Een dag later dan gebruikelijk, was daar vanavond aflevering 5 van Wie is de Mol? Na een dag lang van allerlei kanten slechte grappen over de geschrapte uitzending te hebben gehoord (zoek naar een willekeurige tweet met ‘Rik’ ‘de mol’ en ‘NOS’ en voeg die hier in) en weer eens aan het hoge dorpspomp-gehalte van Twitter herinnerd te worden, is het prettig dat we weer gebroederlijk voor de tv kunnen zitten. Fijn dat we weer even kunnen vluchten naar de wereld van Wie is de Mol?, waar het verdienen en laten verdwijnen van geld de grootste zorg is.

Auteur: Lisa van Rens

Groepsfoto aflevering 5Zoals je inmiddels gewend bent: een rondje verdenkingen. Al die ‘grappen’ ten spijt, lijkt Rik toch steeds meer de verdenking op zich te laden. Maar liefst 26% van de mensen die stemmen via de Wie is de Mol-app verdenkt hem ervan het molletje te zijn. Chris volgt op gepaste afstand met 19% van de stemmen. We zijn die actie in het vliegtuig nog lang niet vergeten mannen.

Overigens weiger ik te geloven dat Chris de mol is. Vanaf het moment dat bekend werd dat Chris Zegers mee zou doen aan dit seizoen van Wie is de Mol?, verdenkt half Nederland hem. Ik kan niet uitdrukken hoe ontzettend RUK ik het zou vinden als hij daadwerkelijk de mol blijkt te zijn. Dat betekent dat de makers van het program niets beters meer konden bedenken dan een overduidelijke mol. De teleurstelling zou groot zijn… Maar zo ver is het nog lang niet. En we gaan nog niet naar huis, nog lang niet, nog lang niet! Al gaan de kandidaten deze aflevering wel post bezorgen in Nederland.

Aflevering 5: Schaalvergroting

Het is dan toch eindelijk zo ver: er komt een nieuwe penningmeester! Rik brengt het voor de zoveelste keer ter sprake, ‘het hangt al dagen boven de lucht’, en nu mag hij dan eindelijk de penningmeester zijn. Nu kan hij in vrede sterven. Het geld wordt eindelijk geteld en Margriet vertelt simpelweg dat ze €200 uit de pot heeft gehaald. Ik had het gevoel dat ze het daarbij wilde laten, maar Martine vertelt uitgebreid over het briefje van de mol. Marlijn: ‘Nee, nee, ik heb geen briefje van de mol gekregen.’ Het is voor iedereen wel duidelijk dat ze liegt, want Rik weet te vertellen dat ‘anderen’ ook een briefje hebben gehad. Wie anders dan Marlijn zou hem dat vertellen?

Opdracht 1: Carolina en Marlijn moeten met Art mee, omdat ze er zo stralend uit zien vandaag. Vreemde reden. Er moet een andere reden achter zitten. Wat precies, dat is mij een raadsel. Misschien dat een van die twee de mol wel is. De twee dames moeten de rest van de groep rondleiden in de Weherahena tempel en ondertussen geld of jokers verdienen. Uiteraard gaan ze voor jokers. Iedereen wil jokers. Carolina en Marlijn zuigen vrijwel alles uit hun duim, Rik ziet alles wat Marlijn doet over het hoofd.

Tijdens deze opdracht zien we dat Marlijn een verdomd goede actrice is. Ze speelt heel goed de rondleidende schooljuf. Voor de camera is ze stiekem aan het giechelen als ze de eerste joker heeft gepakt, maar ook dat lijkt me toneelspel. Zodra ze met haar gezicht naar de anderen staat, is ze weer de rust zelve. Goeie actrice die Marlijn. Opvallend hier ook is dat Carolina een beetje op de achtergrond blijft. Ze laat Marlijn het woord doen en zorgt alleen af en toe voor chaos.

Aan het eind van de opdracht kunnen Margriet, Viktor, Martine, Chris en Rik nog geld verdienen. Maar… ze kunnen ook de vier jokers van Carolina en Marlijn wegspelen. Dat doen ze natuurlijk! Margriet kijkt nog even fijn verontwaardigd als Marlijn zegt dat ze voor het geld moeten gaan. Uiteindelijk zijn er geen jokers en is er geen geld. Rik en Chris willen na twee weggespeelde jokers voor het geld gaan, maar de drie anderen zijn heel stellig dat ze de jokers weg willen spelen. Dan durf ik als mol ook wel te kiezen voor geld.

