Het is een moeilijk awardsseizoen voor uw televisieredactie. In de nacht van maandag op dinsdag worden voor de 66e keer de Emmy Awards uitgereikt, maar dit jaar valt er geen peil op te trekken. Het is al moeilijk genoeg om acteerprestaties te beoordelen, maar wanneer overduidelijke dramaseries als comedyseries genomineerd zijn en miniseries als tv-films, gooien wij bijna de handdoek in de ring. Een bloemlezing van de Emmygekte van 2014.

Auteur: Nils Hermans

Waar de jury die de Oscars uitreikt erom bekendstaat dat ze bij het uitreiken van acteerprijzen niet erg vatbaar is voor hypes en en schone schijn, wil de jury van de Emmy Awards wel eens gevoelig zijn voor die filmacteur die het bescheiden televisiewereldje betreedt. Dat maakt het voorspellen van de winnaars van de Emmy Awards wat lastiger. Wat het voorspellen nog lastiger maakt: het is dit jaar ineens totaal normaal om dramaseries als comedy te laten meedingen om de prijzen. Zo staat William H. Macy, die Frank Gallagher speelt in het soms gitzwarte, maar vooruit, soms ook wel zwart-komische Shameless ineens tussen de genomineerden voor beste mannelijke comedyhoofdrol, terwijl hij in voorgaande jaren tussen de dramagegadigden stond. Dat maakt het allemaal niet logischer.

En dan hebben we ook nog het miniserieprobleem. Het vierde en laatste seizoen van Tremé, dat in vorige seizoenen gewoon tussen de ‘normale’ dramaseries te vinden was, is nu ineens gegadigde voor beste miniserie. Waarom? Omdat het vierde seizoen maar vijf afleveringen telt, en dan mag het niet meedingen om de prijzen voor beste dramaserie. Vooruit, daar is wat van te zeggen, ook al kan Tremé om… tsja… letterlijk alle andere redenen gewoon een dramaserie genoemd worden.

Maar als Tremé met vijf afleveringen een miniserie is, dan is BBC’s Sherlock dat met drie afleveringen per seizoen toch ook, zou je zeggen? Welnee, want een aflevering van Sherlock zien we terug bij de genomineerden voor beste televisiefilm. Afleveringen van anderhalf uur zijn namelijk televisiefilms volgens de regels van de Television Academy. In het rijtje voor beste tv-film zien we dus tussen échte films als de HBO-film A Normal Heart en JFK-biopic Killing Kennedy een losse aflevering van Sherlock. Dat is volstrekt logisch. Toch? Welke categorie dan ook, de concurrentie blijft overigens zwaar voor Benedict Cumberbatch, die zich nu niet hoeft te meten met gedoodverfde favoriet Matthew McConaughey maar nu wel Billy Bob Thornton en Sherlock-collega Martin Freeman (beiden genomineerd voor Fargo) af moet schudden.

Dan heb je nog American Horror Story, de serie die nu al vier jaar ieder seizoen weer met een nieuwe verhaallijn en nieuwe personages komt. Ook AHS telt mee als miniserie, omdat er geen doorlopende verhaallijnen te ontdekken zijn tussen de vier seizoenen. Of zo. Oh nee, die redenering klopt ook niet, want HBO’s True Detective zal naar verluidt in het tweede seizoen precies dezelfde opzet gebruiken en die serie dingt gewoon mee om de prijs voor beste dramaserie. Want Oscarwinnaar Matthew McConaughey laat je natuurlijk niet voor een lullig miniserieprijsje opdraven. Een andere soortgelijke serie is FX’s Fargo, maar die doet met zijn dertien afleveringen tellende eerste seizoen wel gewoon mee met een flink aantal genomineerde acteurs in de miniseriecategorie.

Tot slot is er nog het hele Orange Is The New Black-gebeuren. Daarover zijn de meningen verdeeld. Is OITNB een comedy- of een dramaserie? De producers van het oranjegevangenispakkendrama, dat dit jaar alleen het eerste seizoen mocht insturen, vinden het een comedy. Daar zal waarschijnlijk goed over nagedacht zijn: Netflixseries zijn hip en stemmen voor OITNB zouden zomaar ten koste kunnen gaan van het oorspronkelijke Netflix-vlaggenschip House of Cards. Het is een strategie die te begrijpen is, maar Orange Is The New Black is eerder een drama met comedyelementen dan andersom. Of zijn we met zijn allen zo getraind op het kijken naar lachbandsitcoms als How I Met Your Mother en The Big Bang Theory dat we Orange is the New Black, waarbij ik vooral in het tweede seizoen toch regelmatig hardop grinnikend op de bank heb gezeten, niet als comedy zien?

Het nattevingerwerk van deze televisieredacteur begint dus. Morgen zie je mijn voorspellingen op deze site.