Heb je een film of televisieserie te maken en ben je op zoek naar een acteur die een ouwe mafkees kan spelen? Zoek niet verder. David Bradley is je man. Van het type ‘crazy old fart’, en alle afleidingen daarvan, heeft hij zijn beroep gemaakt. Op dit moment weet de 72-jarige Engelsman in zijn eentje het wanhopig slechte The Strain de moeite waard te maken.

Auteur: Nils Hermans

CarlSommige oudemannetjesacteurs worden gecast omdat ze meteen het awwww-gevoel opwekken. Dat gevoel dat je krijgt als je een zeventigplusser in zijn zondagse pak op straat tegenkomt. Dat je denkt: awww. Die man heeft er gewoon de moeite voor genomen vandaag. Zo’n mannetje dat misschien wat nors is. Carl in Up, zo’n mannetje. Dat mag best een grumpy old man zijn, zo lang hij in feite maar ongevaarlijk is. Oud, fragiel en ongevaarlijk. Nu is Carl natuurlijk een geanimeerd oud mannetje, dus laat ik eens een voorbeeld noemen van zo’n acteur.

Het probleem is dat er niet veel acteurs van boven de 70 zijn die dat gevoel nog oproepen. Neem een willekeurige IMDb-lijst van acteurs die de 70 al gepasseerd zijn. De top vijf: Clint Eastwood, Robert de Niro, Al Pacino, Anthony Hopkins en Jack Nicholson. Nu zijn dat allemaal veelzijdige acteurs die vast een goed lief oud opaatje in huis hebben, maar mijn eerste associaties zijn nog steeds Dirty Harry, Travis Bickle, Tony Montana, Hannibal Lecter en Jack Torrance. De eerste in de lijst die wat van Carl in Up wegheeft is Woody Allen, maar die zou je niet met je kleindochter in een kamer alleen willen laten. Voor je het weet moet je haar je stiefoma noemen.

Het is slechts een kleine, maar betekenisvolle stap van grumpy old man naar crazy old fart. De crazy old fart is een bejaarde man die compleet de weg kwijt is; die weigert een oud mannetje te worden en wanhopig blijft hangen aan zijn status. Een sluwe vos die flink kan uithalen. Iemand van wie je aan het gezicht kan aflezen dat hij een oude onvoorspelbare mafkees is.

Nu wil ik niet al te gemeen zijn, maar het gezicht van David Bradley spelt ‘oude onvoorspelbare mafkees’. Gelukkig weet David Bradley dat zelf ook. Sinds hij bij het grote publiek doorbrak als Hogwarts-conciërge Argus Filch is hij steevast gecast als een onaangepaste oude man die het liefst alleen gelaten wil worden en weinig opheeft met menselijk contact. Hoewel zijn personage Walder Frey slechts in drie afleveringen van Game of Thrones zit, weet hij dezelfde walging op te roepen als jarenlange vaste acteur Jack Gleeson, die psychopatische koning Joffrey Baratheon speelt. Er is iets aan het gezicht, de houding en de stem van David Bradley waarbij de kijker meteen denkt: dat kan geen lief oud mannetje zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=aMUnYnYCSe8

bradley broadchurchDat gegeven wist David Bradley vorig jaar goed uit te buiten in de Engelse miniserie Broadchurch, waarin een klein kustplaatsje opgeschrikt wordt door de dood van een jongen. Bradley speelt in Broadchurch een inwoner die een van de hoofdverdachten wordt nadat naar buiten komt dat hij in een ver verleden gearresteerd is geweest voor ontucht met minderjarigen. De volledige Britse tabloidpers duikt bovenop hem en de vreemde einzelgänger is al veroordeeld zonder dat er een proces aan te pas gekomen is.

Op dit moment is Bradley te zien in The Strain, de nieuwe door Guillermo del Toro geproduceerde FX-serie. In tegenstelling tot Broadchurch, waarin zijn personage nog moreel grijs was, gaat Bradley in The Strain wat oude mafkezerij betreft helemaal los. En dat is maar goed ook, want vergis je niet: ondanks dat The Strain zowel voor als achter de camera barst van het talent is de serie te belachelijk voor woorden.

Ik zou nu kunnen vertellen waarom The Strain zo slecht is. Ik zou kunnen vertellen over de christelijke vrouw die weigert haar overduidelijk met het vampierenvirus besmette man aan de autoriteiten over te dragen omdat ze denkt dat ze wel even de duivel uit manlief kan bidden. Ik zou over de wanhopig slechte pruik  kunnen vertellen die hoofdrolspeler Corey Stoll van Del Toro moet dragen nadat hij een seizoen lang overtuigend en natuurlijk kaal is geweest in House of Cards. Ik zou kunnen vertellen over de vrouwelijke sidekick van Corey Stolls personage, die begint te janken omdat ze het zo verschrikkelijk vindt dat ze nu mensen dood moet maken, een minuut nadat ze aangevallen is door een besmet, overduidelijk dood mens.

Maar, beste lezer, ik raad je The Strain toch aan. Waarom?

In The Strain speelt David  Bradley een bejaarde vampierendodende Holocaustoverlevende met een verborgen zwaard in zijn wandelstok.

Dat moet op zich genoeg zijn, als je de Harry Potterfilms, Game of Thrones of Broadchurch gezien hebt. In The Strain speelt David Bradley een bejaarde man, die de Holocaust overleefd heeft en sindsdien vampieren doodt met een uitschuifbaar zwaard dat hij verborgen houdt in zijn wandelstok. Oh ja: hij vecht tegen een vampierenras dat een vampiernazi als vertegenwoordiger heeft.

David Bradley. Als een hoogbejaarde Joodse vampierendoder. Tegen een vampiernazi.

Awww. Dat maakt alles goed.