Heh, wat was dat weer genieten gisteravond. Heel Holland Bakt was toe aan de zesde aflevering, waarin de vijf resterende deelnemers strijden om de titel meesterbakker. Menno, Anouk, Jacques, Corina en Beth bakken broden tot ze er groen van zagen (of rood, want al dat kneden kost flink wat energie). En dan breekt er ook nog brand uit!

Auteur: Judith Bosch

Zoals iedere week staat Martine Bijl aan het begin van de aflevering in een gekleurd colbertje voor de tent om de kijker uit te leggen wat er gebeuren gaat. Het is brood dat de klok slaat. En dat betekent dat de deelnemers met de billen bloot moeten, want brood bakken is moeilijk en niet voor iedereen weggelegd. Martines interesse gaat uit naar de billen van Menno, wat ik best begrijp. Weer eens wat anders dan het hangvel van haar leeftijdsgenoten.

De eerste opdracht is de signatuuropdracht: bak een gevuld brood. En brood bakken betekent veel kneden, maar vooral ook veel wachten. Het brood moet eerst rijzen en vervolgens in de oven. En wat doe je als je lang moet wachten? Dan neem je een drankje. Voor Jacques is dat water uit een maatbeker, voor Corina witte wijn uit een glas met een pootje. Het begint inmiddels ook de anderen op te vallen, want jurylid Janny vraagt weinig subtiel of Corina ook wel eens kookt zonder drank.

Pff, warm hier. Even een maatbeker aan m'n mond zetten.
Pff, warm hier. Even een maatbeker aan m’n mond zetten.

Ondertussen zet Anouk bijna de tent in lichterlaaie. “Braaand! Ik heb braaand!” krijst ze. “Oh, en nu wordt het erger!” Gelukkig is Janny de rust zelve. Op moederlijke toon roept ze dat Anouk er een pan op moet zetten. Die hoort alleen het woord ‘pan’ en mept met een koekenpan op het brandende prutje. Wat blijkt: ook dat is een goede manier om vuur de das om te doen.

Rustig, Anouk. Gewoon iets met een pan doen.
Rustig, Anouk. Gewoon iets met een pan doen.

Dan is het tijd voor de jurering. In eerdere afleveringen viel al op dat Jacques zijn baksels uitstekend kan verkopen aan de jury. Ook nu doet hij het weer. “De vulling is heel lekker! Alles past bij elkaar.” Janny beaamt het een minuut later. “Inderdaad. Lekker. Alles past mooi bij elkaar, in de vulling.” Jacques had het dus niet beter kunnen verwoorden. Stralend neemt hij het jurycommentaar in zich op.

De tweede opdracht klinkt heel simpel: maak zes sesambagels. De jury legt even aan elkaar uit hoe je die maakt, want ja, stel je toch voor dat de kijker het niet zou kunnen volgen. Janny: “De sesambagel.” Robèrt: “Ja. Dit zijn ze.” Janny: “Geen gemakkelijke opdracht. Waar ga je op letten?” Robèrt: “Ja, sesamzaad op de bovenkant.” Vervolgens ratelt hij de bereidingsstappen op, terwijl Janny quasi geïnteresseerd haar wenkbrauwen optrekt.

Uh-uh, ohja, su-per-interessant.
Uh-uh, ohja, su-per-interessant.

De kandidaten beginnen aan hun bagels. Vol trots vertelt Jacques dat hij nog nooit bagels heeft gemaakt, maar wel eens heeft gegeten. Het zijn van die gekrulde broodjes, die je moet vlechten. Enthousiast gaat hij aan de slag. Al snel hebben de andere bakkers door dat Jacques geen bagels, maar pretzels aan het maken is. Anouk krijgt last van haar geweten en fluistert Jacques toe dat zijn deegvormpjes wel heel veel op pretzels lijken. De Wijchense heftruckchauffeur maakt direct rechtsomkeert naar zijn werkblad en begint met hetzelfde enthousiasme aan ‘rondjes met gaten erin’. Wat dat ook moge zijn.

Het gezicht van Jacques als hij erachter komt dat zijn bagels pretzels zijn.
Het gezicht van Jacques als hij erachter komt dat zijn bagels pretzels zijn.

Bij de blinde jurering wijst de jury Anouks bagels aan als slechtste van de vijf. Haar angst wordt werkelijkheid: de bagels van Jacques komen als beste uit de test. Onze Sjak is echter goudeerlijk en vertelt de jury meteen dat Anouk zijn hachje heeft gered. Martine pakt nog net niet Anouks hamsterwangetjes wangen vast als ze ‘wat ben je toch een lieverd’ roept.

Op de tweede bakdag ziet Janny eruit alsof ze na de opnames bij de koning op bezoek moet. Maar, eerlijk is eerlijk: dit jasje gaat wèl goed dicht. De derde opdracht luidt: bak een feestelijke, lekkere brioche. Iedereen gaat vol goede moed aan de slag. Je kunt wel merken dat de beste bakkers over zijn: complete chaos en allesverterende stress zijn niet langer onderdeel van het programma. De prachtigste broden verschijnen. Ze blijken alleen niet gaar te willen worden. Het baksel van Corina is daarbij het teleurstellendst: haar brioche is niet gerezen en dus ziet het geheel er nogal zielig uit.

Menno, Jacques en Beth hebben het goed gedaan. Hun baksels zien er mooi uit en zijn goed van smaak. Anouk komt na een teleurstellende eerdere opdracht vol angst en beven met haar brioche bij de jury, maar dat blijkt onterecht. De presentatie is uitstekend en de smaak prima. Vol opluchting stuift ze terug naar haar keukenblok. De meesterbakker van de week is Beth en Corina gaat naar huis. Jacques niet. “Dat heb ik toch maar mooi bereikt!” zegt hij breed glimlachend in de camera. En zo is het maar net, Sjak. Tot volgende week!