The game is on! Vrijstellingen, jokers, valsspelers en afvallers. Tv-kijkend Nederland heeft z’n tranen kunnen drogen om het vroege verlies van Pieter Derks. Te vroeg als je het mij vraagt. Wat is dat toch met die ‘slimme mensen’? Veel feitjes weten, staat blijkbaar niet gelijk aan succesvolle deelname aan Wie is de Mol?. Dat betekent weinig goeds voor ondergetekende. Wie verdenk ik na aflevering 2?

Auteur: Lisa van Rens

Schermafbeelding 2015-01-08 om 22.41.39Voor de tweede aflevering hebben 187.111 mensen via de Wie is de Mol?-app hun stem uitgebracht. Ajouad wordt het meest als mol ingeschat: hij krijgt 18% van de stemmen. Op de voet gevolgd door zijn maatje Chris, met 16%. Vrijstellingen vinden, daarover liegen, ze vervolgens toch laten zien en er ook één inzetten wordt erg verdacht gevonden. Net zoals in je eentje in een verlaten politiebureau rondlopen. Er is een grote middenmoot met 12-10% van de stemmen en Martine en Carolina bungelen onderaan. Slechts 7% van de app’ers verdenkt ze. Want ja: als je stilletjes bent en niet erg op de voorgrond dringt, kun je geen mol zijn. Toch, Susan Visser?

Aflevering 2: Scheepsrecht

Dag 3 begint in Colombo. We komen erachter dat Viktor zijn joker van de vorige aflevering niet heeft ingezet. Hij is dus op eigen kracht verder gekomen. Niet alleen goed voor zijn zelfvertrouwen, maar ook voor zijn geweten. Hij is off the hook. Nog wel veel wijsheid gewenst, attent is die mol toch.

Nee, dan Marlijn. Die heeft schaamteloos haar joker ingezet en krijgt nu bericht van de mol. Geld uit de pot halen, is de opdracht. Tja, Marlijn, wat had je dan gedacht? Dat je het briefje meteen aan Rik laat lezen, is gewoon dom.

Drie opdrachten deze week, eindelijk iets waar we een goede theorie op kunnen bouwen. Bij de eerste opdracht moeten de kandidaten de National Gallery namaken. Ze krijgen 30 seconden de tijd om de positie van de schilderijen in zich op te nemen en daarna moeten ze het binnen een half uur reproduceren. 87 schilderijen. Succes. De kandidaten kunnen terug in de originele zaal, maar voor elke keer dat ze de zaal ingaan, moet €100 per persoon worden afgetikt.

De chaos van de cameraopdracht van aflevering 1 was niks vergeleken bij de chaos van deze schilderijenopdracht. Ongelofelijk. Ik hou van chaos, maar dit sloeg alles. Iedereen rent door elkaar, Marlijn gaat twee – of drie? – keer terug om te kijken (zonder overleg! Hoe durft ze), maakt zich kwaad omdat niemand naar haar luistert en Ajouad hangt alles aan de verkeerde muur. Oeps. Chris heeft ondertussen Caroline ontmaskerd als saboteur, maar heeft daar zelf ook niks aan gedaan, Margriet joeg mensen de andere kamer in (daar gaat €200), maar ook Martine stuurde mensen enthousiast de eerste kamer in. Kortom: €1000 in de pot, weer €900 eruit. Nice job.

En dan het mooiste moment van aflevering 2: Margriet verkiest zichzelf tot penningmeester, zoals dat gaat in goede democratieën. Wat tegelijkertijd vreemd is, is dat Martine ook in het penningmeestercomplot zat, maar dat zij Rik voorstelde als penningmeester. Uiteindelijk deed Margriet een doodsprong naar het geld en daar had Rik weinig tegenin te brengen. ‘Dat hebben we goed gespeeld’, zegt Martine. Ja Martine, goed gedaan.

