Nee, niet wegklikken! Ik ga het niet hebben over mannen met gespierde bovenarmen. Nee, het gaat over mannen met échte geweren. Echt neppe geweren dan. In politieseries. Iedereen heeft zo zijn tv-zwaktes. Programma’s die je niet geweldig vindt, maar waar je toch hele avonden naar kunt kijken. Politieseries zijn mijn tv-zwakte.

Auteur: Lisa van Rens

Amerikaanse politieseries om precies te zijn. Politieseries die verdacht veel op elkaar lijken: Without a Trace, Criminal Minds, Law & Order, CSI, NCIS. Belangrijke onderdelen zijn exact hetzelfde: de personages maken nauwelijks een persoonlijke ontwikkeling door, er wordt een speciale afdeling gevolgd (nooit de plaatselijke politie van weetikveelwaar Minnesota) en elke aflevering staat één zaak centraal (speciale dubbele afleveringen daargelaten, maar de uitzondering bevestigt de regel). Dat doet voor mij niets af aan de programma’s. En het is wel lekker overzichtelijk: vind je er één leuk, dan is de kans vrij groot dat je de andere ook leuk vindt.
Wat wel wat ver gaat, is dat de politieteams van al deze series vrijwel hetzelfde zijn. Vaste typetjes die niet in een zichzelf respecterende politieshow mogen ontbreken. Tijd voor een grondige analyse.

De ingewikkelde man

vincent d'onofrio Een beetje tv-serie kan tegenwoordig niet zonder een ingewikkelde man. Dat dit zeker niet alleen bij politieseries het geval is, bewijzen Gregory House, Sherlock Holmes en, waarom ook niet, Mr. Big (respectievelijk uit House M.D., Sherlock en Sex and the City). Een wat getroubleerde man die met zichzelf niet altijd goed raad weet en met zijn omgeving al helemaal niet. Mensen die het beste met hem voor hebben moeten het ontgelden en hij trekt altijd zijn eigen plan. Over consequenties maakt deze man zich minder druk.
De ingewikkelde man is de perfecte aanwinst voor elke politieserie, denk aan Jack Malone van Without a Trace, Elliot Stabler uit Law & Order: Special Victims Unit, Gill Grissom uit CSI, Horatio Caine uit CSI: Miami en Robert Goren en Mike Logan uit Law & Order: Criminal Intent. Deze mannen sporen criminelen op, vechten met collega’s en krijgen problemen met hogerhand. Alsof ze het niet moeilijk genoeg hebben met zichzelf. Iedereen weet dat ze getroubleerd zijn en dat ze soms uit hun slof kunnen schieten (lees: iemand in elkaar kunnen beuken). Dat zorgt voor respect (en soms een klein beetje ongeloof) bij de collega’s, maar problemen bij de chef. Ze worden geschorst, waardoor ze het nog moeilijker krijgen. Ongelofelijk die ingewikkelde man. Een onuitputtelijke bron van nieuwe gebeurtenissen. Wie weet wat er de volgende aflevering allemaal gaat gebeuren…

De bloedmooie dame

a.j. cookNaast elke ingewikkelde man staat een bloedmooie dame. Een dame die er na een dienst van meer dan 24 uur waarin ze iemand achtervolgd heeft, onder schot is gehouden, is gevallen, een klein kind van de dood heeft gered en een boef heeft ondervraagd nog steeds uitziet alsof ze net uit de make-up is komen rollen. En dat is natuurlijk ook zo.
Wanneer ze de tijd hebben om zich op te maken en de haren perfect te föhnen en naar de sportschool te gaan is mij een raadsel. Ze werken namelijk altijd. Maar eigenlijk maakt dat niet zo veel uit. Het zijn mooie vrouwen die slim zijn en niet alleen op hun uiterlijk worden beoordeeld. Iedere feminist zou zich in handen wrijven bij de aanblik van Olivia Benson (Law & Order: Special Victims Unit), Jennifer Jareau (Criminal Minds), Catherine Willow (CSI) en Samantha Spade en Elena Delgado uit Without a Trace.

De nerd

wallace langhamNatuurlijk heeft elke politieserie een nerd nodig. Ze moeten ingewikkelde zaken oplossen, daarvoor zijn hersenen nodig. Veel hersenen met een hoop denkvermogen. De nerd moet het niet hebben van zijn lichamelijke of imponerende kwaliteiten, die heeft hij namelijk niet. Nee, de nerd moet het hebben van zijn brein. Er zijn twee soorten nerd: het ielige jongetje dat altijd vooraan in de klas zat en de computernerd.
Het ielige jongetje is vroeger wellicht gepest, maar heeft zich ontzettend ontwikkeld op de universiteit, is op z’n 16e cum laude afgestudeerd en verdient nu het respect van zijn collega’s (en soms de ergernis). Niet van de criminelen, want die zien hem nog steeds als dat ielige jongetje dat ze makkelijk onder de duim kunnen houden. Contact met criminelen heeft deze nerd dan ook niet vaak. Ik heb het bewust over het ielige jongetje, omdat dit type nerd eigenlijk nooit vrouwelijk is. Denk aan Lance Sweets (Bones), David Hodges (CSI) en Spencer Reid (Criminal Minds).

De computernerd is een heel ander verhaal. Bovendien is het, anders dan bij het ielige jongetje, vaak een wat alternatieve dame die achter de knoppen zit. Ze gaat niet fysiek met het team mee op pad en heeft geen rechtstreeks contact met de daders. Nog minder vaak dan het ielige jongetje. Terwijl de rest de straat op gaat of het land overvliegt, blijft de computernerd veilig in haar kantoor in gigantische databases naar aanwijzingen zoeken. Of in het laboratorium zoeken naar DNA-sporen. Niet zelden zorgt ze daarmee voor een doorbraak in de zaak, maar het zijn dan toch weer de ingewikkelde mannen die de vuile pikkeboef mogen inrekenen. Bij Criminal Minds loopt een typische computernerd rond: Penelope Garcia. Vergeet ook Abby Sciuto van NCIS niet.

De Ice-T

Toegegeven: niet elke politieshow heeft een Ice-T, maar dat zou wel moeten! Als doorgewinterde kijker weet ik waar ik het over heb. Elke show heeft een oude rapper nodig die voor de vereiste multiculturele invloed kan zorgen. Iemand die in de show net zo veel streetcredit heeft als in het echte leven. Dus binnenkort zien we 50 Cent in Without a Trace, The Game in CSI en Xzibit in Bones.