Ja, ook u moet eraan geloven. Het is weer voorbij, die mooie zomer. Nog één week en zowel werkend als schoolgaand Nederland zit weer elleboogdiep in de dagelijkse sleur geworteld. Nog maar een paar weken geleden konden we ons geluk niet op: een eindeloze zee van vrijheid en mogelijkheden lag open. En nu, op de rand van de zomer, is er niets meer. Maar vrees niet, want ieder leed is te verzachten. Daarom vandaag op Incognitief: vijf films om uw doodbloedende zomervakantie tot een spetterend eind te brengen. Beëindig augustus in stijl!

Auteur: Martijn Kroese

1. August: Osage County

august-osage-county-jr-em-ms-01-600-370In de zinderende hitte van een exceptioneel broeierige zomer in Oklahoma neemt August: Osage County u mee naar het ouderlijk huis van de familie Weston; zo’n typische familie waarvan ieder lid wel iets mankeert. Vader Weston is al enkele dagen vermist en oude moeder Weston (Meryl Streep) is hevig verslaafd aan medicijnen en alcohol. De rest van de familie, met glansrollen voor Julia Roberts, Chris Cooper en Ewan McGregor (en een vermakelijke bijrol voor Benedict Cumberbatch), moet alles op alles zetten om moeder Weston enigszins zonder kleerscheuren uit de familiecrisis te krijgen. Maar gaandeweg de wezenloze dagen in het oude, bouwvallige en snoeihete huis in de middle of nowhere van Oklahoma komen familiegeheimen naar boven die beter onbesproken hadden kunnen blijven.

August: Osage County eindigt met alle personages die één voor één het verdoemde huis verlaten en huiswaarts keren. Ze rijden weg van wat de vreselijkste zomer in hun leven moet zijn geweest. Ze rijden de herfst tegemoet en zijn daar blij mee. Voor een ijzersterk slotakkoord van uw zomer: August: Osage County.

descendants2. The Descendants

In The Descendants scharrelt George Clooney twee uur lang in een ongelukkige korte broek rond op een winderig, verlaten en wat triest uitziend Hawaï. Zijn vrouw ligt in coma na een ernstig ongeval en ineens moet George in zijn eentje voor zijn twee dochters, onder wie de inmiddels wereldberoemde Shailene Woodley, zorgen. Gaandeweg de weken ontdekt George dingen over zijn vrouw en kinderen die hij niet voor mogelijk had gehouden, en moet hij met de dag meer moeite doen om de band met zijn nageslacht enigszins intact te houden.

We zijn eraan gewend geraakt om Hawaï als een zonovergoten lustoord te zien. In The Descendants zien we de andere kant van het eiland; een kant die volledig strookt met de inhoud van de film en die ons daardoor volledig weet onder te dompelen in de misère van de familie King. Terwijl de herfst toeslaat op Hawaï, veegt George de scherven van zijn bestaan bijeen. The Descendants is indrukwekkend.

3. American Graffiti

american-graffiti-poster-001Het is de laatste dag van de laatste zomervakantie als scholier. In de vroege ochtend zullen jij en je klasgenoten allemaal naar andere universiteiten en hogescholen vertrekken. En de meesten zul je tot de eerste reünie, over een jaar of vijftien, nooit meer zien.

American Graffiti, misschien wel de meest oprechte film die George Lucas ooit regisseerde, is een geweldig meesterwerk dat zo’n veertig jaar na dato nog altijd tot de verbeelding spreekt. We volgen talloze scholieren die, de één nog doellozer dan de ander, hun laatste uren als vakantieganger slijten op de warme straten van Californië. Acteurs als Harrison Ford en Richard Dreyfuss passeren de revue in wat zeer waarschijnlijk één van de beste coming-of-age-films aller tijden is.

Drive-ins, dj’s en geflirt vanuit cabrio’s; American Graffiti toonde anno 1975 al aan dat jeugdig enthousiasme tijdloos is. Na het zien van American Graffiti bent u klaar voor een nieuw seizoen. Warm aanbevolen.

About-Schmidt-aboutschmidt34. About Schmidt

Warren Schmidt wordt van het ene op het andere moment zowel werkloos als weduwnaar en heeft geen idee – geen flauw idee – wat hij daar mee aan moet. Hij kan niet koken, wassen of boodschappen doen. Hij heeft een dochter die hij nooit ziet, een te groot huis en een peperdure, splinternieuwe camper waarmee hij met zijn vrouw door heel Amerika zou trekken. Maar dat plan gaat niet meer door. Of toch wel…?

Warren Schmidt besluit zijn dochter, die helemaal aan de andere kant van de Verenigde Staten woont, onaangekondigd te gaan opzoeken door met zijn camper het gehele continent over te steken. Onderweg komt hij de meest uiteenlopende types tegen; hitsige vrouwen van middelbare leeftijd die met hem flirten, rare nudisten die hem meeslepen naar hun persoonlijke hot tub, enzovoorts. Warren Schmidt maakt, kortom, binnen enkele weken meer mee dan in zijn gehele leven als een werkende familieman.

Een zomervakantie mag het nauwelijks heten, maar tegen eind augustus heeft Warren Schmidt wonder boven wonder mogen ervaren hoe het voelt om echt te leven. Om uit je comfort zone te stappen en iets onlogisch te doen. Om vrienden en vijanden te maken. Om een verschil te maken. Bij thuiskomst wacht Warren Schmidt een ongelooflijke verrassing. Het mooiste geschenk dat een mens zich ooit kan wensen. Warren barst in huilen uit. U als kijker ook. Over slotakkoorden gesproken.

THE WAY, WAY BACK5. The Way Way Back

Mocht u een kutvakantie hebben gehad: die van Duncan was waarschijnlijk erger. Zijn stiefvader blijkt een vreemdganger te zijn, zijn moeder een wanhopige, ouwe vrijster, de rest van zijn familie een stel zuiplappen en zijn zusje een aanstormende slet van verontrustende proporties. Samen moeten ze zich een maand lang zien te vermaken op een zaaddodend druk vakantiepark waar het zwart ziet van de zwaarlijvige Amerikanen en waar de commercie vanaf druipt als vet van een klamme speklap. Duncan heeft het niet makkelijk.

Gaandeweg de weken zoekt Duncan zijn heil in het openluchtbad even verderop. Hij ontmoet er wat kansloze figuren met wie hij zich heerlijk kan ergeren aan hun collectieve doelloze bestaan. Hij ontmoet er zelfs een aardig meisje. En het is alsof de duvel ermee speelt, maar tegen de tijd dat Duncan eindelijk naar huis mag, vindt hij dat oprecht jammer.

Duncan is uiteindelijk een doorsnee puber. Het is nooit goed, en als het voorbij is, baal je ervan. Je wilt Duncan bij z’n lurven grijpen en in z’n oren schreeuwen dat dit de mooiste tijd van zijn leven zou moeten zijn. Hij had het niet begrepen. En dan volgt alleen nog die helse terugreis. The Way… WAY… Back.