Kennis is macht. Dat zou het motto van Wie is de Mol? kunnen zijn. Het probleem is, dat je bij Wie is de Mol? niet weet welke kennis betrouwbaar is. Misschien is die sympathieke kandidaat die je op z’n woord gelooft wel de mol. Kennis is macht, maar meer kennis lijdt alleen tot meer macht als het goede kennis is. En hoe weet je nu wat goede kennis is? Eén ding is zeker: Ajouad heeft tot aflevering 4 niet één keer z’n scherm gezien. Het is lekker dat-ie er nog steeds zo makkelijk in zit, maar hij heeft geen idee of hij wel de goede richting op denkt. Geen kennis is geen macht. Is dit de laatste aflevering voor Ajouad?

Auteur: Lisa van Rens

groepsfoto aflevering 4De vliegtuigopdracht heeft haar sporen nagelaten. Chris staat nog steeds bovenaan wat betreft verdenkingen via de app (21%), maar hij wordt op de hielen gezeten door Rik. Waar hij vorige week nog maar door 14% van de stemmers werd verdacht, sleept hij nu 20% van de stemmen binnen. Tja, dan moet je ook maar niet doen alsof je Chris volgt en uiteindelijk zelf fors zitten te mollen. Ik las vandaag trouwens nog een interessant artikel over nieuwslezers die ‘menselijker’ worden. Aanleiding is deelname van Rik ‘Seksbom’ van de Westelaken aan Wie is de mol? (ik mag trouwens hopen dat de gemiddelde tv-kijkende Nederlander het verschil wel weet tussen het presenteren van het journaal en het meedoen aan een spelletje, maar dat terzijde). Over iets anders: ik ben dolblij dat de zwarte vrijstelling er weer is! Dol-blij! Het is hoog tijd voor wat onderlinge irritatie en wantrouwen.

Aflevering 4: Macht

Zoals wel vaker bij Wie is de Mol? laat de speluitleg te wensen over. ‘Maak maar foto’s bij een paar toeristische attracties. Als jullie allemaal blij elkaar blijven, gaat het nooit lukken. Succes.’ Met kandidaten die eerst doen en pas halverwege de opdracht gaan nadenken, is dat een recept voor mislukking. Briefjes worden niet goed gelezen en opdrachten worden nauwelijks doorgegeven of uitgevoerd. Daar hoeft de mol verder niet veel meer aan te doen. Misschien is Art wel de mol…

Tijdens de foto-opdracht is vooral het team van Ajouad, Carolina en Rik verdacht. Zij zijn ervan overtuigd dat ze de opdracht al goed hebben uitgevoerd, ook al is al snel duidelijk dat er meer mensen zijn met minder dan twee tatoeages. Carolina zegt al snel nadat de foto is genomen dat ze door moeten lopen, want ‘we praten te veel’. Margriet leest op het bordje, maar ziet de bijnamen niet. Niemand die nog op het bordje hoeft te kijken. Vervolgens is het: ‘Kijk nou! Lees eens even!’ Alsof ze het eerder al ziet. Viktor is in deze opdracht ook verdacht. Want hoezo weet je niet meer wat je lievelingsstad is? Vreemd genoeg is Marlijn de enige die daar over doorgaat. Niemand anders neemt Viktor iets kwalijk, want hij is ‘de labrador van wie is de mol 2015’. Sowieso apart dat niemand over die foto begint, want iedereen die op die foto staat kan fout zijn. Ook Margriet, Marlijn, Rik en Carolina kunnen expres fout zijn gaan staan. Tot slot: Rik reageert niet op z’n bijnaam en hij wil meteen door. Dat is ook vreemd.

Na deze opdracht komt het penningmeestervraagstuk weer naar boven. Het zit Rik toch niet lekker dat Margriet hem te slim af is geweest. Hij wil graag ook penningmeester zijn, maar draait het zo dat hij wil dat er gerouleerd wordt. Carolina maakt het niet uit, van Margriet mag het ook best, maar uiteindelijk gebeurt er niks.

