Het kwik loopt weer langzaam richting de aangenamere regionen, de BBQ kan weer afgestoft worden en de terrasjes zitten elke avond weer een beetje voller…de zomer komt er weer aan! Hoewel er geen sportevenementen of feestdagen zijn om een liedje aan te verbinden kan een echte zomerhit natuurlijk niet ontbreken. Wat maakt een echte zomerhit? We zetten het even voor je op een rijtje zodat je alvast in de zomerse sferen kunt komen.

Auteur: Niels Beerkens

Een mespuntje met zomerse woorden

In een echte zomerhit zit het woord ‘zomer’ (of meestal het Engelse ‘summer’). Hoe weet je anders immers dat je naar een zomerhit aan het luisteren bent? Als ‘zomer’ nog niet genoeg is zijn er altijd nog de woorden ‘zon’ of ‘strand’, want je kunt je perfecte zomer natuurlijk niet doorbrengen bij de Noorse Fjorden, op wandeltocht door de Schotse Hooglanden of gewoon in je caravan op de Hollands gezellige camping ‘het Pispaaltje’. Geen beach party, geen zomer.

Variatie tip: Espanol!

Als bovenstaande niet klopt, komt het omdat de betreffende artiest er nog een schepje bovenop heeft gedaan en het hele nummer in het Spaans heeft ingezongen! Als er een overtreffende trap voor beach party is, is het Spanje. Bij aan Spanje gerelateerde feesten denken we sinds vorig jaar natuurlijk allemaal aan 5-1 (haha Iker), maar voor deze legendarische match stond Spaanse feesten gelijk aan zomers vertier, zonnige taferelen met tapas, Corona’s of Mental Theo op Ibiza. Ondanks dat meer dan de helft van de luisterende oren op deze aardkloot geen idee heeft wat de zingende matadors allemaal uitkramen, weet iedereen wat ze bedoelen: zomer, zon, zee, feest! Toch?

Een snufje toeters!

De kopersectie van het orkest weet kleur te geven aan muziek in alle soorten en maten, maar in de zomerhit weet hij zich toch bovengemiddeld vaak te profileren. Ook als er in de betreffende song niet buitensporig over de zomer wordt gezongen, krijg je toch die zomerse vibe als je luistert. Mijn vermoedens zeggen dat onbewuste kennis van deze klassieker er iets aan bijdraagt. Ik blijf het een vreemd fenomeen vinden, gezien ik zo geen ander instrument kan bedenken dat typerend is voor een nummer voor een bepaalde tijd van het jaar. Wat is een typisch kersthit-instrument? Geen idee. Wat is een typisch zomerhit-instrument? Trompet!

Een eetlepeltje douchebag

Uiteraard is er ook iemand het gezicht achter de nieuwe zomerhit van dit jaar. Meestal is het echter het soort persoon waar in Amerika de term douchebag is uitgevonden. Dit betekent niet dat het de next Joffrey Baratheon is, maar wel een beetje een nikszeggend irritant persoon. Zomerhitjes zijn meestal van artiesten waar je van tevoren nog nooit van had gehoord of waar je wel van had gehoord, maar nog nooit iets écht noemenswaardigs hebben bijgedragen aan de muzikale wereld. Uit het niets komt er een of andere dude met een zonnebril even pochen dat hij een geniaal leven heeft met chicks en party en een hele zomer vrij heeft. I get it. Ik heb geen bikini babes, geen party en veeeeeeeel minder vakantie-uren dan jij, supertof. Het is dat je een catchy zomernummer hebt gemaakt, anders had je een schop verdiend. (Jaloezie, ik weet het.)

Afblussen met positive vibes

Als je een zomerhit in de winter luistert is er een aanzienlijke kans dat je moet overgeven van de grote hoeveelheden positiviteit die op je af komen. In geen enkele zomersong hoor je iemand met een snik in de stem huilen over zijn verloren gegane liefde of het feit dat dit jaargetijde geen reet aan is. Alles is altijd hosanna en toppie. Zomerhits zijn de muzikale equivalent van een dosis heroine via je oogbal injecteren: binnen twee seconden zit je brein vol zonnestralen en heb alleen nog maar zin om lekker te chillen. (Uitzondering: party pooper Rob de Nijs.) Niet echt leuk in de winter, ideaal als de zomervakantie voor de deur staat. Ze noemen het immers niet voor niets een zomerhit.

Als je al deze ingrediënten mengt en in de zon te drogen legt, rolt er zo een zomerhit uit. Ideaal om te nuttigen als bijgerecht tijdens een BBQ of op het terras. Wijn tip: een koel roseetje of een Corona biertje.

Foto credits: http://okgo.net