Kijkcijferhit Heel Holland Bakt is weer terug op de Nederlandse tv. Ruim anderhalf miljoen mensen stemden zondagavond rond half tien af op NPO1 om verlekkerd te staren naar zondige vlaaien en zompige taartbodems. Presentatrice Martine Bijl en juryleden Robèrt en Janny hadden er weer zin in, net als de tien kakelverse kandidaten. Wat zagen we? Een nauwgezet verslag.

Auteur: Judith Bosch

Martine straalt van geluk. “Alsof we nooit weg zijn geweest!” gilt ze in de camera, terwijl ze voor de witte bak- en kooktent staat. “Mij krijgen ze hier niet meer weg.” Gelukkig is Heel Holland Bakt een programma van Omroep MAX en weten ze daar maar al te goed wat natuurlijk verloop is. Martine is nog niet uitgejubeld of de tien kandidaten komen aangelopen. Eerder werd al bekend dat voor dit seizoen acht keer zoveel aanmeldingen als voor het vorige seizoen binnen waren gekomen. De uitverkorenen representeren dus de crème de la crème van de Nederlandse thuisbakkers.

Jaja Martine, we get it.
Jaja Martine, we get it.

Net als in de eerdere afleveringen wordt in deze aflevering verslag gedaan van twee kookdagen waarin drie opdrachten moeten worden uitgevoerd: een opwarmertje, een technische opdracht en de kijk-mij-eens-shinen-uitsloofopdracht. Het tempo ligt heerlijk laag: alle tijd om even koffie te zetten, uitgebreid naar het toilet te gaan, de administratie van het afgelopen kwartaal te doen, en dan heb je nog niets essentieels gemist. Ook zo fijn: niet de slechtste, maar de ‘minst goede’ moet na afloop van drie opdrachten naar huis. Iets anders zou Martine ook niet over haar lippen krijgen.

Tijdens de eerste opdracht moeten de kandidaten een tarte tartin maken. Geheel naar eigen inzicht, dus het hoeft niet per se met appels. De dertigjarige huisarts Martijn besluit helemaal uit zijn plaat te gaan en gebruikt peren voor zijn baksel. Menno, een hipster met een flinke baard, is wel gewend om uit de band te springen en kiest voor tomaten. De zesentwintigjarige Fleur zorgt bij menig twitteraar voor rode vlekken in de nek. Haar rouge leidt nogal af van haar bakwerkzaamheden. Ondertussen ruziet vijftiger Corina, die ongetwijfeld bij een of ander huisvrouwenkoor zit, met de oven. Same old, same old. Oh, en doet Nico van Eigen Huis en Tuin nu ook mee?

Na de eerste opdracht stuurt Martine de juryleden naar hun tentje en legt ze de volgende opdracht uit: amandeltuiles. Bij Nico/Ton in het dorp verkopen ze geen tuiles en hij heeft dan ook geen idee wat hij moet maken. Schaapachtig kijkt hij om zich heen, tot Martine het niet langer aan kan zien en hem komt vertellen dat hij koekjes moet maken. Met beslag. “Maar verder mag ik echt niets zeggen hoor. Dat is niet eerlijk.” Ondertussen roert Martijn zijn beslag met de bezemsteel. Nico/Ton kijkt bij de buren en snapt eindelijk wat hij moet doen. “En dan kan ik nog best tevreden zijn, als ik zie hoe het er nu uitziet.”

Nee Martijn, zo dus niet.
Nee Martijn, zo dus niet.

Fysiotherapeute Karin wist aan het begint van de opdracht precies te vertellen hoe tuiles gemaakt moeten worden, maar eindigt met een mislukte bakplaat. Haar tuiles blijken ook geen tuiles te zijn maar ‘vreemde koekjes’, aldus Robèrt. De teleurstelling druipt van Karins gezicht. Het beste koekje blijkt van Menno de baardjongen te zijn. Tijd om te feesten heeft hij niet, want Martine stuurt iedereen subiet naar bed. Morgen moet er groots gebakken worden.

De volgende ochtend blijkt dat Fleur ‘s nachts de juwelenkist van Janny heeft geroofd. Met een soort van ketting in haar haren knoopt ze driftig een schort voor. De kandidaten horen dat ze een bavarois moeten maken. Nico/Ton tovert een hartblik tevoren. Hij kreeg die ooit van zijn vrouw en zegt met halfvochtige ogen: “Beetje romantisch idee hè. Dat ik hem dan aan haar opdraag. Dan moet het wel goed gaan.” Ondertussen maakt Jacques baffewa, want ja, in Wijchen hoeft da allemaal nie zo sjiek. Professioneel warmt hij de bakvorm op met zijn handen voordat hij hem verwijdert, maar bij het verwijderen van de vorm stort de taart in. Vloekend mikt hij de taart in de koelkast waarna hij in gedachten zijn koffer al pakt.

Hier piepte Omroep MAX het woordje 'fuck' weg.
Hier piepte Omroep MAX het woordje ‘fuck’ weg.

Ondertussen komt er bij Fleur een prachtige royal bavaroistaart tevoorschijn, met bladgoud en passievrucht. Nico/Ton brengt zijn taart naar voren en probeert Martine te versieren met twee witte rozen. Ze staat erbij te giechelen alsof ze allebei weer 15 zijn en in een fietsenhok staan. Helaas voor Nico/Ton vindt de jury zijn taart minder geslaagd. Martine mag meedelen dat hij het programma moet verlaten. “Dat ik dat van jou moet horen”, mompelt hij tegen haar, waarna Martine op hem afstormt en “ik heb het ook niet bedacht!” roept. Jacques is blij dat zijn baffewa het overleefd heeft. Volgende week is het thema feest. Feest!