Molloten aantreden! Seizoen 15 van Wie is de Mol? is officieel begonnen! Nouja, voor echte molloten is het al lang geleden begonnen, bij de bekendmaking van de deelnemers, locatie en groepsfoto. Maar nu is het écht aan. Tien weken lang kunnen we ons weer een uur per week vergapen voor de tv, om daar vervolgens de rest van de week over te praten bij het koffieapparaat, op Twitter en natuurlijk op de verschillende Wie is de Mol?-fora. It’s the most wonderful time of the year.

Auteur: Lisa van Rens

groepsfoto widmBegin vorig jaar schreef ik al eens over WIDM. Ik kijk al jaren, maar ben ook al jaren passieve kijker: alleen de afleveringen op tv, geen radiohints, geen forumbezoek, geen Twittersearch en al helemaal geen uitspraken over wie ik verdenk. Die tijd is voorbij. Ik moet met de billen bloot.

Eerst is het tijd voor een bekentenis: ik kijk passief omdat ik een watje ben, een slechte verliezer. Dat moment waarop jouw Mol eruit vliegt. Weken heb je verkondigd dat je zeker weet dat iemand de Mol is. Alle aanwijzingen zijn aanwezig en je bent ongemerkt in een gigantische tunnelvisie terechtgekomen. Tot dat moment waarop jouw Mol z’n spullen moet pakken. Niet alleen een afgang voor de kandidaat, maar ook voor jou. Of voor mij, in dit geval.

Ik geef toe: om gezichtsverlies te voorkomen, heb ik me de afgelopen jaren als een passieve idioot gedragen. Op de vraag: ‘Wie denk jij dat de Mol is?’ gaf ik het zaaddodende antwoord: ‘Ik weet het niet, ik gok al jaren niet meer, want ik heb het toch altijd fout.’ Bij dezen wil ik graag m’n excuses aanbieden aan iedereen in m’n omgeving die ik de laatste jaren met deze onzin om de oren heb geslagen.

Dit vijftiende seizoen gaat het roer om. Ik ga en plein public m’n eigen Mollenboekje bijhouden, hier op Incognitief. Elke week verschijnt hier, luttele ogenblikken na de uitzending, een stukje van mijn hand met mijn visie op Wie is de Mol? en natuurlijk elke week antwoord op de vraag: Wie is de Mol? Vandaag aflevering 1: ‘Lezen en schrijven’ (zie hier voor de recaps van aflevering 2,  aflevering 3, aflevering 4aflevering 5aflevering 6aflevering 7aflevering 8 en aflevering 9).

Aflevering 1

Net voor de eerste aflevering wordt de special ‘Niets is wat het lijkt’ nog een keer uitgezonden op NPO3. Daarin zien we dat het nog niet zo makkelijk is om de mol te zijn. Al wisten we dat na vorig jaar ook al (sorry Susan, maar een mol die alleen maar opdrachten kan saboteren als anderen steken laten vallen, is geen goede mol). Jammer trouwens dat ze voor die special alleen maar de bekende Nederlanders hebben geïnterviewd en niet de onbekende deelnemers van de eerste paar seizoenen. Gemiste kans AVROTROS.

Maargoed. Aflevering 1 dus. Dit seizoen is WIDM neergestreken in Sri Lanka. De deelnemers van dit seizoen zijn: Rik van de Westelaken, Marlijn Weerdenburg, Evelien Bosch, Pieter Derks, Chris Zegers, Carolina Dijkhuizen, Ajouad El Miloudi, Martine Sandifort, Viktor Brand en Margriet van der Linden. De eerste twee dagen blijft de groep in Colombo, de grootste stad van Sri Lanka. Vooraf kondigde Art al aan dat de mol meteen in de eerste aflevering voor de aanval kiest. Dat blijkt wel als we zien dat in twee hotelkamers kaartjes van de mol neergelegd worden.

Het opvallendste dat in deze aflevering gebeurd is, is dat Ajouad meteen de Sri Lankaan vindt die de twee vrijstellingen op zak heeft. Dat Chris automatisch denkt dat hij er daar één van krijgt (wat denk je zelf Chris? Je doet niks en krijgt een vrijstelling. Dat klinkt plausibel). En dat Ajouad die vrijstellingen aan Art (en de rest van de groep) laat zien. Waarom laat-ie die vrijstellingen zien? Het kan een foutje zijn, maar het zou ook mooi zijn als het wel een bewuste move is. Iedereen is boos op Chris, omdat hij wist dat Ajouad de vrijstellingen had en daar niets van zei. Niemand die nog denkt dat Ajouad de mol is. ‘Eitje cookie.’

Dan het hotel. Daar krijgen Viktor en Marlijn en Martine en Margriet bericht van de mol. Viktor en Marlijn hebben elk een joker, Margriet en Martine gaan proberen de keuze voor de penningmeester te beïnvloeden. ‘Voor wat hoort wat’, we gaan het (hopelijk) volgende week zien, als ze eindelijk wat geld in de pot krijgen.

Opdracht 2, in een voormalig politiebureau. ‘Voormalig’ doet het altijd goed. Lege gebouwen, waar al jaren niemand is geweest. In deze opdracht gaat alles mis. Niemand heeft overzicht, ze staan met z’n vieren of vijven in de controlekamer. Mensen rennen als een kip zonder kop rond, Chris loopt in z’n eentje door het pand en Rik van de Westelaken, die al jaren bij de tv werkt, kan niet een stekker in de camera stoppen. Dat kan ik zelfs.

Het is na zo’n eerste aflevering lastig wat te zeggen over de identiteit van de mol. Iedereen doet rare dingen. Evelien zegt dat ze nachtblind is, Marlijn heeft een eenzijdig bondje met Rik, Chris schijnt ‘I am Mol’ op z’n shirt te hebben staan en Ajouad schopt een camera om. Mensen die zichzelf verdacht willen maken en een mol die onder de radar probeert te blijven.

Ik ga de vreemde acties maar bij elkaar optellen. Margriet van der Linden doet raar. Op het station laat ze Viktor de foto’s van de reizigers op het begin niet zien en als hij verder wil kijken, zegt zij dat ze de andere kant op moeten (maar misschien is ze gewoon assertief en gewend haar zin te krijgen). Ze sjort aan de kabels, de camera’s vallen uit, maar niemand kijkt naar Margriet, want die is in de controlekamer. Achteraf is ze boos dat niemand de controle hield, maar die gaf ze zelf al vrij snel uit handen. Terwijl we bij de eerste opdracht hebben gezien dat ze heel overtuigend en assertief kan zijn als iemand iets niet doet op de manier waarop zij dat graag zou zien.

De komende week kunnen we ons druk maken over de vraag waarom het scherm niet helemaal groen is. Het was altijd mooi, schermvullend groen. Waarom ziet er nu uit alsof een kind met Paint heeft gespeeld? Ook kunnen we onze nagels verven in de kleuren die Carolina gebruikte: groen – van het groene scherm dat ze altijd te zien krijgt – en zwart – van de aarde waar de mol graag in graaft.

Afvaller aflevering 1: Pieter Derks

Wie is de mol?: Margriet van der Linden

Quote van de dag: ‘Do you have an envelop for us?’

Lees ook onze andere recaps van Wie is de Mol? 2015: aflevering 2, aflevering 3 en aflevering 4.