De meeste mensen maakt het geen moer uit, al houden ze als het puntje bij het paaltje komt waarschijnlijk het meest van korte. Er zijn echter ook mensen die meer van de lange variant houden. Ze zijn ook in meerdere varianten te vinden: hard of zacht, met gevoel of juist heel mechanisch. Ik kan ze wel waarderen, al maakt de lengte me over het algemeen eigenlijk niet zo uit. Het grootste nadeel van die lange is, dat je ze eigenlijk nooit op de radio hoort. Lang niet iedereen heeft liefde voor lange liedjes.

 Auteur: Niels Beerkens

Op de radio zijn ze niet zo vaak te horen, maar in het wild kom je ze nog weleens tegen. Verstopt op een album tussen de rest van de songs of tijdens een zoektocht door YouTube. Het zijn meestal ook niet de meest voor de hand liggende popartiesten die er eens even een episch meesterwerk van boven de tien minuten uitgooien. Ik kan en wil me de horror van een Gerard Joling-nummer van 12 minuten niet voorstellen. Uiteraard is het commercieel niet interessant voor veel radiozenders om lange nummers in de programmering op te nemen, maar ik vind dat er wel wat meer liefde voor lange nummers vanaf kan. En met lange nummers bedoel ik echte nummers. Geen puur instrumentaal gepriegel of een ellenlange aan elkaar gemixte electroset (anders moet zo’n DJ meerdere malen per optreden op play drukken). Bovendien kunnen radio-DJ’s best eens wat anders draaien dan “Paradise by the Dashboard Light” als ze een peukenpauze willen. Waarom moeten we aan de lange songs? Drie redenen:

  1. Lange liedjes halen het beste in een muzikant naar boven

Elke muzikant heeft zijn kwaliteiten, en net als bij een gesprekspartner komen de tekortkomingen pas tevoorschijn als je al een tijdje met elkaar in gesprek bent. In een liedje van pakweg drie minuten kun je al je kwaliteiten proppen zonder dat je tekortkomingen aan het licht komen. Net als dat je tijdens wat korte small talk een goede indruk van iemand kunt krijgen en er pas tijdens een lang gesprek achterkomt dat je gesprekspartner bijvoorbeeld alle cd’s van Twarres heeft of dat hij de viandel de vieste snack ever vindt. Madness! Het kan verkeren. In een langere song moet een muzikant je een stuk langer geïnteresseerd houden, dus zal hij alle registers open moeten trekken om je aandacht erbij te houden. Een goede artiest weet een goede lange song in elkaar te knutselen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aJN8HJOVL3A]

  1. Lange liedjes zijn fucking episch

Als je van een beetje theater houdt zijn lange liedjes waarschijnlijk wel je ding. Veel lange liedjes kenmerken zich door een langgerekte spanningsopbouw, inclusief epische intro en knallende finale. Vaak wordt er ook nog een verhaal verteld door de zang, waardoor je bijna een soort hoorspel krijgt. Een goeie lange epische track roept hetzelfde fuck yeah!-gevoel op als een hele Star Wars film zonder Jar Jar Binks kijken van begin tot eind. Zodra het is afgelopen heb je het idee dat je zojuist iets episch hebt ervaren. Het mooie van lange liedjes is dat ze toch weer net wat korter zijn dan een speelfilm, dus je kunt dat fuck yeah!-gevoel meerdere keren op een avond oproepen.

  1. Lange liedjes zijn een trip

Mijn laatste argument is tweeledig, daar lange songs grofweg in twee soorten zijn op te delen: de ondanks-de-lengte-toch-straight-to-the-point-songs en de dit-nummer-duurt-zo-lang-omdat-we-er-de-hele-tijd-tussendoor-jammen-songs. Daar waar classic rock en heavy metal acts vaak van de eerste categorie zijn, produceren progrock en zijn immer bedwelmende neefje psychedelische rock vaak nummers in de tweede categorie. Waar je bij songs uit de eerste categorie een bewuste reis van begin tot eind van het nummer maakt, beland je bij songs uit de tweede categorie in een heel ander soort trip. Ook zonder geestverruimende middelen kun je al een heel interessant kwartier doormaken als je lekker op de bank gaat liggen en je laat meevoeren door een jam van pak ‘m beet The Grateful Dead of Van Der Graaf Generator.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gDVpGqjOLlE&list=PLfxU6k9BnmJp35sIl41qI69XfzU9uNwiE]

Ik hoop dat na het lezen van dit stuk er weer wat meer mensen vervuld zijn met liefde voor het lange lied. En voor degene voor wie lengte nog steeds een probleem is, hier nog een leuk alternatief, dat je wat vaker per uur kunt beluisteren: