‘Het doet er allemaal niet toe’. Het lijkt het mantra van Yvon Jaspers gedurende dit seizoen van Boer zoekt vrouw. Daarmee doelt ze vooral op het aantal brieven dat de boeren hebben ontvangen. Want met de 1808 voor boer Tom bleven er maar 580 brieven over voor de negen andere boeren en boerin. 64,4 gemiddeld, met uitschieters naar boven (boerin Bertie kreeg 175 brieven) en naar beneden (die arme boer Gert-Jan kreeg er maar 2). Na de aflevering van vorige week weten we welke boeren de komende tijd gevolgd gaan worden. Tijd voor de speeddates!

Auteur: Judith Bosch

De aflevering begint met een potje verbaal spierballen showen. Tom vertelt de andere boeren hoeveel brieven hij heeft gekregen en de Groningse Geert valt bijna van zijn stoel. ‘Hoe kwam je daar doorheen?’ Geert was namelijk zelf binnen een kwartiertje klaar, dankzij zijn kordate selectie. Als je geen leuke haartjes en rode lipjes had verdween je direct op de ‘euhm nee bedankt’-stapel.

De loveseekers van dit seizoen zijn voor de speeddates afgereisd naar een prachtig, belachelijk luxe hotel. Het ontbijt is daar een teken van. ‘Wat een gevulde tafel!’ roept de Texelse schapenboer Jan (die met die meekleurende bril en dat oorbelletje) ontzet. Voor de zekerheid halen ze allemaal de brieven nog een keer tevoorschijn. Want wie hield nu ook alweer van planten, en wie niet? Geert staart verlekkerd naar de foto’s die Tom ontving en kondigt alvast aan dat hij er af en toe eentje komt lenen. De dames hoeven het daar niet per se mee eens te zijn, want Geert stamt uit de tijd dat de emancipatie nog niet uitgevonden was. Lekker makkelijk.

Hij meent het hoor, Geert!
Hij meent het hoor, Geert!

De dames arriveren. Geert knapt uit zijn vel van enthousiasme en zijn stembanden maken overuren. Hij lijkt erg tevreden met de roedel Huishoudbeursadepten die aan de rand van het bordes staat te joelen. Na de sneak peek wordt iedereen naar binnen gedirigeerd en na een extra laagje lipgloss kunnen de speeddates beginnen. Ongemakkelijke situaties, kom er maar in!

Ons wachten wordt snel beloond, want Tom vergeet de naam van zijn eerste date en Theo lijkt het een goed idee om zijn gesprek met Jessica te beginnen met de zin ‘Je valt me honderd procent mee’. Jessica is daar niet zo van gediend; liever wordt zij aangesproken met ‘lekker wijf’. Vervolgens vergeet Tom nóg een keer de naam van Harmke en hebben Bertie en Quennie het over kinderen. Heb je dat immers ook maar meteen gehad. 

Rustig dames, rustig. Alles op z'n tijd.
Rustig dames, rustig. Alles op z’n tijd.

Theo beledigt zijn date Miek min of meer met haar gewicht door, voordat ze gaat zitten, alvast aan het bankje te morren en te mompelen dat het ‘een beetje een slap bankie’ is. Miek antwoordt dat hij ze toch wel zal houden. Gelukkig wel ja, Miek. En anders: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch? Ondertussen krijgt Tom Lieke op bezoek. Op de vraag waarom zij bij elkaar passen, antwoordt zij: ‘Omdat wij allebei in de ultieme ware liefde geloven.’ De KRO heeft nog net geen krekelgeluiden ingevoegd, maar Toms gezicht spreekt boekdelen.

Halverwege de aflevering komt Geerts ware aard naar boven: hij is niet op zoek naar een vrouw, maar naar een huishoudster. Die, als hij thuis komt, meteen een kopje thee met een broodje klaar heeft en als het even kan ’s avonds ook stamppot, want de buitenlucht maakt hongerig. En speeddates maken slaperig, met het gevolg dat Geert midden op de dag een uur moet slapen. Hij is natuurlijk ook de jongste niet meer en zijn batterijen waren na de bordesscène al bijna leeg.

En als je dan daarna even kunt stofzuigen, en de afwas doen...
En als je dan daarna even kunt stofzuigen, en de afwas doen…

Rosita slaat nog even een flater door Bertie te vragen wat ze bedoelt met ‘Ik zoek een intelligente vrouw’. Bij dezen ben je niet geslaagd voor de test, Rosita. Gelukkig is Bertie vergevingsgezind en mag Rosita door naar volgende week, net als vier andere in betweens. Alhoewel, Esther mag volgens de staalkaart toch wel een ‘vrouwelijke lesbienne’ genoemd worden.

Esther
Esther

Tom gaat volgende week op stap met vijf prachtige vrouwen en Theo heeft vijf hele líéve vrouwen gekozen. Bij Geert zijn de beste kokkinnen door, terwijl Jan de kantklossers en breifanaten links liet liggen. Maar zijn vijf dates gaan volgende week een circusact opvoeren, dus ik weet niet wat erger is. Hoe dan ook: tot volgende week!

PS. Een tijdje geleden maakte ik met een groep vrienden een Twentse Boer zoekt vrouw-aflevering. Lachen gieren brullen natuurlijk.