Het is een droevige dag. Niet alleen is het maandag en een frisse herfstdag, maar het duurt ook nog eens heel lang voordat Heel Holland Bakt weer op televisie komt. Gisteravond vond namelijk de finale van het tweede seizoen plaats. In een aflevering die duidelijk wéken geleden is opgenomen (zon! Geef me die zon!) streden Anouk, Beth en Menno om de titel ‘Beste Thuisbakker van Nederland’. En om een glazen beslagkom. Mét inscriptie.

Auteur: Judith Bosch

Speciaal voor de finale heeft het productieteam uitgepakt: het bakterrein is behangen met slingers. Wat opvalt: het gras buiten de tent heeft zijn beste tijd gehad. Is Jacques vorige week, na zijn uitschakeling, van teleurstelling het gazon met een heftruck te lijf gegaan? Heeft hij een robbertje gevochten met Robèrt? Heeft hij liggen rollebollen met Martine, die wekenlang schalks over zijn werkblad hing? We zullen het nooit weten.

Terwijl de openingstune aanzwelt, stijgt de spanning in menig Nederlandse huiskamer. Wordt het Menno de baardjongen of toch Anouk met haar schattige hamsterwangetjes? Of verbaast Beth volk en vaderland door als winnaar uit de bus te komen?

De jury heeft een drietal onuitspreekbare (of althans, ‘moet je even googelen voordat je ze met naam en toenaam in je artikel zet’) opdrachten verzonnen. De eerste opdracht, de signatuuropdracht, luidt: bak een Charlotte Russe. Dat is een mousse of bavarois met daar omheen zelfgebakken lange vingers. Beth gaat meteen aan de slag met haar lange vingers, of lady fingers zoals ze in haar geboorteland heten. Ze lijkt echter het formaat van Jacques’ kolenschoppen aan te houden: haar fingers vallen nogal groot uit.

Martines hele hánd past bijna in één 'lady finger'
Martines hele hánd past bijna in één ‘lady finger’

Anouk heeft zich ontpopt tot de nieuwe Corina en gooit een flinke scheut drank door haar mengsel. De zenuwen beginnen haar parten te spelen: als de jury even komt buurten lukt het haar niet om een ei te scheiden. Robèrt en Janny horen haar plannen aan, waarna Robèrt zich met een ‘wa hip!’ uit de voeten maakt en Anouk verder met rust laat. En met succes, want Anouks baksel wordt het beste beoordeeld, op de voeten gevolgd door het taartje van Menno.

Gedurende de aflevering wordt regelmatig overgeschakeld naar de huizen van de bakkers. En wat blijkt: Menno, Anouk en Beth zijn ook maar mensen. Menno woont in een klein appartement met een dito keuken, maar heeft ooit besloten tweederde van zijn woonruimte vrij te maken voor een of ander science-fictionspel. Of ja, het was in ieder geval een enorm bord met poppetjes. Ik zit niet zo diep in de science-fictionspellen.

Menno houdt van spelletjes. Op de achtergrond: Mount Doom (Google maar).
Menno houdt van spelletjes. Op de achtergrond: Mount Doom (Google maar).

Door naar de tweede opdracht: maak 15 Petit Fours en zorg dat ze samen de woorden ‘Heel Holland Bakt’ vormen. Martine licht toe: ‘Het zou ontzettend slijmerig zijn als je dit zelf zou verzinnen, maar dit is een opdracht van ons. Dus.’ De kandidaten hebben slechts een uur en moeten in dat uur besluiten hoe een Petit Four er eigenlijk uitziet, biscuit en crème maken, alles op maat snijden, fondant smelten en een toonbaar geheel op tafel zetten. Dat zorgt ervoor dat de blinde paniek toeslaat. Martine en cameraploeg worden weggekeken en vragen het liefst genegeerd, om maar zoveel mogelijk baktijd over te houden. Beth kan zelfs Martines woordgrapje over ‘Lilliputit Fours’ niet waarderen.

Een uur later staan er zowaar 45 Petit Fours op de jurytafel. Beths bordje spelt ‘Heel Holand Bat’ omdat een paar van haar mini-mini-Petit Fours van ellende zijn gaan liggen. Anouks baksels liggen er iets beter bij, maar het bordje van Menno ziet er onmiskenbaar het beste uit. Hij wint dan ook de tweede opdracht.

Heel Holand Bat!
Heel Holand Bat!

Vermoeid maar strijdbaar beginnen de bakkers een dag later aan de allerlaatste bakdag. Ze moeten alledrie een Kiekeboetaart maken. Dat is een taart waarvan de buitenkant totaal anders is dan de binnenkant. De binnenkant moet een verrassing bevatten. Beth besluit een hommage aan haar geboorteland te maken: de Engelse vlag binnenin; de Britse vlag aan de buitenkant. Menno jaagt zijn jongensachtige voorkeur na en maakt een Marvel-cake: Captain America aan de buitenkant, de Amerikaanse vlag aan de binnenkant. Martine komt smachtend vragen of hij ‘die Captain America’ ook op zijn lijf heeft staan. Zonder het antwoord af te wachten begint ze alvast zijn mouwen op te stropen. Menno schudt Martine met moeite van zich af en laat weten dat de X-men op zijn arm staan. Toen die het leven zagen was Martine al 16, dus dat heeft ze even gemist. De interesse is snel verloren.

Aan de andere kant van de tent heeft Anouk grootse plannen: een zonsopkomst aan de buitenkant van haar taart en Afrikaanse dieren aan de binnenkant. De zonsopkomst mislukt; door de hitte van de taart lijkt de buitenkant meer op een verregende herfstochtend. Anouk besluit drie chocoladerepen om te smelten en de taart te besmeren met chocolade. Daarmee weet ze de situatie te redden: de jury is onder de indruk van haar baksel. Ook de superheldentaart van Menno en de Brits/Engelse taart van Beth worden goed beoordeeld.

Ondertussen komen familieleden, vrienden en oud kandidaten aangelopen. Jacques komt twee keer in beeld: een keer als hij naar de koelkast snelt voor een flesje bier en een keer als hij met zijn mond vol hapjes aan andere ex-kandidaten duidelijk maakt dat hij NOOIT MEER een koekhuisje zal maken. Duidelijk.

Ik mwaak echt nooit meew koekhuifjes! *smak*
Ik mwaak echt nooit meew koekhuifjes! *smak*

Dan is het tijd voor het bekendmaken van de winnaar. Zenuwachtig staan de kandidaten, omringd door het publiek, te staren naar de troffee: een glazen beslagkom. Martine weet, zoals het hoort, de spanning nog even op te rekken. Dan verlaten de verlossende woorden haar mond: Menno is de winnaar. Hij lacht zijn tanden bloot terwijl zijn moeder de tranen laat lopen. Een terechte winnaar! Al had ik Jacques ook graag zien winnen. Hij had vast een mooie overwinningsspeech laten horen. ‘Wie had da nou gedach? Ik nie! Haha!’