Wonderkinderen, tieners die prestaties leveren tussen grote mensen. De jeugd heeft de toekomst, maar soms heeft de jeugd ook het heden en het verleden. In deze reeks komen tien wonderkinderen voorbij, in afnemende mate van successen. De eerste zes delen, met succesvolle voorbeelden, vindt u hier terug. Vandaag in deel 7: Martina Hingis; het tenniswonder dat, op weg naar de titel ‘beste tennisster aller tijden’, veel te vroeg moest stoppen.

Auteur: Ricardo Walinski

Het damestennis is nog altijd een ondergeschoven kindje in de tenniswereld. In de media wordt de aandacht tegenwoordig netjes verdeeld, maar de prijzengelden zijn nog niet gelijk en ook de tribunes zitten voller bij de heren dan bij de dames. Toch is vrouwentennis nu populairder dan enkele decennia geleden. Dat danken we mede aan een ontwikkeling uit de jaren negentig: tennissters werden sexy. Het duo dat voorop ging in deze ontwikkeling staan samen bekend onder de naam Spice Girls, maar wij kennen ze ook apart.

Lang zagen tennistoppers eruit als Chris Evert, Arantxa Sanchez en Martina Navratilova. Topatletes, die echter geen goede covergirls vormden. Steffi Graf en Gabriela Sabatini waren in de jaren tachtig en negentig uitzonderingen, maar ook zij konden niet de aandacht van de massa grijpen. Rond 1997 werd het echter een stuk interessanter: twee piepjonge, maar bloedmooie, tennissters braken door. De een was fenomeen Anna Kournikova, die nooit een groot toernooi won, maar wel de hand van Enrique Iglesias en daarnaast miljoenen aan reclame-inkomsten verdiende. De ander was Martina Hingis.

Waar Kournikova leuk meetenniste en telkens in de kwart- of halve finales (of eerder) werd uitgeschakeld, presteerde Hingis meteen top, vanaf het begin. In 1997, het jaar waarin ze zeventien werd, won Hingis meteen de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Bij de vierde Grand Slam, Roland Garros, haalde ze ook de finale. Dat zijn seizoenen die Federer in zijn beste jaren nauwelijks kende, neergezet door een zeventienjarig Slowaaks-Zwitsers meisje. Hingis was toen al (binnen de tenniswereld) extreem beroemd: ze was de jongste die ooit een junior-toernooi won. Op haar twaalfde veroverde Hingis de meisjestitel op Roland Garros, een toernooi waar ook achttienjarigen (!) aan deelnamen. Het was al snel niet leuk meer, die dominantie, en op haar veertiende werd Hingis prof. Op haar vijftiende won ze haar eerste Grand Slam in het damesdubbel, voordat ze dus op haar zeventiende aan de triomftocht begon.

Toch zullen veel leken haar naam niet kennen, terwijl Kournikova nog altijd wereldberoemd is. Hingis won nog veel in 1998, 1999 en 2000, maar langzaamaan raakte ze steeds vaker geblesseerd. In 2001 wordt ze voor het eerst aan haar enkel geopereerd, waarna ze nog eenmaal sterk terugkwam. Ze won een dubbeltitel samen met Kournikova (dat is met recht een droomduo), maar raakt opnieuw aan haar enkel geblesseerd. Op 22-jarige leeftijd, vijf jaar na dat enorm succesvolle 1997, kondigt Martina Hingis haar afscheid als proftennisster aan. Ze heeft op dat moment al vijf Grand Slam-enkeltitels in haar zak en maar liefst negen titels in het dubbelspel.Anna-Kounikova-006

De zusters Williams, ongeveer even oud als Kournikova en Hingis, zullen het damestennis in het begin van de 21e eeuw domineren. Hoewel het talent van Venus en vooral Serena Williams niet miskend dient te worden, is het maar de vraag hoeveel Grand Slams de Amerikaansen gewonnen hadden als Hingis fit was gebleven. De Zwitserse had alles om de vrouwelijke Roger Federer te worden. Wat heet, we hadden wellicht over de mannelijke Martina Hingis gesproken. Het domme geram van Serena Williams en Amelie Mauresmo had altijd die elegante tegenpool gehad. Dat is ons niet gegund.

Hingis tennist nog steeds en neemt, weliswaar in de dubbel, nog altijd deel aan proftoernooien. Dat is echter niet de echte Martina Hingis. De dame die alles eraan deed om te winnen, die samen met Kournikova het damestennis op de kaart zetten, die dame is er niet meer. De huidige Hingis is een sympathiek vrouwtje, die aardig kan spelen. Maar sympathiek en aardig, daar doen we het niet voor. Ze was ooit de beste bitch ter wereld. Eeuwig zonde.