Afgelopen week was een moeilijke week, Carlo & Irene, eerder een onverwoestbaar tv-duo, zijn tijdelijk uit elkaar gegaan en Life & Cooking is voorgoed opgedoekt. Nu keek ik dat al niet zo graag, maar de Telekids!- herinneringen worden nog steeds gekoesterd. Vandaag, een top vijf van tv-duo’s die de Nederlandse kindertelevisie gekend heeft en die helaas uit elkaar zijn gegaan of zogenaamd niet meer bestaan. In willekeurige volgorde.

Auteur: Sophie Dassen

1. Yvon Jaspers & Johan Terryn van Groot Licht

Lang voordat Boer zoekt vrouw zijn eerste uitzending zou beleven, presenteerde Yvon Jaspers kinderprogramma’s zoals Klokhuis en ZigZag. Samen met de Vlaming Johan Terryn voerde ze in Groot Licht allerlei interessante proefjes uit. Duidelijk bedoeld om kinderen iets scheikundigs of anders wetenschappers te leren, maar ik vond het ontzettend interessant. Het mag best gezegd worden, Yvon Jaspers was echt goed met kinderprogramma’s, toen in ieder geval wel. Groot Licht heeft helaas maar vier seizoenen bestaan, maar in die tijd behoorlijk wat prijzen gewonnen. Meer dan terecht.

2. Opa Bol & Opa Buys van Oppassen!!! 

Voor mij dé sitcom van de jaren 90, al was deze niet speciaal voor kinderen. Deze VARA-serie over twee opa’s die op hun tienerkleinkinderen passen, was voor mij een ultiem gezellige jeugddroom aangezien mijn eigen opa 150 km verderop woonde. Opa Willem Bol was de gezellige, typische VARA-socialist en tegenspeler van de norse opa Henry Buys, oud-burgemeester van Veere (een soort mini-Wassenaar) en VVD’er. Ondanks het niet erg subtiele verschil in politiek gedachtegoed van de opa’s heb ik dit vroeger nooit als storend ervaren. De ene opa was liever en de andere was wat strenger, maar dat is normaal. Ook een compliment voor Harry Stevens, de Rotterdamse ex-crimineel en goede vriend van opa Willem, die met zijn ‘Hallo hier is Hárry!!’ verschillende generaties een catchphrase heeft gegegeven.

3. Rembo & Rembo van Villa Achterwerk

Villa Achterwerk was zo’n programma dat ik ‘moest’ kijken van mijn ouders, puur omdat het van de VPRO was. Ik vond het vaak stom en vies, maar Rembo & Rembo vormden een hoogtepunt. Vooral de Familie Magdat. De scene waarbij dochter Tampie in het bad had gepoept, waarna ‘Ja…dat mag!’ in beeld verscheen staat nog steeds op mijn netvlies verankerd. De enige keer dat er iets níet mocht, was toen Tampie door Patrick met haar hoofd tussen de schuifdeuren werd geduwd. De goorste, raarste en onbeschoftste dingen mochten zeker, maar geweld ging ook de vrijzinnige VPRO iets te ver.

4. Tante Gazeuse en haar verloofde O.J. aan de Loire van Mijn Franse tante Gazeuse

Deze kinderserie zet ik even in het zonnetje, want ik krijg in mijn omgeving vaak vraagtekens naar mijn hoofd als ik hierover begin. Mijn Franse tante Gazeuse gaat over een meisje genaamd Katootje, dat in een dorpje woont (Droogbaak) waarin alle bewoners héél erg netjes zijn, zo ook haar ouders. Er is zelfs een wedstrijd uitgeloofd voor de netste familie van het land, die beloond zullen worden met een bezoek van de koningin. Dan komen gekke tante Gazeuse en haar verloofde de boel eens flink opschudden. Gazeuse en O.J. haalden Katootje over om gekke dingen te doen die niet mochten, hierdoor associeer ik voor altijd fransozen met vrijzinnigheid en anarchisme.

5. Karbonkel & Mik uit Ik Mik Loreland

Juist ja, die verschrikkelijk enge, analfabetische trol waarover zelfs een documentaire aan wordt gewijd, hoort toch bij een leuk tv-duo. Wie is er níet opgegroeid met de letters die Karbonkel expres kwijtmaakte? Karbonkel en Mik vormden een goed duo omdat ik altijd blij werd als Mik weer in beeld kwam, want dan was Karbonkel eventjes weg. Gelukkig kwam alles goed en leerde ook de steeds aardiger wordende Karbonkel leren en schrijven van Mik, net als de generatie kijkers die door hem volledig getraumatiseerd is. Karbonkel is zo mogelijk de grootste mislukkig van de educatieve tv-geschiedenis, want ondanks hordes klagende ouders moesten die arme kinderen toch twintig afleveringen lang naar dat gezicht blijven staren. Gelukkig had ik na een paar afleveringen in groep 3 zo hard gehuild dat ik tijdens het kijken van de rest van de serie bij de kleuters mocht gaan zitten.

Bron afbeelding: nlfilmdoek.nl