Dan de volgende opdracht. Het enige wat ze moeten doen is jokers, geld of een (zwarte) vrijstelling uit bakjes halen. ‘Kennis is macht’, zegt Art overduidelijk. Dat komt blijkbaar niet echt aan bij Victor, want hij stuit al snel op de bom en vertelt dat tegen iedereen. Zonder dat hij daar iets voor terugvraagt. But why?? Waarom Viktor? Waarom? Dat is heel dom. Maar ook weer handig omdat zo absoluut niemand je verdenkt.

Na deze opdracht zijn we getuige van de beste actie van het hele seizoen. Martine! Ik wist niet dat ze het in zich had. Als kijker weet je dat zij de zwarte vrijstelling niet heeft, maar zij zegt tegen de rest van de groep dat ze die wel heeft. Heer-lijk. Rik wil voor informatie over de test waarbij de zwarte vrijstelling wordt ingezet best een joker geven. Heeft Martine ineens het nieuwe Nederlandse sekssymbool aan het lijntje. Alleen in Wie is de Mol?.

En dan! Een feestje! Op Taprobane Eiland moeten de kandidaten de namen van 75 locals leren kennen. En dat doen ze verrassend goed. Marlijn en Margriet hebben een eigen systeem met associaties bedacht. Rik heeft helemaal zelf hetzelfde systeem bedacht. Goed bezig! Ajouad is ondertussen op zoek naar een vrouw. Hij trekt z’n eigen plan en gaat langzaam maar zeker alle vrouwen van het eiland af om ze eens goed in de ogen te kijken. Chris is het daar wel mee eens: ‘Jij moet gewoon alle vrouwen doen.’ Zuur dat er uiteindelijk geen geld in het laatje komt. Dan maar een vrouw.

En dan: schok! Art vertelt dat ergens op het eiland een foto van de mol hing. Iedereen wordt gek. Waarom hebben ze niet opgelet?! Waarom heeft niemand naar de foto’s gekeken?! Dat is niet zo gek hoor. Als je gevraagd wordt om op bepaalde dingen te letten, zie je andere dingen over het hoofd (kijk maar eens naar dit filmpje, vanaf 24 minuten).

Voor de test wordt nog eens duidelijk dat Martine Rik in d’r zak heeft. Doe mij ook zo’n jokerslaafje. Rik denkt dat hij Martine wel kan vertrouwen. Muhahahaha! Waarom hij Marlijn een joker geeft, is mij een raadsel. Maar ik begrijp wel vaker niks van mannen.

Dan de executie. Art vertelt dreigend dat er toch echt iemand uit moet deze keer. Als hij het over de vrijstelling heeft, kijkt Margriet naar beneden, beweegt ze heel veel en trekt ze rare gezichten. Kunnen we dat als teken zien dat zij niet de mol is? Want dat ze heel ongemakkelijk wordt als ze moet liegen? Of is dat weer een mooie molactie?

Deze executie betekent het einde van de bromance van Chris en Ajouad. Dat vind ik oprecht jammer. Ajouad was toch wel één van m’n favoriete kandidaten. Chris is in tranen. In het dagboek van de Mol na aflevering 4 staat ‘Ajouad, Vriend, ik ga je missen.’ Dat zou wel een heel overduidelijke hint zijn richting Chris. En waarom is ‘vriend’met een hoofdletter geschreven? Vreemd vreemd.

Als één ding duidelijk is, is het dat ik een slechte kandidaat zou zijn. Ik zou spreiden tot in het einde der tijden en iedereen weet dat je daar niet ver mee komt. Hopelijk vliegt er volgende week iemand die ik verdenk uit, dan krijgen m’n verdenkingen misschien wat meer richting.

Afvaller aflevering 4: Ajouad

Wie is de mol?: Carolina

Quote van dag: ‘Nice to meet you, washandje.’