Houdt het dan nooit op?! Aflevering 7 en ik zit totaal verstrikt in allerlei complottheorieën. Probleem, zoals ik vorige week al zei, is dat ik iedereen verdacht vind. De diverse fora bieden geen hulp: elke theorie is geloofwaardig. Ja: ik vind ook dat Rik wel heel gul met z’n jokers strooit en ja: Chris zit wel vaak op sleutelposities. Maar ik zit ook nog steeds in m’n eigen tunnelvisie der vrouwen. De drie dames met ‘M’ als voorletter. Pfff… Hopelijk brengt aflevering 7 wat meer duidelijkheid.

Auteur: Lisa van Rens

groepsfoto aflevering 7Het uitgebreid bespreken van de verdenkingen van Wie is de Mol?-kijkend Nederland is vanaf nu eigenlijk niet meer zo interessant. Hoe minder kandidaten, hoe meer de stemmen verdeeld zijn natuurlijk. Rik staat in ieder geval nog steeds aan de leiding.

Laten we ons in plaats daarvan eens richten op de verdenkingen van de kandidaten. Carolina zat op Chris, Margriet en Martine, maar heeft – naar eigen zeggen – te veel gegokt. Dat kan overal fout zijn gegaan dus. De meest recente verdenkingen:

Chris: Margriet (aflevering 6);

Margriet: Chris, Marlijn en Rik (aflevering 6);

Marlijn: Chris en Margriet (aflevering 5);

Rik: Chris en Margriet (aflevering 5);

Martine: Rik (aflevering 5).

Chris is zo te zien favoriet. Verder zijn het de duo’s die gelijk stemmen: Martine en Margriet zijn Riks actie in het vliegtuig nog niet vergeten en Marlijn en Rik vinden Margriet bloedirritant eh… -verdacht. Het zegt ons natuurlijk helemaal niks. De mol kan zomaar zeggen dat hij op iemand stemt en gewoon lekker de test op zichzelf invullen (hè Margriet), maar het is wel handig om dit nog even op een rijtje te zetten.

Aflevering 7: Spoorloos

De aflevering begint met schitterende landschapsbeelden. Een waterval, groene velden, theeplantages: alles wat je je bij Sri Lanka voorstelt. En alleen maar lachende mensen. Dat vindt Margriet verdacht, speurneus die ze is. Zodra de kandidaten aankomen in Nuwara Aliya, een bergdorpje waar je je in koloniale tijden waant, laat Chris even zien waarom hij reisprogramma’s presenteert. Hij kan heel goed teksten uit de Lonely Planet voordragen. Niet lang daarna laat Rik zien dat zijn credo ‘jokers ain’t a thing’ is, want hij geeft weer een joker weg. Move over Dieuwertje Blok, er is een nieuwe presentator van het Sinterklaasjournaal.

In de eerste opdracht gaan de kandidaten de trein in. Ze starten op het treinstation van Bandarawela en gaan reizen via de panoramic route. Die naam heeft de route niet voor niets, want het is een mooie route. Elke kandidaat kiest een koffer waar de Singalese naam van een station van de panoramic route op staat. Bij elk station mogen ze de betreffende koffer openmaken en moeten ze de vraag beantwoorden die daarin zit. Het is niet helemaal duidelijk of de koffers mee moeten of dat die ergens achter mogen blijven. Margriet pakt als eerste de laatste koffer. Ideaal om de boel te verpesten.

Tijdens de opdracht zijn Chris en Rik heel enthousiast. Ze springen steeds de trein uit en vragen aan allerlei mensen de antwoorden op vragen. Martine en Margriet doen tijdens deze opdracht vrij weinig om de vragen goed beantwoord te krijgen. Moeten we de fanatiekelingen dan maar vertrouwen? Natuurlijk niet!

Rik zegt in de biecht dat hij zich al vrij snel realiseerde dat hij het misschien fout had bij de vraag over de monniken. Waarom zegt hij daar niks over? Marlijn oppert een paar keer dat ze de koffers achter moeten laten. Als we Chris’ theorie volgen dat het geld in de koffers zit, kunnen ze geen geld vinden als de koffers niet in de juiste wagon staan. Het geld zou dan wel heel snel uit de koffers gehaald moeten worden om alsnog in de wagon terecht te komen. Want Art zei dat het geld wel in de coupé zat. Over Chris gesproken: waar was hij tijdens de zoektocht naartoe verdwenen? Waarom sloot hij zich op in de wc? En hij zegt, zodra Marlijn voorstelt de koffers op het station achter te laten, dat hij dat een goed idee vindt…

Geen geld in de pot. Chris denkt dat Margriet heeft gezegd dat de koffers op het perron moesten blijven. Rik zegt: ‘Misschien zien we later, op televisie wel terug dat de envelop voor het grijpen lag.’ Dat zou niet de eerste keer zijn.

