Gisteren is in Nederland de nieuwste film van Richard Linklater, de regisseur die onder meer verantwoordelijk is voor de voortreffelijke Before-trilogie, in première gegaan. We hebben het dan over Boyhood, een uniek, episch werk waarvoor Linklater over een periode van twaalf jaar opnames heeft gemaakt. Sinds 2002 bracht Linklater jaarlijks zijn acteurs en actrices bij elkaar om nieuwe scènes op te nemen. In 2014 monteerde hij een 160 minuten durend meesterwerk bij elkaar dat de titel Boyhood kreeg. Vandaag op Incognitief: Richard Linklaters Boyhood, het grootste wonder van de moderne filmkunst.

Auteur: Martijn Kroese

De aanloop naar Boyhood is lang en onstuimig geweest. Al meer dan tien jaar lang was in filmkringen duidelijk dat indie-regisseur Richard Linklater bezig was met een ongekend project: hij wilde niet alleen een film maken over een opgroeiend kind, maar wilde dat het kind daarin ook daadwerkelijk zou opgroeien. Het afgelopen decennium is door cinefielen reikhalzend uitgekeken naar wat in eerste instantie bekend stond als Richard Linklater’s Untitled Twelve Year Project. Na verloop van tijd werd bekend dat het project uiteindelijk Twelve Years zou gaan heten, wat direct na het succes van de film Twelve Years a Slave werd aangepast tot Boyhood.

Maar gaat Boyhood wel daadwerkelijk over ‘boyhood’? Belangrijker nog: waar gáát deze hoogst opmerkelijke film nu eigenlijk over?

De film begint met een shot van een blauwe lucht. We kijken door de ogen van een vijfjarig jongetje genaamd Mason. Hij zal de komende 160 minuten de hoofdpersoon zijn in wat één van de belangrijkste films van de internationale filmgeschiedenis gaat worden. We horen de intro van Coldplays Yellow, en direct realiseren we ons: verrek, dit nummer is twaalf jaar oud…

“I know him since he was a little boy. He makes me feel so old.”

0Het is een gevoel dat door de gehele film verweven zit. Tijdens vrijwel iedere scène worden we herinnerd aan momenten uit ons eigen leven, gebeurtenissen en fenomenen die we eigenlijk alweer vergeten waren, maar die een jaar of tien geleden zo belangrijk leken. Boyhood begint een jaar na de aanslagen op het World Trade Center en we proeven in die eerste jaren het nieuwe, verse patriottisme in Amerika. Boyhood neemt ons mee langs de opkomst van de Harry Potter-reeks en de spontane populariteit van Twilight. The Dark Knight maakt furore in de bioscopen en de dikke, gekleurde Apple Mac-computers maken langzaam plaats voor iPods, iPhones en iMacs, compleet met Facebookprofielen en Facetime-sessies.

Boyhood is een cinematische reis door de tijd zoals geen enkele andere film die ooit tot stand heeft weten te brengen en zoals geen enkele andere film dat waarschijnlijk ooit nog zal doen. Het is alsof er twaalf tijdcapsules worden opgegraven, elk met eigen herinneringen aan hoe ons collectieve leven er in dat specifieke jaar uitzag. Obama wordt gekozen en herkozen, de oorlog in Irak meandert voort, families gaan ten onder aan de afbrokkelende economie.

“You know how they always say: ‘seize the moment’? I think it’s the other way around. The moment seizes us.”

Boyhood is géén langdradig drama over een opgroeiend jongetje met typische puberproblemen. Boyhood is zelfs geen film over een ouder wordend gezin met talloze problemen. Boyhood is dé film die ons 160 minuten lang een spiegel voorhoudt en ons onvrijwillig meesleurt door ons eigen leven van de afgelopen twaalf jaar. Wie niets van zichzelf herkent in de levens van Mason en zijn familie, die heeft het afgelopen decennium in een klooster gezeten.

Het mooiste aan Boyhood is de schijnbare willekeurigheid van de scènes die we als kijker krijgen voorgeschoteld. Masons moeder scheidt tot twee keer toe van een echtgenoot, maar dit zien we niet op het scherm. Ook de huwelijksdagen krijgen geen aandacht. De clichématige mijlpalen in het leven van een mens worden in Boyhood steevast overgeslagen. In plaats daarvan zien we het leven zoals het daadwerkelijk is; pesterijen op school, pijnlijke gesprekken bij het bowlingcentrum en ruzie maken met je zusje. Maar vergis u niet: we hebben te maken met Richard Linklater, die allesbehalve een doorsnee regisseur is.

Over iedere scène in Boyhood is nagedacht. Iedere zin, iedere blik, iedere gebeurtenis is raak. Linklater bereikt gaandeweg de film een perfecte balans tussen humor en drama. Het is alsof de familie van Mason langzaam maar zeker onze eigen familie wordt. Af en toe vallen we onaangekondigd binnen en kijken we even met ze mee. Mondjesmaat leren we ze kennen, al hebben we na afloop van de film nog lang niet het gevoel dat we uitgekeken zijn. Het zijn net mensen.

“As you get older, you don’t feel as much. Your skin gets tough.”

De hamvraag: waarom is Boyhood zo goed? Wat is hier leuk aan? Het zal als een cliché klinken, maar: ga deze film zien om daar zelf achter te komen. Het kijken van Boyhood is een ervaring die u de rest van uw leven zal bijblijven, en het is een ervaring die u maar één keer kunt opdoen: nu, in 2014. Boyhood is een tijdcapsule met een beperkte houdbaarheidsdatum. Als u een zeventienjarige scholier bent, kijk deze film dan niet. Maar iedereen die zich de val van het WTC nog kan herinneren: u weet wat u te doen staat deze zomer.

“There’s only eight types of people. Maybe we’re all not as special as we think.”

boyhoodOver vijftig à honderd jaar kijken we terug op de filmgeschiedenis, en gaan we concluderen dat er zo rond 2010, 2020 een aantal regisseurs rondliepen die iets unieks presteerden. Vorig jaar hadden we Alfonso Cuarón die met Gravity de grenzen van de sciencefiction-film verlegde. Afgelopen winter shockeerde Lars von Trier met zijn confronterende tweeluik Nymphomaniac. Maar nu, in 2014, treedt regisseur Richard Linklater definitief in de voetsporen van de allergrootsten die ooit op aarde rondliepen. Met het onwaarschijnlijk goede Boyhood kwalificeert Linklater zichzelf tot het niveau van Orson Welles, Alfred Hitchcock en Stanley Kubrick.

Boyhood behoort tot de tien belangrijkste films uit de complete geschiedenis, en het is een voorrecht dat we deze film momenteel in onze bioscopen kunnen bekijken. Wie naar deze film gaat, komt als een beter mens naar buiten. Dit is wat men in Amerika een slice of life noemt. Een blik in de machinekamer van het leven.

Wat Richard Linklater met Boyhood heeft gedaan, is ronduit ongeëvenaard. Boyhood is de belangrijkste film van deze generatie. Het is een wonder. Gaat dat zien.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IiDztHS3Wos]