Dat ik me vanaf m’n zestiende al mocht laten vollopen met bier is niet het enige voordeel van opgroeien in Nederland in plaats van in Amerika. Misschien nog wel belangrijker: ik hoefde niet elke zomer een paar weken op zomerkamp. Wekenlang met anderen in huisjes slapen en groepsactiviteiten ondernemen is voor sommige mensen misschien het ideaalbeeld van zomer, maar voor mij staat het ongeveer op gelijke hoogte met de hel (als in: plaatsen waar je niet wil zijn). Tenzij het Camp Firewood is. Gelukkig zijn je favoriete kampleiders weer terug in Wet Hot American Summer: First Day of Camp.

Auteur: Lisa van Rens

Wie van chaos, fysieke comedy en oppervlakkige verhaallijnen houdt, heeft ongetwijfeld genoten van Wet Hot American Summer. De film over de laatste dag op Camp Firewood werd bij het verschijnen in 2001 door critici afgekraakt en was ook commercieel geen succes. Hij heeft in de loop der jaren echter een cultstatus gekregen, die nu bekroond is met een Netflix-serie: Wet Hot American Summer: First Day of Camp. Ik kan niet wachten! Ik ben (overigens ongepland) precies op tijd terug van m’n vakantie; de acht afleveringen komen vrijdag 31 juli online. Tijd voor een vooruitblik.

In Wet Hot American Summer: First Day of Camp zijn we nog steeds in Camp Firewood in de zomer van 1981, maar nu op de eerste dag van het kamp. Een prequel, jawel. De acteurs zijn 15 jaar ouder, maar de personages zijn 2 maanden jonger dan in de film. En het mooie is: vrijwel iedereen van de oorspronkelijke cast doet mee. Fun fact: iedereens moeder doet ook mee.

De cast

Wet Hot American Summer is zo’n film met een cast waarvan je nu denkt: hot damn! Hetzelfde gevoel heb ik bij de serie Freaks and Geeks (1999-2000). Totaal niet met elkaar vergelijkbaar, behalve dan dat iemand een heel goede vooruitziende blik heeft. Freaks and Geeks moest het doen met James Franco, Seth Rogen, Jason Segel, Linda Cardellini en John Francis Daley. Acceptabel, indrukwekkend, maar niks bij het blik acteurs dat in Wet Hot American Summer los is getrokken. Bradley Cooper, Amy Poehler, Christopher Meloni, Paul Rudd, Michael Showalter, David Hyde Pierce, Elizabeth Banks, A.D. Miles… Zo kan ik nog wel even doorgaan. Een sterrencast voordat de acteurs sterren waren. Geen wonder dat de film een culthit werd.

Naast bijna de gehele oorspronkelijke cast, gaat half Hollywood mee op kamp. Jon Hamm, Chris Fine Pine, Kristen Wiig, Richard Schiff, Jason Schwartzman en ‘Weird Al’ Yankovic, om er maar wat op te noemen. Krijg je het er al warm van?

Slapstick

Het verhaal? Medium belangrijk. Realistische gebeurtenissen? Niet belangrijk. Diepgang? Helemáál niet belangrijk. Slapstick is – goed uitgevoerd – de beste comedy die er is. Wat mij betreft. Rondrennen als een stelletje malloten op zoek naar een telefoon, is maar een van de vele voorbeelden. Zonde dat fysiekecomedy-held Chris Pratt niet gecast is.

Gail von Kleinenstein
Wet Hot American Summer Gail
Kijk nou hoe romantisch <3!

Alleen de terugkeer van Gail von Kleinenstein (gespeeld door Molly Shannon) is al reden genoeg om Wet Hot American Summer: First Day of Camp te gaan zien. Andersom zou ik drie keer nadenken of ik wel wil kijken als Gail niet in de prequel zou zitten (en het daarna natuurlijk alsnog doen). Gail von Kleinenstein had verreweg de beste verhaallijn. Het gaat nu, twee maanden eerder, ongetwijfeld beter met haar (ze ziet er in de trailer erg springerig uit), maar in de film zat ze flink aan de grond. Depressief en verlaten door haar man, was het eigenlijk niet heel verantwoord Gail knutselles te laten geven. Bij gebrek aan kamppsycholoog stortte ze haar hart uit bij de kinderen. En, realistische gebeurtenissen zijn niet belangrijk, uiteindelijk begint ze een relatie met een van de kampkinderen. Niemand die daarvan opkijkt.

Alles kan gebeuren

Het is de eerste dag van het kamp. Iedereen is nieuw. Niemand kent elkaar. Alles. Kan. Gebeuren. Een seksscène tussen Bradley Cooper en Michael Ian Black, kinderen die uit busjes worden gegooid, misschien een love interest voor Amy Poehler? Alles kan gebeuren. Het kamp is open!