Ligt het geld soms hier???
Ligt het geld soms hier??? Of zal ik het gewoon onder de bank laten liggen?

De volgende dag, tijdens het ontbijt, loopt de spanning op. Rik wil graag van Chris weten wat hij en Carolina in aflevering 6 op het strand te bespreken hadden. Chris gaat dat niet vertellen en is ook niet onder de indruk van Riks move. Nauwelijks bijgekomen, gaat Margriet aan het toneelspelen. Het is meteen duidelijk waarom ze geen actrice is. Of doet ze dit expres, zodat mensen denken dat ze niet kan acteren? Chris trapt ook hier niet in, maar laat niets merken. Waarschijnlijk gelooft Rik er ook niks van, want hij zet tijdens de executie lekker zijn joker in. Maar daarover later meer.

Voor de tweede opdracht gaan de kandidaten naar het dorp Pundulu Oya. De dorpelingen gaan stemmen op degene van wie ze denken dat hij de mol is. Hier is €2000 te verdienen als ze stemmen op een kandidaat en €2000 te verliezen als de dorpelingen stemmen op de mol. Ze hebben een kwartier campagnetijd. Rik loopt rustig rond, doet niet heel veel moeite zo lijkt het. Marlijn gaat de mensen toezingen, dat heeft ook weinig effect. Martina roept haar naam, Chris rent en springt door het dorp, leert een woordje Tamil spreken en wint zo de harten en stemmen van de Tamils. Het is wachten tot de laatste aflevering of er geld in of uit de pot is.

Margriet krijgt hier speciale aandacht. Zij heeft geen stemmen gewonnen, maar heeft er persoonlijk voor gezorgd dat het hele dorp de rest van het jaar nachtmerries heeft. ‘Look at my face! Look at my face! Remember my face!’ Tot in het einde der tijden. Ook haar speech is schitterend: ‘Sometimes it’s very good to be bad.’ Amen. Ondertussen begint Marlijn weer een kinderopvang en zingt ze als eerste het nummer ‘Ain’t no sunshine’ (verwijzing naar de titel ‘Spoorloos’?).

Loooook atttt myyyyy faaaaaaace!
Loooook atttt myyyyy faaaaaaace!

Dan de test. Rik krijgt een bezoekje van Art met een interessant aanbod: nog meer geld uit de pot voor een kans op een groepsvrijstelling. Rik kiest de middenweg: voor €750 mag hij kiezen uit drie enveloppen; twee groene en één rode. Nogmaals geld uit de pot door Rik. Verdacht hoor. Als kandidaat wil je in dit stadium natuurlijk niet dat er nog meer kandidaten in het spel zijn. Het is natuurlijk best verdacht dat hij weer €750 uit de pot haalt. Maar hij zegt dat hij zelf twijfelt over zijn test en dat hij dus voor een vrijstelling voor de groep gaat. Dat de rest dan ook meegaat, is mooi meegenomen.

Hoe zijn de stemmingen gelopen:

Marlijn: Margriet en Chris, twijfelt aan Rik.

Martine: Rik en Chris, neigt naar Chris.

Chris: Margriet.

Margriet: Rik.

Rik: ??

Bij de executie wordt duidelijk dat Rik een groene envelop heeft getrokken. Iedereen is door. Margriet kijkt op de tweede rij blij, maar niet opgelucht dat ze een ronde door is. Ze kijkt eerder blij dat er weer geld uit de pot is. Martine lijkt wel echt teleurgesteld over het verspilde geld. Of is dat ook toneelspel?

Op het eind zorgt Rik er nog even voor dat niemand er ooit achter komt dat hij €750 heeft betaald voor twee jokers. Daar komen geen vragen meer over. Mooi zo. Verder ziet het ernaar uit dat er volgende week weer een spannende opdracht is. Iets zegt me dat kandidaten dan niet op de foto mogen staan (in tegenstelling tot een eerdere opdracht, toen ze juist wel op de foto moesten). Hopelijk wordt er dan ook weer iemand naar huis gestuurd.

Afvaller aflevering 7: Niemand

Wie is de mol?: Chris of toch Margriet? Als de kandidaten mogen spreiden, mag ik dat ook.

Quote van de dag: ‘Alleen maar lachende mensen. Misschien moet dat van een bureautje, maar ik denk het niet.’