Zo, hebben we allemaal onze vingertjes nog? Het is in de hedendaagse maatschappij van groot belang om tenminste tien vingers te bezitten. Het vloeiend kunnen bedienen van een modern toetsenbord valt of staat erbij en bovendien helpt het enorm bij het tellen. Nu de rook van 2014 langzamerhand is opgetrokken – en wat was het een geweldig jaar, compleet met stroopwafelpieten enzovoorts – kijken we reikhalzend uit naar het jaar dat voor ons ligt. Wat mag u aankomend jaar niet missen in de bioscoop?

Auteur: Martijn Kroese

blackhatBlackhat

Voor het eerst sinds Public Enemies (2009) zien en horen we dit jaar weer iets van Michael Mann, de regisseur die eerder verantwoordelijk was voor meesterwerkjes als Heat en The Last of the Mohicans. Mann is één van de laatste ‘ouderwetse’ regisseurs: een man die met traditionele apparatuur zonder veel poespas gecompliceerde thrillers maakt zoals Hollywood dat al in de jaren zeventig deed. Dat Mann een ouderwetse man (ha!) is, wil niet zeggen dat zijn trucje niet werkt: er is een reden dat een film als The Godfather nog steeds als één van de beste films aller tijden wordt gezien. Er is niets mis met een lange, ingewikkelde thriller.

Blackhat wordt waarschijnlijk één van de laatste films van de inmiddels bijna 72-jarige Mann. Ouderwets als hij is, stort Michael Mann zich met Blackhat in de wereld van de cybercrime. Chris Hemsworth (die we kennen als Thor) speelt een geniale hacker die zojuist is vrijgelaten uit de gevangenis. En dat komt de Chinese en Amerikaanse autoriteiten goed uit: ze kunnen een meesterhacker maar al te goed gebruiken in hun klopjacht naar Blackhat, een mysterieuze cybercrimineel die het grote brein achter een enorme, internationale samenzwering lijkt.

Blackhat draait vanaf 22 januari in de bioscoop

inherent viceInherent Vice

Een minutenlange staande ovatie viel regisseur Paul Thomas Anderson ten deel toen zijn nieuwe film Inherent Vice vorige maand in New York City in première ging. Anderson, één van de absolute kopstukken van het hedendaagse Hollywood, heeft er met films als Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood en The Master al een glansrijke carrière op zitten. Inherent Vice ziet hij zelf als één van zijn grootste prestaties aller tijden; misschien wel de allergrootste. Als dat waar blijkt te zijn, hebben we direct één van de beste films van 2015 te pakken.

De met filmsterren doorweekte ‘psychedelische thriller’ – namen als Joaquin Phoenix, Reese  Witherspoon, Owen Wilson en Josh Brolin passeren de revue in het drugsparadijs dat Los Angeles in de jaren zeventig was – draait om de verdwijning van de ex-vriendin van Larry “Doc” Sportello, de hoofdpersoon van het verhaal. Zoals in de vroege films van Paul Thomas Anderson (Hard Eight, Boogie Nights en Magnolia) lopen er talloze verhaallijnen door elkaar heen en lijkt de speurtocht naar de dame in kwestie uiteindelijk op de achtergrond te belanden. Mocht Anderson met Inherent Vice weer de ‘vibe’ van die films te pakken hebben, dan worden de drie uur die u met “Doc” Sportello gaat doorbrengen zo ongeveer de enerverendste van heel 2015.

Inherent Vice draait vanaf 5 februari in de bioscoop

jupiter ascendingJupiter Ascending

De gebroeders Wachowski – die we sinds de geslachtsverandering van Larry Wachowski naar Lana Wachowski officieel broer en zus moeten noemen – vergaarden eind jaren negentig op slag internationale faam met het grensverleggende The Matrix en de vervolgdelen daarvan. Na het script voor V for Vendetta was het tweetal in 2012 verantwoordelijk voor het meesterwerk Cloud Atlas, destijds op Incognitief uitgeroepen tot beste film van het jaar. Dit jaar brengt het tweetal ons Jupiter Ascending, een minstens even ambitieuze film als de rest van het indrukwekkend oeuvre van broer en zus Wachowski.

Jupiter Ascending, waarin Channing Tatum, Mila Kunis en Sean Bean hoofdrollen spelen, is naar eigen zeggen een ‘space opera’ – een vertelling vol dramatiek die zich door het hele universum afspeelt. In de film wordt onthuld dat de Aarde niet de enige planeet is waar leven bestaat, maar dat het één van vele planeten is waarop buitenaardse wezens ooit de zaadjes voor intelligent leven hebben geplant. Ooit komen die wezens terug om te ‘oogsten’; in Jupiter Ascending is dat moment aangebroken… Afgaand op de trailer, wordt dit een ruimtereis waarin de geweldige visuals elkaar gaan opvolgen.

Jupiter Ascending draait vanaf 5 februari in de bioscoop

tomorrowland2Tomorrowland

Tomorrowland wordt zonder enige twijfel de meest geheimzinnige film van 2015. Regisseur Brad Bird – de man die Oscars won voor Ratatouille en The Incredibles maar slechts eenmaal een film buiten de wereld der animatiefilms heeft gemaakt – weigert al jaren te verklappen waar de film nu eigenlijk over gaat. Lang werd er gespeculeerd of dit misschien stiekem de nieuwe Star Wars-film zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Mondjesmaat is er de afgelopen tijd wat informatie over Tomorrowland uitgelekt, en dat belooft alvast veel goeds.

George Clooney, Britt Robertson en Hugh Laurie zullen de hoofdrol spelen in een filosofische sciencefictionfilm die zich ‘somewhere in space and time’ afspeelt. Clooney speelt een oude, verstrooide uitvinder die op één of andere manier toegang heeft tot een tijdloze plaats in het universum – Tomorrowland – waar letterlijk alles mogelijk is. Alles. Veel meer is ons niet verteld; gelukkig hebben we de trailer nog.

Tomorrowland draait vanaf 21 mei in de bioscoop

the-walk-posterThe Walk

Robert Zemeckis – de regisseur van onder meer Back to the Future, Forrest Gump en Cast Away – heeft zich voor The Walk verdiept in het leven van Philippe Petit, de legendarische koorddanser die op 7 augustus 1974 op een touw tussen de beide Twin Towers in New York City balanceerde. Eerder was het verhaal basis voor de documentaire Man on Wire (2008). Met The Walk verschijnt er voor het eerst een speelfilm gebaseerd op het leven van Petit.

Joseph-Gordon Levitt kruipt in de huid van de beroemde koorddanser, onder meer geflankeerd door Ben Kingsley. Zemeckis filmde The Walk volledig in 3D en zal de film ook in IMAX-formaat uitbrengen. Voor mensen die aan hoogtevrees lijden, zal The Walk dan ook geen pretje worden: in IMAX 3D op honderden meters hoogte op een koord balanceren, dat valt nog niet mee. Voor alle andere mensen: de trailer is alvast zeer indrukwekkend.

The Walk draait vanaf 1 oktober in de bioscoop