Nog een maandje en dan start het grootste clubfestival ter wereld en grootste elektronische muziekconferentie van Europa: Amsterdam Dance Event (ADE). Van 15 tot en met 19 oktober trekken er zo’n 200.000 mensen van over de hele wereld naar de hoofdstad. Een stukje met tips op ADE, ondanks mijn niet sterk aanwezige kennis van elektronische muziek.

Auteur: Lotte van Rosmalen

Vorig jaar won ik onbeperkt toegang tot de Melkweg tijdens ADE via DJ Broadcast. Persoonlijk word ik niet zo warm van trance à la Tiësto of Armin van Buuren, maar gelukkig is er op ADE muziek uit de meest uiteenlopende elektronische genres: house, deephouse, techno, minimal, electro, drum ‘n bass… veel. Het clubfeest is het grootste ter wereld en dat maakt het nog wel eens lastig om te bepalen waar je bij moet zijn. Dus waar is ‘men’ en waar ben jij? (Klik vooral op de linkjes.)

Dit jaar komt in elk geval Martin Garrix (16/10 Escape Club), bekend van ‘Animals’, dat is dat nummer waar je ongetwijfeld een keer op mee hebt geschreeuwd toen je per ongeluk in een rave tussen de naakte lichamen belandde: “We’re the fucking ANIMALS!” Volgens mij hoorde ik het nummer ook voorbij komen tijdens een all inclusive vakantie in Spanje. Nou ja, dat soort clubs dus.

Mij kun je vinden bij Gui Boratto (18/10, Scheepsbouwloods). Hij staat op Kompakt ADE van DGTL met een hele hoop andere goede namen. Mits je de wijze beslissing maakt om deze nacht niet te missen, zorg dan dat je ook bij Michael Mayer bent voor some ‘Good Times’. Kölsch is ook stoer, beluister zijn album: 1977. Met zo’n line-up kun je rekenen op een uitverkocht feestje, ik waarschuw vast. Een andere goede keuze op de zaterdagnacht is het programma van Zeezout & Adept met Bicep (18/10, Undercurrent).

Sander van Doorn geeft op ADE een van zijn (schijnbaar) beruchte DOORN Parties (15/10, AIR), waarop je veel lang opbouwende climaxen kunt verwachten. Sunnery James & Ryan Marciano sluiten daar met hun Sexy by Nature (17/10, Exscape Club) wel bij aan. Al ben ik zoals gezegd niet echt thuis in de trance, progressive en dit subgenre dance.

Wel hou ik van de programmering van Dekmantel, vier dagen in het MC Theater en op vrijdag ook in OT301. Mijn favorieten zijn op donderdag: Planetary Assault Systems, swingin’ vrijdag: Moodyman en Recloose in het MC of op diezelfde avond Ben Klock (lastige keuze), op zaterdag: Tale of Us en Morphosis (en Joy Orbison), en tot slot op zondag: Marcel Dettmann en veul meer.

Trouw mag je niet overslaan op ADE dit jaar. Behalve dat het je laatste kans is om te dansen in de club, zijn Marco Young, Four Tet, Jon Hopkins, Tom Trago en Omar S aanwezig.

Secretsundaze (19/10, Studio 80) is mijn aanrader voor de laatste ADE-dag, met Delano Smith (‘Midnight Hours’), Amir Alexander, of Giles Smith die in dit filmpje op een andere editie van Secretsundaze draait, en James Priestley. Mocht je geen zin hebben in de ‘daze’, kun je op zondag ook naar Robert Hood gaan in WesterUnie.

Natuurlijk zijn er ontelbaar veel vette acts en clubs die ik nog niet heb genoemd, maar wat wil je met zo’n 800 dj’s en artiesten in ongeveer 75 clubs door heel Amsterdam? Neem het me niet kwalijk.

Overdag is ADE bijna nog interessanter dan ’s nachts, dankzij de Playground. Showcases, masterclasses (bijv. Native Instruments 17/10, Brakke Grond), colleges (bijv. Art of the album cover 15/10, Mini Galerie) en films (Melkweg Cinema). Allerlei pop-up projecten overspoelen de stad. Bovendien zijn er genoeg afters die doorgaan tot de avondprogrammering. Denk aan Breakfast Club van zeven uur ’s ochtends tot etenstijd (18/10, Melkweg) met onder meer disco-koning Rahaan.

Samenvatting: Donderdag naar Trouw, puur omdat het de laatste keer is dat het nog kan (alle andere dagen Trouw is wat betreft de programmering ook geen slecht idee). Op vrijdag Detroit Love in het MC Theater bij Dekmantel, zaterdag in de Scheepsbouwloods op Kompakt en als afsluiter van het dansevenement: Secretsundaze in Studio 80. Ja?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aTmbvNPcdNY]
Murat Tepeli – The Jazz Funk (Original Mix)