Vanavond om 8 uur wordt de 5000e aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden uitgezonden. Vijfduizend. Kom daar nog maar eens om. In die 5000 afleveringen zijn er meer mensen vermoord, verdwenen, uit de dood herrezen en onbevlekt bezwangerd dan in welke serie dan ook. In de voetsporen van Carlo en Irene: een ode aan Goede Tijden Slechte Tijden.

Auteur: Lisa van Rens

‘Soap, soap, we willen soap! Het mooiste dat bestaat. Soap, soap, we willen soap! Het houdt je van de straat.’ Deze regels uit ‘Soap, soap, we willen soap’ sloegen letterlijk op de Lisa van pakweg 20 jaar geleden. De eerste paar seizoenen heb ik gemist (kom op, ik was drie toen Goede Tijden begon), maar al sinds groep drie was ik fan. Ik moest doordeweeks eerder naar bed, maar op vrijdag mocht ik later opblijven en Goede Tijden zien. Die ene keer per week was voor mij genoeg.

Hoe ik zo zeker weet dat het groep 3 was? Mijn basisschool vierde dat jaar een jubileum en om dat te vieren was er een feestweek. Dat hield onder andere in dat alle kinderen een nachtje op school mochten blijven slapen. Speurtochten in de school, ’s nachts snoep eten, je kent het wel. Spanning en sensatie voor elke zevenjarige. Ik was net daarvoor ziek geweest. Wat ik onder de leden had, zou ik niet meer weten, maar het was ernstig genoeg dat ik niet op school mocht blijven slapen. Ontroostbaar was ik. Volgens mij vonden m’n ouders ’t ook wel sneu, want ik mocht die (doordeweekse!) avond langer opblijven om Goede Tijden Slechte Tijden te kijken. Ik was het slaapfeest al snel weer vergeten.

Vanavond viert Goede Tijden Slechte Tijden de 5000e aflevering. Kun je nagaan hoeveel personages zijn gekomen en weer zijn vertrokken. Hoeveel slechte verklaringen werden gegeven voor plotselinge vermissingen en onverwachte terugkeren. Hoeveel mensen vloekend en tierend (misschien zelfs wel huilend) voor de televisie hebben gezeten bij de laatste ontwikkelingen. Daarom haal ik vandaag (nog meer) herinneringen op aan Goede Tijden Slechte Tijden. Omdat een Nederlands programma dat het 5000 afleveringen en ruim 24 jaar lang volhoudt dat verdient. Bovendien wil ik een eind maken aan de aldoor lopende maatschappelijke discussie rondom vragen als: ‘Wie was de beste schurk van GTST?’ ‘Wie was de aantrekkelijkste jongedame uit GTST?’ en ‘Wat was de beste cliffhanger van GTST?’

De beste schurk
Rutger GoedhartEen goede soap bestaat niet zonder schurk, zonder iemand die gewetenloos de boel komt verstoren. De titel ‘Beste schurk’ is dan ook een gewilde. Natuurlijk is één man waar iedereen meteen aan denkt: Ludo (1996-heden). Hij is een fijne schurk, zonder hem zou GTST niet hetzelfde zijn. Voor de titel ‘Beste schurk’ komt hij niet in aanmerking: zijn achilleshiel is veel te groot. Iemand hoeft maar naar Nina, Nola, Janine of Maxime te wijzen en hij zwicht (al zal zijn wraak zoet zijn). In het begin was daar natuurlijk Frits van Houten (1991-2006), de eerste echte slechterik van Goede Tijden Slechte Tijden. Dat lijkt me titel genoeg. Nee, de beste schurk is wat mij betreft Rutger Goedhart (2010-2011). Wie? Rutger Goedhart. De man die Laura voor het altaar liet staan, half Meerdijk berooid achterliet en uiteindelijk met een haardpook werd doodgeslagen. Daar komt niemand overheen, zelfs Martine Hafkamp (1990-1994, 2003-2005) niet.

De grootste goedzak
ArthurDit is een lastige. Er zijn veel goedzakken geweest, net zoals er veel schurken zijn geweest. In den beginne was er Daniël Daniël (1990-1999). Sympathiek, soms wat overwerkt, maar in het jongerencentrum helemaal op zijn plaats. Niet voor niets was hij voogd van vier kinderen. Maar Daniël heeft concurrentie van niemand minder dan Govert Harmsen (1991-2006). Wie wil er niet gezellig een kopje thee drinken met ome Govert? Ik wel. De man die zijn nichtjes liefdevol opnam en die een opa/oom/vader was voor iedereen. Ze leggen het allebei af tegen Arthur Peters (1992-1999). Natuurlijk, hij heeft wat dingen fout gedaan, maar wie niet? Je ex-vriendin dwingen tot een abortus, wie is er niet geweest. De ultieme goede daad van Arthur komt aan het eind. Als hij op sterven ligt, besluit hij zijn hart te doneren aan Jessica Harmsen. Op zijn sterfbed denkt hij aan al die mannen in Meerdijk die niet meer naar Jessica Harmsen zouden kunnen kijken. Dat kan hij niet laten gebeuren! Nogmaals: bedankt Arthur.

De beste vreemdgang
charlieEr zijn wat affaires geweest in 5000 afleveringen Goede Tijden Slechte Tijden, maar er kan er maar één de winnaar zijn. De winnaar is Charlie Fischer (1999-2012), die in 2011 seks had met Danny de Jong, terwijl ze een relatie had met Rik de Jong. Jawel: ze ging vreemd met de broer van haar man. Veel erger dan dat wordt het niet (overigens deed Janine Sanders in 2001 al voor hoe dat moest. Al deed zij het terwijl haar man (Ludo) tijdelijk verlamd was. Dat was misschien nog wel erger…). Een gelijkspel tussen Charlie en Janine!

jessicaDe aantrekkelijkste jongedame
Jessica Harmsen (1994-1999).

De aantrekkelijkste jongeman
Onbeantwoordbaar. De jongemannen die ik vroeger aantrekkelijk vond, vind ik nu niet meer bepaald om aan te zien (in hun GTST-tijd) en de laatste jaren keek ik Goede Tijden Slechte Tijden nou niet bepaald voor de aantrekkelijke jongemannen (waarom dan, hoor ik je vragen. Voor de spannende verhaallijnen). Deze strijd is onbeslist en zal tot in het einde der tijden doorgaan.

De beste cliffhanger
Het moet elk jaar mooier, spannender en flitsender: de cliffhanger. Wat maakt een goede cliffhanger? Het bevat in ieder geval ruzie, intrige, seks, een vreemdgang, een groot geheim dat wordt onthuld en een spannend muziekje. 24 cliffhangers hebben we inmiddels gehad en de beste bevat alles wat ik hiervoor noemde. Als extraatje wordt er zelfs echt aan een klif gehangen. De cliffhanger van seizoen. Kijk en geniet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wTv-xN56D8Y]