Dag 4: we zijn nog steeds in Colombo. Caroline, Martine en Marlijn staan in een oude bioscoop, het Regal Theater. De rest van de groep staat in tweetallen verspreid over de stad (Eveline en Ajouad – aan de telefoon met Caroline, Rik en Margriet – aan de telefoon met Marlijn en Viktor en Chris aan de telefoon met Martine) en moet door de drie dames naar het Regal Theater geleid worden. Nadat de dames eerst jokers hebben geregeld. Martine is totaal de weg kwijt, desondanks waren Viktor en Chris het eerst in het theater.

Aan ‘t eind van deze opdracht werd wel duidelijk dat het Rik nog niet helemaal lekker zit dat hem het penningmeesterschap door de neus was geboord. Als Art vraagt over Margriet nog steeds de penningmeester is, zegt hij: ‘Ja, nog wel.’ Ai. Daar spreekt een slechte verliezer.

Dan de laatste opdracht van deze aflevering. Martine, Ajouad en Chris gaan midden in de wijk Pettah een vrachtwagen vol rijst uitladen. Ajouad rent hard, veertig kilo per keer, want hij weet waar zijn kwaliteiten liggen. ‘Ik kan rennen, ik kan niet ordenen.’ Gelukkig kan Chris dat wel. Martine kan goed tillen. Ik kan goed stofzuigen, maar daar heb je in Wie is de Mol? minder aan.

Ondertussen sjouwen Marlijn, Viktor en Evelien de ene kar en Margriet, Carolina en Rik de andere kar door de wijk. Bij Marlijn, Viktor en Evelien gaat dat vrij soepel. Het is zwaar, maar ze duwen en trekken en het gaat vrij vlot. Met applaus en klapjes op de kont van de lokale bevolking. Ondertussen zwoegen Margriet, Carolina en vooral Rik met hun kar. Na een kwartier staan ze nog steeds stil, als ze eenmaal in beweging zijn vallen er steeds dingen af en waarom, WAAROM, proberen Margriet en Carolina die kar te tillen? Gewoon duwen is voldoende! Rik is vooral teleurgesteld in Margriet en haar feminisme, dat als sneeuw voor de zon lijkt verdwenen zodra er gesjouwd moet worden.

Deze aflevering was goed voor de pot: €3100. Uiteindelijk €2900 nadat Margriet er geld uit haalde. Handig, dat zij bij de pot kan. Maar ik pas wel op, want ik voel mezelf een tunnelvisie in gezogen worden. Carolina deed vreemd, sjouwde nauwelijks, gaf slecht richting in de tuktuk-opdracht en hing bewust schilderijen verkeerd. Margriet was ook heel verdacht en haalde geld uit de pot onder het mom van ‘voor Martine’. Ook Martine deed vreemd, al blijft het raar dat zij Rik aanwees als penningmeester.

Mijn verdenking deze week ligt echter het sterkst op Ajouad. Vorige week was hij al apart bezig, maar deze week was hij helemaal verdacht. Hij hing schilderijen verkeerd en riep meteen ‘Margriet dan!’ toen er een penningmeester gekozen moest worden, nog voordat iemand iets anders kon zeggen. Ook had hij bij de executie een shirt met een mooi Bretons streepje aan (nautisch, drie keer is scheepsrecht). En het bewijs: hij keek als enige ontzettend teleurgesteld als blijkt dat de laatste opdracht gewonnen is. Ja, hij heeft hard gewerkt en is moe, maar waarom kijkt hij dan niet blij? Zelfs Rik keek blij en die zakte bijna door z’n knieën.

Tot slot wil ik deze aflevering uitroepen tot de aflevering van de ontblote bovenlijven. Rik staat bijna de hele aflevering met ontbloot bovenlijf. Of ja, zo voelde het voor mij. Ook Ajouad doet mee aan deze blotebastenparade, als hij bij de biecht enkele knoopjes van zijn overhemd te ver open heeft gemaakt. Rawr! Op naar volgende week. NACHT! ROOKMACHINES! LASERS! WOEHOEW!

Afvaller aflevering 2: Evelien

Wie is de mol?: Ajouad

Quote van de dag: ‘Wie kan ik blijmaken met een oude, grijze man?’