Muziek delen is romantisch. Op mijn elfde brandde ik eindeloos cd’s vol met mijn eigen lievelingsmuziek. In die tijd kende ik van alle bands en artiesten maar één liedje, vaak het enige nummer dat op MTV werd uitgezonden. Mijn leven veranderde toen ik de eerste cd kreeg van een jongen: een persoonlijk gebrande selectie. De hormonen gierden door mijn lijf wanneer ik het afspeelde.

Auteur: Lotte van Rosmalen

Vroeger nam ik altijd mijn mp3-speler mee naar school. Op de fiets en alle andere momenten dat ik alleen was, luisterde ik naar de twintig nummers die op het onding pasten. Op een dag vroeg de jongen of ik muziek met hem wilde luisteren. We gingen buiten op het gras zitten en duwden ieder een dopje in ons oor. Met trillende handen zette ik een willekeurig nummer op. ‘Ooh La’ van The Kooks. Het was mijn indieband-periode. “Wat luister jij vrolijke muziek”, snauwde hij. Kort hierna belandde ik in mijn System of a Down-periode.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fVUD2pvytQ4]
The Kooks – Ooh La

MSN was een belangrijke bron voor muziek. Ik begreep nog niet hoe ik moest downloaden, dus waren mijn chatvrienden de enige manier om gratis aan muziek te komen. Op mijn veertiende stuurde iemand ‘Filthy McNasty’ van Horace Silver (at the Village Gate). Ik ‘scat’ nog altijd mee met dit nummer. Een aantal jaar later besloot ik stage te gaan lopen bij Radio 6 Soul&Jazz vanwege mijn op MSN ontstane liefde voor jazz. De zender heeft vast geen idee dat daar het balletje van mijn ‘journalistieke carrière’ begon te rollen.

as

Het meest bekend is natuurlijk de klassieke ‘mixtape’, voor mijn generatie vooral herkenbaar uit Amerikaanse romantische komedies. Professor Matias Viegener schrijft in zijn boek Mix Tape: The Art of Cassette Culture: “The mixtape is a list a quotations, a poetic form in fact: the cento is a poem made up of lines pulled from other poems. The new poet collects and remixes.” Op een cassettebandje natuurlijk net iets romantischer dan in Spotify, maar het idee blijft hetzelfde. Een soort poëzie met de duidelijke boodschap: ik vind je leuk.

De film-mixtape die mij het best is bijgebleven is die uit Boyhood. Ethan Hawke (die de rol speelt van Mason) geeft een mixtape aan Mason Jr. (geacteerd door Ellar Coltrane) voor zijn verjaardag: The Black Album met daarop het beste solowerk van The Beatles. Ik ging op zoek naar de volledige afspeellijst en ontdekte dat de scène is gebaseerd op de mixtape die Hawke zelf ooit aan zijn dochtertje Maya heeft gegeven. Goed verhaal, toch?

[spotify id=”spotify:user:slate_magazine:playlist:7j27oMz7A5RgK5Mr9DLPqk” width=”300″ height=”380″ /]
Mixtape Boyhood

Een tijd geleden voelde ik die kriebels die je kunt krijgen van een mixtape/gebrande cd/MSN-chat weer. Tegenwoordig delen we continue, bewust en onbewust, en toch was mijn een romantisch deelmomentje heel speciaal. Ik opende Spotify en zag een melding. Berichten (1) Mijn hart ging iets sneller kloppen. Iemand wilde een lijst met mij delen op Spotify. Hij had hem zelfs naar ons vernoemd. Zorgvuldig beluisterde ik de Franse liedjes die hij had toegevoegd. Volgende stap: indruk maken met mijn bijdrage. Het is mijn voortzetting in de onsterfelijke romantiek van het delen.

Een paar tips voor de perfecte mixtape/gebrande cd/gedeelde Spotify-lijst:

1. Laat horen dat je smaak hebt, kies uit jazz of klassiek.
Suggestie: Oscar Peterson – The Man I Love (Als hij/zij zegt ‘zenuwachtig’ te worden van jazz, weet je wat je te doen staat.)

2. Een persoonlijke touch, verwijs naar iets dat jullie gemeen hebben.
Suggestie: Keira Knightly – Like A Fool (Neem hem/haar mee naar de film Begin Again, en zet daarna dit nummer in jullie lijst.)

3. Voeg een nieuwe track toe, zodat blijkt dat je ‘bij’ blijft.
Suggestie: Anouk – Places To Go (Maakt niet dat het nummer kut is.)

4. Geef aan op welke feestjes je komt: hardcore, techno, disco, dance, etc.
Suggestie: Trentemølller – Deceive  (Dance of house, ‘makkelijke’ elektronische muziek)

5. Mits van toepassing: laat weten dat je er zin in hebt.
Suggestie: Marvin Gaye – Sexual Healing (Nummer één track om seks op te hebben, zo blijkt uit onderzoek van Spotify.)