Heel Holland Bakt is aanbeland bij de halve finale. Menno, Anouk, Beth en Jacques zijn de overgebleven kandidaten die onder het toeziend oog van Martine Bijl wederom de baktent induiken. Ze zijn zichtbaar aan elkaar gewaagd: het gezellige geklets is naar de achtergrond verdwenen en de denkrimpels worden aangespannen. Er staat immers een prestigieuze titel op het spel!

Auteur: Judith Bosch

Ondanks de hitte (volgens Martine geeft de thermometer 30 graden aan) worden de ovens gewoon weer aangezwengeld: de eerste opdracht beslaat het bakken van een strudel. Dit kan met appel, maar Janny hoopt stiekem dat de kandidaten wat creatiever zijn. Aan Menno ligt het in ieder geval niet: hij maakt een gistdeegje en pleurt er een hele zak maanzaad door.

Jacques, Beth en Anouk gaan voor een traditioneel filodeeg. Dat kun je gewoon kneden, maar ook “honderd keer tegen een aanrecht rammen” om met de bewoording van Jacques te spreken. Hij werkt al zijn frustraties eruit terwijl het deeg keer op keer tegen het werkblad smakt. Anouk en Beth kijken in het begin een beetje angstig, maar besluiten dan hem na te doen. En met succes, want alle strudels lukken en worden goedgekeurd door de jury. Ook het gist-maanzaad-mengsel van Menno.

Jacques 'ramt' sneller dan  de camera registreren kan
Jacques ‘ramt’ sneller dan de camera registreren kan

Martine krijgt het niet alleen warm van de zon, maar ook van Jacques’ benen. Die zijn namelijk in een korte, bontgekleurde broek gestoken. “Had mijn man maar een zo’n been!” verzucht Bijl terwijl ze om het werkblad van de Wijchense heftruckchauffeur dartelt. “Je maakt me gek van begeerte!” Jacques weet zich geen houding te geven en besluit “Sexyyyyyyy” te loeien. De andere kandidaten kijken er niet eens meer van op.

De benen van Jacques. Fiet fieuw.
De benen van Jacques. Fiet fieuw.

Dan is het alweer tijd voor de tweede opdracht. Martine sommeert Janny en Robèrt om in hun eigen tentje te gaan zweten, waarna ze bekend maakt dat de bakkers petite crème bitterkoekjes moeten maken. Dat zijn bitterkoekjes met het formaat van een flinke pepernoot met een dot botercrème erop. Er kunnen 24 koekjes uit het recept, die de bakkers vervolgens met een natte theedoek te lijf moeten gaan. Twijfelend gaan de kandidaten aan de slag.

Op het moment dat de koekjes uit de oven komen staan alle kandidaten ongeveer gelijk, maar dan maken Jacques en Beth er een smeerboel van door de koekjes in de botercrème te dopen. Menno en Anouk hebben het licht gezien en doen het wel op de juiste manier. Menno bekent de koekjes weleens gegeten te hebben en heeft dus een voorsprong. Anouk blijkt het uiteindelijk toch niet goed te hebben gedaan: het koekje is te lang gebakken, ze zijn te klein en de crème zit niet op het gehele koekje. Ze wordt laatste.

Kijk, zo hadden ze moeten worden.
Kijk, zo hadden ze moeten worden.

De volgende dag komt de regen met bakken uit de lucht. Lekker bakweer dus. De derde opdracht luidt: bak een koekhuisje in drie uur. “En leef je in godsnaam uit,” verzucht Martine. Daar geven de kandidaten gehoor aan. Menno maakt het Binnenhof, Beth de Dom. Jacques gaat voor een Hans en Grietje-huis en Anouk maakt een carrousel. De creativiteit tiert welig: Beth maakt zelfs glas-in-loodraampjes van kapotgeslagen lollies.

Ondertussen is het hommeles bij het aanrecht van Jacques. Hij wil zijn huisje plakken met icing, ook wel gewoon glazuur genoemd, maar dat blijkt niet de juiste substantie te hebben. Ondanks zijn geheime wapen, een reisföhn, blijft zijn dak er maar afschuiven. “Dat is leuk bij een auto, maar niet bij een koekhuis,” aldus Jacques. Martine komt hem troosten. “Nou, als ik een kabouter was, dan wist ik het wel!” De woorden hebben haar mond nog niet verlaten of het huis van Jacques stort in. Omroep MAX start een droevig muziekje in. “Tsjah… dan weet je genoeg” zegt Jacques terwijl hij teleurgesteld wegstapt bij het aanrecht.

Het Binnenhof van Menno
Het Binnenhof van Menno

Ook de Domtoren van Beth staat op instorten. Het middelste gedeelte helt gevaarlijk naar voren. In tegenstelling tot het baksel van Jacques kan Beth haar koekhuis nog wel naar de jury vervoeren. Die is niet negatief en prijst de mooie glas-in-loodramen. De carrousel van Anouk ziet er prachtig uit, maar haar koek is iets te lang gebakken. Menno’s Binnenhof is ook een lust voor het oog. Jacques is de enige die niet naar de jury kan komen. Zijn dak moet ondersteund worden door twee weckpotten omdat het anders naar beneden lazert. De pech zorgt ervoor dat hij de baktent moet verlaten en dus niet door is naar de volgende aflevering. Volgende week staan Menno, Anouk en Beth dus in de finale!