Het is ons bijna ontgaan: onze podcast van afgelopen zondag, over opmerkelijke carrièreswitches, was de veertigste. De Incognitief-redactie zit natuurlijk stampvol popcultuurveelvraten die met liefde over obscure muziekcarrières, de verslavingen van Connie Palmen en pijnlijke ervaringen uit hun jeugd praten. Nog liever laten we ons inspireren door mensen die soms al tien jaar niets anders doen. Hier volgen zes podcasts op film- sport- en televisiegebied waarvan wij vinden: als je de Incognitief-podcast leuk vindt, dan vind je deze ook leuk. 

Auteur: Nils Hermans

Film

Kermode & Mayo Film Review

Al tien jaar lang de beste radioshow op het gebied van films en het vlaggenschip van BBC Radio Five Live. Iedere week een podcast met in het eerste uur een interview met een bekende acteur/regisseur en het tweede uur reviews van alle nieuwe films. Podcast extra’s bestaan uit lezerspost en vaak nog één of twee bonusreviews van kleinere films. De show genereerde internationale bekendheid nadat Mark Kermode in 2007 in een tien minuten durende rant afrekende met Pirates of the Caribbean: At World’s End. Inmiddels worden shows ook vaak op locatie opgenomen (in een schouwburg of café) en mag het programma zich het best beluisterde entertainment-radioprogramma van heel Engeland noemen.

MovieInsiders

Nederlandse podcast waarin wekelijks door twee filmfanaten een nieuwe film wordt besproken. Naast een kritische recensie is er in een negentig minuten durende podcast vaak ruimte voor bijbehorende filmmuziek en een verdiepingsdiscussie n.a.v. het thema van de film. Vaak wordt de grootste nieuwe release van het moment kritisch door de mangel gehaald, maar af en toe is er een uitstapje naar een ‘klassieker’ en wordt besproken in hoeverre de film de tand des tijds heeft doorstaan. De MovieInsiders hebben hun eigen blog en podcasten onder de vleugel van MovieScene, één van de belangrijkste Nederlandse sites op het gebied van filmkritiek.

Sport

Benefoot Podcast

Wekelijkse Engelstalige podcast van ongeveer een uur over de Nederlandse en Belgische voetbalcompetitie. Bloggers en journalisten Peter McVitie (naar Nederland verhuisde Schot) en Michiel Jongsma (o.a. The Guardian) bespreken transfers, spelers en sleutelwedstrijden in de Eredivisie en Belgische Jupiler League.

Football Weekly

Wekelijkse Engelstalige podcast van The Guardian. Iedere maandag verschijnt een podcast van een uur, met op donderdag gedurende het seizoen ook Football Weekly Extra, een aanvullende podcast. Football Weekly bedient vooral een Engels publiek, waardoor de focus op het Engels voetbal ligt (van Premier League tot League 2, het vierde niveau). Presentator James Richardson en producer Ben zijn er iedere aflevering bij, aangevuld met Guardian-journalisten of correspondenten als Sid Lowe (Spanje-correspondent en auteur van Fear and Loathing in La Liga), Rafa Honigstein (Duitsland-correspondent) en de eerder genoemde Michiel Jongsma (Benelux-correspondent). Licht van toon, maar dankzij toonaangevende journalisten in het panel ook inhoudelijk sterk.

Televisie

Firewall & Iceberg en Talking TV with Ryan and Ryan

Twee televisiepodcasts met allebei een iets ander smaakje. Firewall & Iceberg is een wekelijkse podcast door Hitfix-televisierecensenten Dan Fienberg en Alan Sepinwall. Dan is chagrijnig en Alan is een positivo, dat is zo ongeveer de rolverdeling in de Firewall & Iceberg podcast. De gemiddelde aflevering duurt ongeveer één tot anderhalf uur en bevat vooruitblikken op aankomende nieuwe series, lezersmail en besprekingen van grote drama’s als Mad MenTalking TV wordt geproduceerd door Huffington Post-recensent Maureen Ryan en freelancer Ryan McGee. Waar Fienberg en Sepinwall in hoog tempo door een flinke lijst aan onderwerpen heen gaan, richten Ryan en McGee zich op doorgaans maximaal vier televisieprogramma’s, om die vervolgens compleet uit te diepen.

A Storm of Spoilers

Behalve algemeen geblaat over televisie staat het internet ook nog vol tv-podcasts die zich uitsluitend richten op één televisieprogramma. A Storm of Spoilers richt zich op het Game of Thrones-publiek dat de boeken al gelezen heeft of, zoals ik, maling heeft aan spoilers. Van de drie presentatoren kennen Joanna Robinson (Vanity Fair) en Neil Miller (Film School Rejects) de boeken van haver tot gort en is Dave Gonzales (Latino Review) zo iemand die de Game of Thrones-wiki uitgelezen heeft. Voor degenen die het interessant vinden om intelligente mensen over verfilmingen en adaptaties te horen praten is A Storm of Spoilers zeker de moeite waard. Mocht je wél Game of Thrones-discussie willen, maar géén spoilers? Dan is Joanna Robinsons andere project A Cast of Kings beter geschikt.

Afbeelding: © Fighting in the War Room