Sinds ik mij kan herinneren is Dave Grohl onderdeel van mijn favoriete hoekje in de muziekwereld. Vlak nadat hij was uitgehouwen uit diamant en onder een dubbele regenboog het levenslicht zag, begon hij als drummer bij de band Scream en kroop richting de spotlights achter de kit bij Nirvana. Een aardig bandje, maar voornamelijk Kurt Cobains dingetje. Met het heengaan van Kurt en Nirvana was het echter nog niet gedaan met meneer Grohl. Oh nee, verre van.

Auteur: Niels Beerkens

Zoals elke beroepskoning gaf d’n Dave de moed niet op en richtte hij de Foo Fighters op. De hits zijn misschien niet zo generatiebepalend als Smells Like Teen Spirit, maar rocken stiekem harder dan de nummers die de godfather van de grunge heeft gepend. Bovendien liet hij blijken niet alleen een goede drummer te zijn, maar ook nog een aardig potje te kunnen snarenplukken. Een goede keus blijkt nu, gezien het aantal wereldwijde headline tours dat hij er nu al met de Foo’s op heeft zitten.

Alsof dat nog niet genoeg is, beunt hij ook nog af en toe bij. De lijst met bands waarmee meneer Grohl heeft samengewerkt, is ronduit indrukwekkend. Nine Inch Nails, Queens of the Stone Age, Iggy Pop, Tenacious D, Slash…the list goes on. Als Dave Grohl een festival zou organiseren met zijn vriendjes heeft hij de beste affiche sinds Woodstock ’69. En omdat hij (volkomen terecht) een dikke bankrekening heeft door zijn muziekmakerij, kan hij daarnaast nog dingen doen die hij leuk vindt. Zo speelde hij de enige echte Satan in de Tenacious D film The Pick of Destiny en maakte vorig jaar de documentaireserie Sonic Highways waarin hij op zoek gaat naar de geschiedenis achter zijn favoriete muziek. Gewoon omdat het kan.

Verder is Dave niet vies van een goeie grap of een potje trollen. Toen de beruchte Westboro Baptist Church een van zijn Foo Fighters concerten had uitgekozen om te protesteren, besloot de hele band om de betogers met een bezoekje te vereren. Nadat ze zich compleet in een American trash outfit hebben gehesen vermaken ze de mensen op straat met een mooi nummertje om er vervolgens weer snel vandoor te gaan. Niemand heeft in de gaten dat het om de gasten gaat die ze op hun posters samen met alle andere afvalligen een verblijft in de diepste lagen van de hel toewensen. (Geen zorgen Westboro, die laag is helemaal voor jullie gereserveerd.)

 

 

Na al dit zou je bijna denken dat het ondertussen toch wel bijna gedaan moet zijn met de awesomeness die Dave Grohl de wereld in slingert, maar dan heb je het nog steeds mis. Dave Grohl is namelijk zo’n baas en hij rockt zo hard, dat zelfs zijn eigen botten het af en toe niet aankunnen en er eentje breekt tijdens een concert. Zo geschiedde afgelopen week in het Zweedse Göteborg. Normaal gesproken is dit wel een goede aanleiding om een concert stil te leggen en af te breken, maar niet in het geval van Dave fucking Grohl en zijn Foo fucking Fighters.

Dave liet zich behandelen en klom zodra het ging weer het podium op om de set af te maken. Want zo rolt Dave Grohl. Met de poot in de lucht gaf hij een betere gig weg dan veel artiesten staand op twee benen. Waar anderen de handdoek in de ring gooien, gooit Dave er nog een extra portie enthousiasme en humor tegenaan. Helaas bleek dat hij hier toch iets te hard geparty’d heeft en op ons aller Roze Hoedjesfestival dit weekend verstek moest laten gaan. Als iemand zijn stinkende best heeft gedaan dit weekend om toch op dat podium te staan is het waarschijnlijk Dave Grohl. Ook Chuck Norris heeft wel eens zijn enkel omgeslagen. Ook Arnold Schwarzenegger heeft wel eens een griepje gehad. Ook Jean Claude van Damme heeft wel eens zijn kleine teen gekneusd. Soms gaan dingen gewoon mis. Het is je vergeven, Dave. Get well soon en tot de volgende!

 

 

 

Image credit: wikipedia.org