijk de negende X-Games plaats. De X-Games zijn de Olympische Spelen/wereldkampioenschappen van de extreme sports, waartoe ook skateboarden behoort. Ryan Sheckler wordt de jongste gouden medalist ooit, als hij op 13-jarige leeftijd de titel wint bij het onderdeel ‘Park’. Hij heeft op dat moment al teveel sponsors om mee te doen aan amateurwedstrijden en is dus skateprof.

http://www.youtube.com/watch?v=y8luOLHPoOg

Op dat moment is de populariteit van skateboarden op zijn hoogst, vijftig tot zestig jaar nadat iemand in datzelfde Californië het eerste skateboard ontwikkelde. In de jaren negentig kwam de skate-cultuur op, een cultuur die vroeg in het derde millennium piekte. Ik zat in die tijd op de middelbare school en zelfs in Zuid-Limburg waren er halfpipes, die constant bezet werden door grote groepen skaters

Ik heb me er zelf nooit aan gewaagd, maar speelde wel de complete Tony Hawk-reeks op mijn PlayStation, net als vrijwel iedere jongen van mijn leeftijd. Vrijwel iedere leeftijdgenoot zal weten wat een ollie, kickflip en grinding is. Die laatste term werd later ook populair in discotheken, maar dat betekent iets volstrekt anders. Hawk was lang de bekendste skateboarder aller tijden en werd door vrijwel niemand in bekendheid geëvenaard. 

In de zesde editie van die game, Tony Hawk’s Underground 2, verschenen in 2004, duikt Ryan Sheckler voor het eerst op als speelbaar personage. Het is een jaar na zijn zege op de X-Games en hij klimt langzamerhand naar de elite. Hij is heersend wereldkampioen straatskateboarden en heeft al de allergrootste titels binnen voor zijn veertiende verjaardag. Hoe hij zo goed komt? Naast zijn enorme natuurlijke talent, is hij ook ervaren: hij staat al sinds zijn tweede op een skateboard. Zijn stijl en uitstraling vallen op, zijn leeftijd ver vooruit.

In 2007, Sheckler is 17, volgt dan Life of Ryan. Sheckler wordt samen met zijn familie geportretteerd als een relatief normaal gezin. Sheckler is een typische puber, die intensief door vader Randy begeleid wordt. Het levert weinig interessante televisie op, waardoor na twee seizoenen de stekker eruit wordt getrokken. De camera heeft dan wel vastgelegd dat Sheckler uit huis gaat op 18-jarige leeftijd, de banden met zijn inmiddels gescheiden ouders intact.

Tevens wint hij in seizoen 2 zijn tweede gouden medaille op de X-Games. In 2010 zal een derde volgen, waardoor hij nu al, op 24-jarige leeftijd, een van de meest succesvolle skateboarders ooit is. Tony Hawk stopte op zijn 31e, waardoor Sheckler nog zeven jaar heeft om hem in bekendheid in te halen. In de skateboardwereld is dat inmiddels bijna gelukt, in de rest van de wereld moet dat nog gebeuren.