Hoera, het leukste gedeelte van Boer zoekt vrouw is aangebroken: de logeerweek! Of, zoals Yvon het romantisch verwoordt: het vrijblijvende is weg, tijd voor het echte werk. De 15 dames mogen ‘hun’ boer(in) thuis bezoeken en meedraaien in het bedrijf. Leuk? Dat had je gedacht. Het is hard werken en vroeg opstaan. Vooral als je bij Geert logeert.

Auteur: Judith Bosch

Geert

Bij Geert ga je veertig jaar terug in de tijd. Koken? Iets voor vrouwen. Koffers inpakken? Ook. En wat dacht je van het aanrecht schoonmaken? Als een vrouw het doet glimt het tenminste. Nee, huishoudelijke klusjes zijn aan Geert niet besteed. Hij zoekt daarom een vrouw die zijn afwas wil doen en wekelijks een pan groentesoep op tafel kan zetten. Hij heeft zijn logeerweek volgestouwd met opdrachten: soep maken en de linnenkast uitzoeken zijn nog maar het begin. De vrouw die dit het beste doet mag blijven, zoveel is zeker. 

Op de eerste avond geeft Mary Geert een cursus over tafelkleden. Mary, een tip voor de volgende keer: als je niet aangerand wilt worden, verplaats de locatie van de lezing dan naar beneden en blijf weg uit die slaapkamer. We hebben nu gezien wat daar van kan komen. De hangende puntjes zouden er bijna weer van overeind gaan staan.

Ik heb trouwens gedurende de aflevering haastig de quotes van Geert op papier gezet, maar het waren er teveel en ze waren te vies of vrouwonvriendelijk. Misschien gaat het volgende week beter.

Een heel vreemd compliment dit, Geert.
Een heel vreemd compliment dit, Geert.

Bertie

Bertie vindt de logeerweek maar spannend en zoekt als een kip zonder kop naar hoofdkussens en eenpersoonslakens. Waar zijn die dingen als je ze nodig hebt? Gelukkig duikt al het beddengoed alsnog op en kan de week van start gaan. De eerste dag loopt zoals verwacht: erg rustig. Er wordt wel wat gekletst aan de keukentafel, maar het gaat nergens over. Net als je denkt dat het niet saaier kan, laat Bertie haar slaapkamer zien. En daar hangt gewoon full blown naakt aan de muur. Die Bertie. Stille wateren, diepe gronden. Rond etenstijd slaat de gezapigheid weer toe: Bertie wil wel pizza’s halen, maar ook wel aardappels koken en eventueel ook wel Turkse gözleme met extra rode pepers en witte kaas maken, mocht iemand er om vragen. Haar gasten blijven maar opties roepen, waarbij Bertie op alles ‘ook goed, mir egal’ antwoordt. Tegen tienen zijn ze er eindelijk uit: het wordt stamppot boerenkool. Was dat nu zo moeilijk, dames?

Jan

Mariekes logeerweek bij Jan begint goed. Ze wordt uitgejouwd door Yvon (“JE BENT NOG NOOIT OP TEXEL GEWEEST?!?!?”) en valt in het zicht van de camera vrij oncharmant uit de auto. Vervolgens moet Jan ‘De Hulk’ haar 560 kilo bagage naar boven tillen. Ook Rianne heeft geen goede start: het lukt haar maar niet om de zuigers aan de uiers van de schapen te hangen. Ze duwt en duwt en vloekt en zucht en raakt enorm gefrustreerd. Op het moment dat ze zichzelf aan een melkkabel boven de put wil ophangen komt Jan vertellen dat ze haar in de maling hebben genomen: de machine stond niet aan. Vervolgens vertrouwt Jan de camera toe dat Rianne ‘soms niet altijd even snugger is’. Way to go, Jan. Als ze dit ooit te zien krijgt is ze bij je weg.

Dit zei Jan en het gaat over borsten. Ook al een zeer bijzonder 'compliment'.
Dit zei Jan en het gaat over borsten. Ook al een zeer bijzonder ‘compliment’.

Tom

Toms logeerweek heeft veel weg van een constante therapiesessie. Rimke, Lotte en Leonie leggen hem het vuur aan de schenen: wel of niet trouwen, wel of geen kinderen, en zo ja, hoe veel dan? Tom doorstaat het met verve. Als het hem teveel wordt sleept hij zijn dames mee naar het land. Ze spelen allemaal hun rol: de meisjes stellen domme vragen en Tom geeft nonchalant antwoord. Het zal mij overigens benieuwen hoelang het duurt voor alle kekke outfitjes, vrolijke laarsjes en gekleurde jasjes zwart zijn, want het is een modderige boel bij Tom.

Later is te zien dat Toms vrouwen hem helemaal niet nodig hebben voor een leuke middag. Terwijl Tom buiten aan het werk is en op de kop onder vrachtwagens hangt, tikken de dames binnen koffie en rode wijn weg. Leonie, Lotte en Rimke: mocht het niets worden met Tom, dan kunnen jullie altijd nog een kapperszaak voor VVD-stemmende secretaresses beginnen samen. Of het druk wordt weet ik niet, maar gezellig zal het zijn.

"Nee helaas, mijn voorkeur gaat uit naar zeer slechte conversaties."
“Nee helaas, mijn voorkeur gaat uit naar zeer slechte conversaties.”

Theo

Bij Theo gebeurde kennelijk niet zoveel, want we krijgen hem en zijn vrouwen amper te zien. Het opwindendste moment is als Theo zijn slaapkamer laat zien en de vrouwen giechelend volgen. Vervolgens eten ze kant-en-klare bami met eieren met hele dooiers en kroepoek. Wellicht hangen ze volgende week met zijn vieren in Theo’s SM-kelder, maar ik acht de kans zeer klein. We gaan het zien.