Holy Batmanrechten, Batman! moet men op de burelen van FOX gedacht hebben. Voor het eerst sinds de jaren zestig verschijnt op die zender een live-action-serie over Batman. Niet een serie over de miljonair die in een vleermuizenpak de georganiseerde en minder georganiseerde misdaad in het corrupte Gotham bestrijdt, mind youGotham gaat over de in en in verdorven gelijknamige stad, toen Batman nog een klein Waynetje was en om de dood van zijn ouders jammerde. En Gotham heeft, net als de meest recente Dark Knight-films van Christopher Nolan, geen greintje humor in zich. En dat gaat vervelen.

Auteur: Nils Hermans

Stripuitgever DC Comics – bekend van helden als Superman en Batman – krijgt al geruime tijd alle hoeken van de box office te zien van concurrent Marvel. Aan de winstgevendheid van de Marvelfilms gaat, zoals filmcollega Martijn onlangs  betoogde, de komende tijd vrijwel zeker geen einde komen. Vorig jaar zette DC Comics de inhaalrace in met het bloedserieuze, volledige wereldsteden verwoestende Man of Steel, dat wereldwijd een lekkere 668 miljoen dollar binnen heeft gehaald. Volgend jaar verschijnt het vervolg daarop, dat de graflelijke naam Batman v Superman: Dawn of Justice zal dragen.

Tot die tijd kan de liefhebber van Batman en zijn ring van schurken zich laven aan Gotham, maar die liefhebber zal de vleermuisman nooit daadwerkelijk in beeld zien verschijnen. Het hoofdpersonage in Gotham is namelijk niet de Caped Crusader maar James Gordon (Ben McKenzie), een van de zeldzame eerlijke politieagenten van het Gotham Police Department. We komen James Gordon voor het eerst tegen wanneer hij de moord op de ouders van de jonge Bruce Wayne  op zijn bordje krijgt. Bruce Wayne is dus nog mijlenver in zijn ontwikkeling tot Batman.

Waarschijnlijk heeft DC Comics de rechten voor de wereld van Batman alleen aan Fox gegeven op voorwaarde dat de superheld zelf nooit in de televisieserie zal voorkomen (die exclusiviteit bewaart DC liever voor een lucratievere filmreeks). We moeten het dus doen met James Gordon, die samen met zijn corrupte partner Harvey Bullock (karakteracteur Donal Logue) zijn eerste stappen zet in Gotham.

Dat Gotham wordt dus bevolkt door gespuis. Zo is er Oswald Cobblepot, een zonderlinge man met een haakneus die door andere personages te pas en te onpas vergeleken wordt met een penguin. Zo is er Edward Nigma, een assistent op het politiebureau van Gotham. Edward vindt het leuk om iedere vraag te beantwoorden met een raadsel. En zo is er een klein meisje genaamd Ivy dat graag met planten speelt. Er is een ander klein meisje dat alleen luistert naar de naam Cat. Het zijn tipjes van een sluier die, ik heb de vergelijking al eerder gebruikt, in subtiliteit ongeveer gelijk zijn aan de gemiddelde ISIS-strijder.

Dat is eigenlijk het grote nadeel aan Gotham. Producent Bruno Heller (bekend van de helaas veel te vroeg gecancelde BBC/HBO-serie Rome) heeft een bijzonder aardige cast verzameld en heeft een film noir-setting gecreëerd die af en toe iets te duidelijk computer-geanimeerd is, maar wel overtuigt. In de hoop om het grote publiek naar Gotham te lokken, vergroot hij alle tics en eigenaardigheden van de slechteriken-to be tot ze karikaturen worden. Oswald Cobblepot is een psychopaat, Edward Nigma is vreemde grijnzende man en Ivy is een soort wereldvreemd oerwoudmeisje.  En dat alles zonder enige zelfspot of andere vorm van humor.

Daarbij komt nog dat Gotham bij succes onontkoombaar karaktermoord op het personage James Gordon zal moeten plegenIn de Batmanfilms van Nolan is James Gordon de enige alerte politieman van Gotham, maar in de serie Gotham zullen we een jonge James Gordon keer op keer achter het net zien vissen: bad guys als de Penguin, de Riddler en Poison Ivy moeten namelijk de straten van Gotham blijven terroriseren om überhaupt uiteindelijk tot de noodzaak van een Batman te komen.

De eerste afleveringen van Gotham waren desondanks een succes. Er zal ongetwijfeld een tweede seizoen volgen, dus we zullen zien of de James Gordon van Gotham nog een acceptabele bondgenoot van Batman zal worden. En we zullen zien of kleine Bruce uiteindelijk dezelfde rot-Batstem als Christian Bale zal krijgen. HOCKEY PAAAAADS!