Jij pakt jokers en wij moeten wel voor geld gaan? Ja daaaaaag!
Jij pakt jokers en wij moeten wel voor geld gaan? Ja daaaaaag!

Opdracht 2: schatgraven! De droom van iedereen die ooit een piratenfilm heeft gezien (ook al was het Pippi Langkous in Taka-Tukaland). Iedereen krijgt twee vragen van Art. Als ze de vragen naar waarheid beantwoorden, vergroten ze de kans op een beloning. Welke beloning wordt niet duidelijk. Iedereen beantwoordt een vraag goed en een fout. Alleen Martine beantwoordt twee vragen fout en Chris beantwoordt twee vragen goed. Er zijn echter verschillende mensen die ‘niet meer weten’ wat ze beantwoord hebben. De kandidaten weten niet wie gelogen heeft en wie niet, dus dat is jammer. Chris doet hier nog wel een vreemde uitspraak: ‘Prima als mensen denken dat ik Marlijn verdenk. Zij is immers niet de mol.’ Hoezo niet? Waarom stem je dan op haar? Vreemd Chris, heel vreemd.

Op dag 10 gaan de kandidaten voor opdracht 3 ‘terug naar Nederland’. Op het Madugangameer is Nederland nagebootst en er moeten pakketjes opgehaald en bezorgd worden. Chris wil wel in z’n eentje. Tijdens de opdracht heerst er op de verschillende boten chaos. Martine en Marlijn hebben niet dezelfde tactiek. Martine wil niet door de porto praten als andere mensen aan het praten zijn. Marlijn wil snel de porto hebben. Viktor en Carolina gaan ‘Straight ahead to Den Bosch!’

In deze opdracht is één doos niet goed in Geldrop terechtgekomen. Het ligt voor de hand dat die in de boot bij Margriet en Rik ligt, omdat hun boot het vlot van Klutsdorp vernielde. Martine verziekt het contact een beetje, omdat ze ‘niet door anderen heen wil praten’, maar ook Marlijn doet ook gek. Zij stopt alle dozen in de boot, zonder goed naar de codes te kijken.

Dan het moment voor de test. Martine krijgt een vrijstelling van Rik! He dumb! Hij gelooft Martine op d’r blauwe ogen en gaat ervan uit dat ze nog steeds een zwarte vrijstelling heeft. Zonder de vrijstelling te zien. Rik en Martine hebben dus sowieso allebei nog een joker. Apart aan de test vind ik dat er een vraag naar Martine is. Er wordt een vraag gesteld over het hosselen met zwarte vrijstellingen en jokers. Dat lijkt me een aparte vraag, want maar twee mensen (of, als ze hun vriendjes in vertrouwen hebben genomen: vier) weten het antwoord op deze vraag.

En dan de executie. Viktor vliegt eruit. Zonde, vindt iedereen. ‘Hij was nog de enige leuke eigenlijk’, aldus Chris. Goed gezien. Zo zie je maar: als je maar lang ‘leuk’ blijft, kom je niet ver. Behalve Chris. Hmmm… het lijkt me duidelijk dat Viktor eruit is gevlogen, omdat hij nog steeds aan het spreiden is. Ik zou als kandidaat tot mislukken gedoemd zijn. Ik verdenk op dit moment alle vrouwen. Allemaal. Omdat ik deze aflevering weinig heb gezien van Margriet, blijf ik op Carolina zitten. Maar houd die vrouwen in de gaten, ik zeg het u! (Als Rik of Chris uiteindelijk toch de mol blijkt te zijn, kom ik de rest van het jaar m’n huis niet meer uit).

Volgende week krijgt Rik een briefje van de mol. Het mag nu wel een keer afgelopen zijn met al die jokers hoor.

Afvaller aflevering 5: Viktor

Wie is de mol?: Carolina

Quote van de dag: ‘Ik ben de mol niet. Je bent veilig, echt hoor.’